Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Badnjački finiš pregovora

Brexit ispregovaran do kraja, Britanci već proglasili uvjerljivu pobjedu 43:17

BELGIUM-BRUSSELS-EU-UK-MEETING-BREXIT
Foto: XINHUA/XINHUA/PIXSELL
1/3
24.12.2020.
u 11:39

“UK osvaja 2,5 puta više pobjeda nego EU”, piše u internom britanskom dokumentu u kojem se tvrdi da su Britanci pobijedili u 43% zahtjeva, EU u 17%, a kompromis je postignut u ostalih 40%

- Imamo pošten i izbalansiran sporazum o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom koji štiti interese EU, osigurava fer konkurenciju i daje predvivost ribarskoj zajednici. Europa sada ide dalje - poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na press konferenciji oko 16 sati na Badnjak u Bruxellesu, objavljujući završetak pregovora o odnosima između UK-a i EU nakon Brexita.

Britanska vlada po završetku pregovora priopćila je da je ovim sporazumom “ispunjeno sve što je britanskoj javnosti obećano tijekom referenduma 2016. godine”, među ostalim i obećanje o “vraćanju kontrole” iz Bruxellesa u London: “vratili smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribolovnim vodama”, priopćeno je iz Londona.

Pregovori o Brexitu završeni su rezultatom 43:17 – bombastično zaključuje interni dokument britanske vlade koji je procurio ranije tijekom dana. Preciznije, rezultat pregovora, po kreativnom tumačenju tog internog britanskog dokumenta, pobjeda je Ujedinjene Kraljevine u 43 posto zahtjeva, pobjeda Europske unije u 17 posto zahtjeva i obostrani kompromis, što bi valjda bilo nešto kao neriješeno, u 40 posto zahtjeva. “UK osvaja 2,5 puta više pobjeda nego EU”, zaključuje se u tom dokumentu, koji je procurio do jednog bloga, a citiraju ga Guardian i mnogi drugi mediji na otoku. 

Podsjetimo, radilo se o drugim pregovorima o Brexitu. U prvima je ispregovaran način izlaska iz EU, koji se dogodio 31. siječnja 2020., i od tada do 31. prosinca na snazi je prijelazno razdoblje u kojem je sve zapravo ostalo isto kao i dok je Velika Britanija bila punopravna članica. Ideja je bila da se u tom prijelaznom razdoblju, u drugim pregovorima, ispregovaraju budući trgovinski i drugi odnosi. Rok za dovršenje tih pregovora toliko je puta probijan da Europski parlament neće stići do kraja ove godine ratificirati sporazum, no pronađeno je pravno rješenje prema kojemu sporazum privremeno stupa na snagu nakon što ga prihvate sve države članice kroz Vijeće EU, a ratifikacija u Europskom parlamentu uslijedit će u siječnju, nakon čega više neće biti privremeno na snazi. Naravno, treba ga ratificirati i u britanskom parlamentu u Westminsteru, što se očekuje do kraja ove godine. 

Očekuje se da će sve strane sada, kad je sporazum ispregovaran, nastojati prezentirati konačni dogovor kao uspjeh, ali ipak je neobično to što britanska vlada odmah srlja u proglašavanje nekakve uvjerljive pobjede, u kojoj je kao sudac (sama sebi) davala i zbrajala poene. Čini se da u tom zbroju Britanci nisu računali ishod pregovora o ribarstvu, području koje je bilo jedan od najvećih kamena spoticanja i u kojemu je britanska vlada proteklih dana morala dati neke velike ustupke kako bi izbjegla kaotičan scenarij bez dogovora do 1. siječnja. Britanski su pregovarači, naime, u početku inzistirali na tome da se količina ribe koju ribari iz EU ulove u britanskim vodama smanji za 35 posto i da takav režim, u kojemu dakle francuskim i drugim europskim ribarima ostaje pravo na 65 posto tradicionalnog ulova u britanskim vodama, traje tri godine. Na kraju je London pristao na 25-postotno smanjenje kvote za EU i na trajanje tog režima pet i pol godina. Ipak, i Europska unija je tu popustila jer je njezin početni zahtjev bio smanjenje za 10 do 18 posto, uz razdoblje od deset godina. 

 

Ključne riječi

Komentara 47

Avatar Forumas
Forumas
12:05 24.12.2020.

genadij: kao prvo,ne postoji narod koji se zove "Švabi",kao sto ne postoji narod koji se zove "hercegovci". kad njemce nazivas "svaba" je isto kao da hrvatima reces "hercegovci". druga stvar,ne vode njemci kolo vec pojedini politicari iz njemacke. njemci kaoao narod su najvise najebali od te tvoje "svabi kolo vode" politike.

HE
Henn
12:12 24.12.2020.

Euroslaviju čeka sudbina ostalih totalitarnih režima.

NA
nahtt1
12:45 24.12.2020.

Pobjedu će proglasiti, naravno, obje strane. Niti jedna strana neće priznati da je izgubila. Postotci ne igraju nikakvu ulogu, jer jedan zahtjev može biti "teži" od svih ostalih zajedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije