Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Broj rimokatolika u svijetu raste, sad ih je 17,4 posto

papa
Reuters
20.02.2010.
u 16:38

Vatikan svake godine objavljuje statističke podatke o krštenima i zaređenima diljem svijeta. Izraženo u brojkama, katolika je u svijetu trenutačno 1,166 milijardi

Vatikan je objavio kako se broj rimokatolika u svijetu lagano povećava. Tijekom 2008. bilo je 19 milijuna više krštenih nego godinu prije, pa ova vjera predstavlja 17,40 posto svjetske populacije, dok je 2007. taj postotak iznosio 17,33 posto, prenosi AFP. Izraženo u brojkama, katolika je u svijetu trenutačno 1,166 milijardi. Vatikan svake godine objavljuje statističke podatke o krštenima i zaređenima diljem svijeta. U kratkom se izvješću zasad ne navodi na kojim je kontinentima taj broj najviše porastao. Proteklih je godina najveći rasadnik novih katolika bila Afrika. Čak se govorilo da njihov broj raste takvom brzinom da bi svećenici s toga kontinenta mogli jednog dana nadomjestiti nedostatak svećenika u zapadnim zemljama.

 

Prema prijašnjim se statistikama katoličanstvo brže širilo u zemljama u razvoju, dok je prilično stagniralo u Europi. Crkveni su stručnjaci napominjali da bi Afrika, koja je nekad bila prozelitistička meta zapadnih misionara, mogla biti jednog dana pozvana da reevangelizira Zapad. Prema najnovijim statistikama Vatikana, nije porastao samo sveukupni broj katolika nego i broj svećenika i biskupa. U odnosu na godinu prije, u 2008. broj je svećenika narastao za 1142, te ih je bilo 409.166. Narastao je i broj biskupa, a najveće je povećanje zabilježeno u Africi i Americi, Oceanija je zabilježila pad, dok su Europa i Azija ispod svjetskog prosjeka.

 

Kad bi se katolicima pridodali pravoslavni vjernici, anglikanci i protestanti, onda bi oko 33 posto svjetskog stanovništva bili kršćani. Kršćane prate muslimani koji čine malo više od 19 posto svjetskog stanovništva.

Komentara 19

LU
lucio2
20:24 20.02.2010.

Pitanje je samo vremena kada ce prosvijecenost prodrijeti i u sva, pa i fundamentalisticka/ teokratska drustva (S. Arabija, Izrael...). Europa je vec dobrano nereligiozna, a vec su i tupavi Ameri puno manje religiozni danas no prije 10-ak godina. Kad-tad odzvonitii ce religijskim prodavacima magle i dilerima apsurdnih i dogmatskih \'istina\'.

OB
-obrisani-
17:16 20.02.2010.

Bilo bi ih danas mnogo više da nisu, u Srednjem veku, spalili na lomači onih 300 000 žena za koje su verovali da su veštice. Pa da još nisu konkistadori pobili onolike Indijance u Južnoj i Srednjoj Americi nego daa su ih samo pokrstili...

BI
bilibrig
20:19 20.02.2010.

To s rebrom dovoljno govori o tebi, tvome nepoznavanju Biblije ili kršćanstva. Nisi ni pozvan pisati o katoličanstvu i napadati neistomišljenike. Uostalom o kršćanstvu dovoljno govori njegova brojnost i porast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije