Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Bruxelles zadovoljan: Kolinda je ledolomac s bogatim iskustvom

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
13.01.2015.
u 10:49

Na prvi službeni put u inozemstvo Kolinda Grabar-Kitarović otići će u BiH

U NATO-u je nazivaju “ledolomkom” jer nije samo postala prva žena među pomoćnicima glavnog tajnika NATO-a nego sada i prva predsjednica Hrvatske. U Europskoj pučkoj stranci, političkoj grupaciji kojoj pripada i HDZ, njezinu pobjedu na predsjedničkim izborima smatraju jasnim signalom da HDZ ponovno maršira prema Saboru i Vladi, odnosno povratku na vlast. To su neke od neslužbenih reakcija koje su se jučer mogle čuti po kuloarima institucija u Bruxellesu nakon pobjede Kolinde Grabar-Kitarović. Bruxelles je drugi put postao važan grad u hrvatskoj politici jer je definirao karijere ne samo aktualnog premijera nego sada i nastupajuće predsjednice RH. I oboje su, na različite načine, u svojim karijerama bili povezani s NATO-om: Zoran Milanović kao hrvatski diplomat zadužen za odnose s NATO-om dok je radio u hrvatskoj misiji u Bruxellesu potkraj 1990-ih, a Kolinda Grabar-Kitarović kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Detalji preseljenja

I izvori bliski NATO-u i izvori bliski novoj hrvatskoj predsjednici rekli su jučer da možda i neće biti potrebe da Grabar-Kitarović prije inauguracije dolazi još jednom u privatnom svojstvu u Bruxelles kako bi potpisala raskid ugovora o radu s NATO-om i obavila detalje konačnog preseljenja iz tog grada u Zagreb.

– Ugovor možemo riješiti i poštom ili e-mailom – pretpostavio je jedan dobro upućeni izvor. Formalno, u trenu kad je izabrana za hrvatsku predsjednicu Grabar-Kitarović još uvijek bila zaposlenica NATO-a, ali na neplaćenom dopustu za koji joj je suglasnost dao glavni tajnik Saveza. U privatnim razgovorima među diplomatima NATO-a moglo se, kako doznajemo, čuti da im je drago da tehničko pitanje zamrzavanja radnog odnosa tijekom kampanje nije presudilo na izborima iako je bilo eksploatirano jer u NATO-u se to smatra normalnim načinom ponašanja u situaciji u kakvoj se našla Grabar-Kitarović.

– U takvim situacijama normalno je da se ide prvo na zamrzavanje, a tek sada kad je izabrana na prekid mandata – kaže izvor koji je želio ostati anoniman.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

(Kolinda Grabar Kitarović na zajedničkoj vježbi Nacionalne garde Minnisote /USA i Hrvatske vojske 2008., Foto: Željko Lukunić/ PIXSELL)

No, puno važnije od pitanja hoće li izabrana predsjednica RH još jednom privatno doputovati u Bruxelles pitanje je koja će joj biti prva službena putovanja u inozemstvu nakon što preuzme dužnost. Jedan diplomat EU spomenuo je jučer kako će izbor prvih stranih putovanja i poruke koje će poslati s njih biti važne za stvaranje slike o predsjednici Grabar-Kitarović u europskim i svjetskim političkim centrima. Iz krugova bliskih novoj predsjednici može se čuti da će joj prvo službeno putovanje izvan Hrvatske biti u BiH, a potom u Bruxelles i u Njemačku. U BiH će podržati Hrvate kao konstitutivan narod, ali malo tko očekuje da će se javno založiti za otvaranje pitanja trećeg entiteta.

– Njezina prozapadna orijentacija je jasna. Ona je atlanticistica – kaže jedan diplomat u Bruxellesu, koristeći izraz atlanticist za opis političara koji se zalaže za čvrstu političku, obrambenu i ekonomsku suradnju EU i SAD-a. Sugovornici s kojima smo jučer neslužbeno razgovarali na ovu temu u Bruxellesu svjesni su da Grabar-Kitarović nosi iskustvo diplomatkinje u Kanadi, ministrice europskih i vanjskih poslova te veleposlanice u SAD-u, a ne samo iskustvo visoke dužnosnice NATO-a.

“Svjetska predsjednica”

– To će joj iskustvo jako pomoći. Ona nije samo hrvatska i europska nego i svjetska predsjednica – smatra Dubravka Šuica, HDZ-ova europarlamentarka.

Nešto je objektivniji u svome komentaru Ian Traynor, urednik europske politike u londonskom listu Guardian koji je prije Bruxellesa bio dopisnik iz Zagreba, pa poznaje hrvatsku politiku i pratio je objavu rezultata.

– Ona je okej, ne mislim da je jaka nacionalistica, ali HDZ je problem. U svakom slučaju, sada slijedi jedna nova era kohabitacije koja će biti teška za premijera Milanovića. I slijede parlamentarni izbori na kojima će Milanović možda biti gotov, poražen – smatra Traynor.

Poznavatelji europske politike kažu da će se na imidž i ugled Hrvatske pozitivno odraziti činjenica da “jedna mlada demokracija ima ženu za predsjednicu”.

>> Grabar Kitarović: Nazvat ću ga i reći: Gospodine Milanoviću, izvolite, idemo početi raditi

>> 'Milanovićev govor je skandalozan, zbog toga su demolirane prostorije HDZ-a'

Komentara 223

OX
oxymoron
11:03 13.01.2015.

Bruxelles zadovoljan, a Pupovac ne. U svakom slucaju bolje nego da je obrnuto.

DU
Deleted user
11:01 13.01.2015.

Nova metla bolje mete! - u tom stilu treba i nastaviti, a naročito se čuvati zloglasne rugalice (NATO - No Action, Talking Only, nema akcije, samo priča). Međutim, samo to što je prekopčala dobar dio nacije iz apatije u stanje nade i očekivanja, već je dobar start i opravdala je povjerenje. Za sada...

DU
Deleted user
11:04 13.01.2015.

Naša "čelična dama"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije