Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAŠKI SUD

Branit će se sa slobode: Čermak i Markač danas doma

mladen markač
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
03.12.2004.
u 13:41

Nakon što su se u tako kratkom roku sami predali sudu, očekivalo da će vrlo brzo biti pušteni da se brane sa slobode, to se nije dogodilo, unatoč jamstvima hrvatske Vlade.

Sudsko vijeće Međunarodnoga kaznenog suda, kako neslužbeno doznajemo, odlučilo je da se generali Mladen Markač i Ivan Čermak mogu braniti sa slobode. Markač i Čermak danas bi već trebali putovati avionom u Hrvatsku! Dvojica optuženih generala u pritvoru u haaškom zatvoru Scheveningen provela su gotovo devet mjeseci, nakon što su se 11. ožujka dobrovoljno predali sudu, tri dana nakon što je glasnogovornica tužiteljstva službeno potvrdila da su optužnice otpečaćene.

Jamstva Vlade
Večernjak je također doznao kako su generalima rezervirane avionske karte za danas i kako će doputovati u Zagreb istim letom kao i Mario Čerkez koji je pušten na slobodu odlukom Žalbenog vijeća, dva tjedna prije izricanja konačne presude.
Dvojica generala optužena su da su tijekom i nakon operacije Oluja i u sve vrijeme relevantno za optužnicu, s drugima, uključivši Antu Gotovinu i predsjednika Franju Tuđmana, sudjelovali u "udruženom zločinačkom pothvatu čiji je zajednički cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva s područja Krajine", za progon i ubojstva najmanje 150 krajinskih Srba, pljačku, deportaciju i prisilno raseljavanje. Dan nakon dolaska u Haag, dvojica generala pred sudom su izjavila da nisu krivi.

Još jedan razgovor
Iako se, nakon što su se u tako kratkom roku sami predali sudu, očekivalo da će vrlo brzo biti pušteni da se brane sa slobode, to se nije dogodilo, unatoč jamstvima hrvatske Vlade. No, glavna haaška tužiteljica tražila je još jedan razgovor s optuženicima prije nego što se složi s njihovim puštanjem na slobodu. Ipak, odluka sudskog vijeća u rujnu bila je potpuno iznenađenje, jer je puštanje na slobodu odbijeno.

U prvi mah činilo se da je ta odluka i konačna, jer žalba na odluku o nepuštanju iz pritvora nije moguća.
 Tako bi Markač i Čermak, za razliku od mnogih koji su pušteni iz pritvora, poput šestorice iz BiH među kojima je i Jadranko Prlić, a iz pritvora su puštani i srpski optuženici, suđenje čekali u Haagu.  U listopadu je stigla prva naznaka da će sud ovu pogrešku nejednakog tretmana bez ikakva razloga ispraviti. Naime, sredinom listopada jedno je sudsko vijeće odlučilo da se ipak dopusti žalba na odbijanje privremnog puštanja, a mjesec i pol nakon toga Čermak i Markač ipak bivaju pušteni.
Predraspravno sudsko vijeće u slučaju Markač i Čermak ocijenilo je kako postoje pretpostavke da suđenje počne što ranije 2005.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije