Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni korak

Brojni strani mediji hrvatskom referendumu pridali veliku važnost

'22.12.2012., Zagreb - Dojmovi nakon prvih nesluzbenih rezultata referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
22.01.2012.
u 22:50

O hrvatskom referendumu izvještavali su i neki američki mediji prenoseći uglavnom agencijsku vijest o podršci Hrvata ulasku u EU

Referendum na kojem je Hrvatska rekla veliko DA Europskoj uniji jedna je od glavnih vijesti u brojnim europskim, ali i nekim svjetskim medijima. Pod naslovom "Dvije trećine Hrvatske za EU" o hrvatskom referendumu izvijestio je slovenski Žurnal24 naglašavajući da je članstvo u EU jedan od strateških ciljeva zemlje. Na sličan način nama se bave i ostali mediji u susjednoj zemlji. Da su Hrvati podurprli članstvo u EU objavio je i britanski BBC koji je istaknuo da je konačan rezultat približan onomu kakvog su predviđale predreferendumske ankete.

Naglašavaju i da je izlaznost ispod 50 posto, ali da to ne utječe na prolaznost referenduma. Reuters izvještava o hrvatskom DA Europskoj uniji napominjući da se mala jadranska zemlja Hrvatska uskoro priključuje uniji europskih država.

Referendum u Hrvatskoj budno je praćeno u Srbiji kao i u Crnoj Gori. Iako su svi mediji prenijeli informacije o izlaznosti, i na kraju o krajnjem rezultatu, niti jedan srbijanski ili crnogorski medij nije prenio bilo kakav komentar dužnosnika tih država.

Tekstovi su se većinom svodili na rezultate referenduma kao i izjave Ive Josipovića, Borisa Šprema, Zorana Milanovića, Vesne Pusić i drugih hrvatskih dužnosnika. Većinom prevladavaju čestitke Hrvatskoj i njenim građanima uz isticanje nade da će na isti način uskoro odlučiti i građani ove dvije države pred kojima je još dug put do EU. "Pravi izbor, pobjedili ste one koji vuku Hrvatsku unazad", Nadam se da ćemo tako i mi", "Čestitke građanima Hrvatske", "Čestitam komšije, samo naprijed" - neki su od komentara srbijanskih građana na internetu. Ipak, mogu se pročitati i komentari koji isto tako ne podržavaju niti ulazak Srbije u EU.

O čvrstoj podršci koju su Hrvati dali Europskoj uniji opširni tekst objavio je njemački Augsburger Allgemeine koji upozorava da hrvatsko gospodarstvo u velikoj mjeri ovisi o turizmu te da se bori s krizom koja traje već tri godine. List navodi i da se Hrvatska priključuje EU u vrijeme kada je i sama Unija u krizi. Tekst zaključuju pričom o dugotrajnim pregovorima koje je Hrvatska vodila od 2005.

- Hrvatski narod Europi je dao zeleno svjetlo - javio je austrijski ORF koji je naglasio da će bivša jugoslavenska republika Hrvatska uskoro postati 28. članica EU. Ističu i da je ovo tek drugi referendum u povijesti hrvatske neovisnosti. Pod naslovom "Povijesni zaokret" o Hrvatskoj piše i austrijski Die Presse koji dodaje da su gotovo sve važne stranke podupirale članstvo u EU pa čak i one koje se smatraju nacionalističkima poput HDSSB-a. List ipak dodaje da zbog niskog odaziva u ustima eurofila ostaje pomalo gorak okus.

Talijanski RAI javlja da su se Hrvati odlučili za europsku budućnost i donosi kronologiju hrvatskog pristupanja Uniji, od osamostaljenja preko početka pregovora pa sve do povijesnog referenduma. O hrvatskom referendumu izvještavali su i neki američki mediji prenoseći uglavnom agencijsku vijest o podršci Hrvata ulasku u EU.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Y-urica
Y-urica
23:16 22.01.2012.

Pa..poruka i pouka svim onima koji su protiv ulaska u EU ! Imali ste pravo izači na izbore i svoje ne slaganje sa EU potvrditi zaokruživanjem riječi PROTIV na glasačkom listiću. Sada kukate i pametujete kako ste svojim neizlaskom pokazali svoje protivljenje ulasku u EU,a pouka za ubuduće glasi: NE dozvoljavajte da drugi odlučuju umjesto vas nego iziđite na izbore i birajte pa makar glasali za najlošiju opciju ali će to biti vaš glas !

GI
giglibigli
23:21 22.01.2012.

ako je neko puko oko ovog referenduma tada su to ovi protiv bacali se na policajce, skidali zastave pisali grafite i logika nam govori da su svi i izašli na referendum a ko nije,nisu oni kojima je svejedno i oni koji su za ali su znali da referendum prolazi i nema razloga dizat se s kauća

LU
Lujo123
23:10 22.01.2012.

Jel je neki od stranih medija napisal: Od sdvih građana s pravom glasa RH 29% - ZA 71% - PROTIV (glasovali \"protiv\" ili se nisu odazvali glasovanju jer su \"protiv\") i evo nas u EU!!!! Bravo izdajnici i manipulatori! Bravoi! Bravo šeks i izmijenjeni zakon o referendumu!!! ???!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije