Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA INTENZIVNOJ I PUNO TRUDNICA

Život nakon respiratora: Moramo ih učiti jesti, govoriti, micati se...

HRT
08.12.2021.
u 23:43

Cilj je dovesti pacijente ''u vertikalu'', da mogu sjesti, ustati i hodati

Iako pritisak na bolnički sustav polako popušta, u jedinicama intenzivnog liječenja nema predaha. Osim brige za pacijente na respiratorima, liječnici i sestre pomažu i onima koji su imali sreću i uspjeli se izboriti za život, da u procesu oporavka ponovno nauče govoriti i kretati se. Borba je teška, oporavak dugotrajan.

Pacijenti u ovoj jedinici intenzivnog liječenja sve su mlađi, kazala je za HRT Nikolina Marić, internistica i intenzivistica.

"Iznenadite se kad liječite pacijente koji su puno mlađi od vas i kada, za razliku od onog prošlog i pretprošlog vala kada smo pričali s muževima i ženama i drugim članovima obitelji, sad razgovaramo s roditeljima i dajemo im informacije o njihovoj djeci koja tu leže". Uz to, dodaje – ima jako puno trudnica.

– Moramo ih prvo odvojiti od aparata za disanje, što je vrlo mukotrpan i težak proces. Moramo ih učiti jesti, govoriti, micati se – dodaje liječnica Marić.

Za pokrete su zaduženi fizioterapeuti. Sve to ide u etapama, napominje fizioterapeut Andrija Poljak. Cilj je dovesti pacijente "u vertikalu", da mogu sjesti, ustati i hodati.

 

 

Komentara 20

FN
Fr@njo
06:36 09.12.2021.

citajuci samo ove komentare, od prije godinu dana niti u snu nebi sanjao, koliko qretena hoda po ulicama.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
10:23 09.12.2021.

S dvadesetak godina sam navršio na hitnoj operaciji slijepoga crijeva. Dva dana na intenzivnoj i 4-5 dana na odjelu. Kada sam prvi put nakon 5 dana od operacije ustao zamantalo mi se u glavi, a kada sam stao na noge koljena su mi klecnula i skoro sam pao. Prošetao sam se par metara do prozora i vratio u krevet, a umorio sam se kao da sam cijeli dan teško radio. Normalna pojava nakon duljeg ležanja.

AN
Antivakser
10:18 09.12.2021.

Dokaz da respiratori ubijaju ljude

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije