Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europske registracije

Brišu li se gradovi s pločica? Odgođen rok za nove oznake

registarske pločice
Foto: Večernji list
1/3
11.07.2014.
u 08:00

Unatoč najavama MUP-a, rok za nove registarske oznake pomaknut na početak sljedeće godine

Unatoč najavama Ministarstva unutarnjih poslova da će do ljeta “u promet” biti puštene nove, europske registarske oznake, prvotni rok pomaknut je na početak sljedeće godine.

Prije toga MUP će raspisati javni natječaj na kojem će se birati novi dizajn oznaka. Nakon što su lani pozvali građane da pošalju prijedloge izgleda pločica i predstavili ih javnosti, na MUP se obrušila dizajnerska struka. Nakana izrade novih pločica tu je zastala, a pristigle stotine prijedloge stručne službe Ministarstva još uvijek analiziraju.

Uzor pločice iz BiH

“MUP je proveo javnu raspravu sa zainteresiranom javnošću ponajprije u vezi s novim registracijskim područjima, ali i izgledom novih pločica. S obzirom na pristigle prijedloge te iskustva iz prakse, razmišlja se o uvođenju novih registracijskih područja – tako da oznaka ne bude vezana uz naziv grada ni županije ili nekog drugog područja. Prema modelu koji se primjenjuje u nekoliko država članica EU, ali i u BiH, bez uvida u evidencije te prema samoj oznaci registracijske pločice ne bi bilo vidljivo područje, odnosno mjesto gdje je vozilo registrirano”, odgovora MUP-a o sudbini novih pločica napominjući da zaključci još nisu doneseni jer se “želi temeljito razmotriti mišljenje javnosti, ali i struke”.

Foto: Večernji list

Dizajner Boris Ljubičić živo se sjeća okruglog stola održanog u Društvu dizajnera nakon što je struka rekla svoje o javnosti prezentiranim prijedlozima građana. Na taj je sastanak, kaže, došao i ministar Ranko Ostojić sa zamjenicom: – Nismo ga očekivali, no došao je suzbiti moguće daljnje probleme sa strukom. Na kraju nam je kazao da će on sam odlučiti koji će prijedlog proći. Objasnio je da nije baš bez ikakvog znanja jer je u školi imao vizualni odgoj. Mislio sam i mislim da je taj proces trebao ići preko Ministarstva kulture, a ne MUP-a. Oni su trebali biti provoditelji – kaže svjetski poznati dizajner.

Grb na prljavim pločicama

Zajedno s još jednim stručnjakom svjetskog glasa, tipografom Nikolom Đurekom Ljubičić je nakon te rasprave dizajnirao nove registarske oznake, koje je podržalo i Društvo dizajnera. No MUP ih je vratio na doradu jer nisu napravili i rješenje gdje na oznakama nisu vidljive lokacije gdje su vozila registrirana, a tome su u policiji očito najskloniji: – Razlog “skrivanja” gradova na registarskim oznakama ministar Ostojić pravdao je navijačkim neredima i razbijanjem automobila nakon utakmica Dinama i Hajduka. Ja mislim da je Hrvatska prostor gradova i da gradovi trebaju biti vidljivi. Zajednički projekt s kolegom Nikolom Đurekom koji je dizajnirao posebnu tipografiju sasvim je realan i u standardima koje EU propisuje. Dva kvadrata kao sinteza grba i zastave te Đurekova posebna tipografija imaju sve relevantno čime hrvatske pločice dobivaju svoj zaseban i upečatljiv identitet. Automobil je pokretni objekt koji nosi slovnu i vizualnu informaciju. Slovna je registracijsko određenje baš tog i nijednog drugog automobila, dok je vizualna oznaka skupni identitet svih vozila registriranih u RH – kaže Boris Ljubičić koji današnjem dizajnu pločica ponajviše zamjera to što prljave i blatnjave pločice grb čine slabije vidljivim – jer je puno detalja na njemu – te su neprimjereno mjesto za njegovu izvedbu. Još bi gore bilo, misli, da se na registarske oznake stave grbovi gradova i županija jer su “naivno i komplicirano izvedeni i teško da bi ih netko upamtio izvan njihova užeg prostora”.

Foto: Večernji list

Na natječaj MUP-a Ljubičić misli da bi trebao biti pozvan, a ne da se na njega javlja. Takva je, objašnjava, praksa i u svijetu – renomirana imena se zovu, ostali se mogu javiti. Jedan od natječaja na koji je bio pozvan jest i onaj kada se odlučivalo o izgledu hrvatske kune. Njegov je rad tada bio drugi – pobijedili su pokojni Vjekoslav Šutej i Vilko Žiljak, prvi hrvatski profesor računalne grafike. Nakon što je pregledao pločice drugih država u Europi, profesor Žiljak kaže da na našim postojećim zapravo ne treba ništa mijenjati, već samo dodati početak: znak Europe.

>>Ostojić se vratio na posao nakon operacije nosa

>>MUP proglašava sve više tajni. Osim kada ministar operira stražnjicu ili nos

Komentara 150

Avatar petrolio
petrolio
08:22 11.07.2014.

ne želim nove tablice, niti EU oznake! meni su odlične ovakve sa hrvatskim grbom!

MA
MarioG
08:30 11.07.2014.

Zašto nekom uopće pada na pamet imati registracije bez oznake grada? Samo izmišljaju toplu vodu. Neka budu kao ove do sad, samo s dodanom plavom trakom EU. I nek se mijenjaju u normalnom ciklusu zamjene postojećih tablica tako da ljudidi nemaju dodatni trošak.

TO
tonchica*
08:59 11.07.2014.

O kockicama: crvena i plava su boje SDP-a i HDZ-a, znači stranaka, a ne Hrvatske. Hrvatske kockice su Crvena i Bijela! Nekome smeta hrvatski grb i to je bit ove cijele šarada. Ostavite grb tamo gdje je i dosad bio!! Samo dodajte znak EU na početku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije