Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Božinović: Aktivno se radi da SAD svim članicama EU-a ukine vize

Državljani SAD-a mogu putovati u sve zemlje članice EU-a bez viza, dok četiri članice Unije - Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar još uvijek trebaju vize za ulazak u SAD
28. svibnja 2020. u 23:27 2 komentara 742 prikaza
Zagreb: Božinović i Bošnjaković na videokonferencija pod nazivom EU-US Justice and Home Affairs
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministri EU-a i SAD-a raspravljali su u četvrtak na videokonferenciji o sigurnosnim i pravosudnim pitanjima u okolnostima pandemije te o viznom reciprocitetu na kojem se aktivno radi "u ovom formatu, ali i na bilateralnoj razini", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic is welcomed by European Commission President Ursula von der Leyen at the EU Commission headquarters in Brussels VELIKA POMOĆ ZA OPORAVAK Hrvatska dobitnica, EU daje 75 milijardi kn. Plenković: Sada se vidi značaj članstva u EU

Državljani SAD-a mogu putovati u sve zemlje članice EU-a bez viza, dok četiri članice Unije - Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar još uvijek trebaju vize za ulazak u SAD.

"Na tom pitanju vrlo aktivno radimo i u ovom formatu, ali i na bilateralnoj razini. Nadamo se napretku kada je u pitanju program izuzeća od viza", rekao je u NSK hrvatski ministar Davor Božinović koji je zajedno s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem predsjedao virtualnim sastankom EU-a i SAD-a.

Umjesto fizičkog sastanka u Dubrovniku, kako je planirano prije izbijanja zdravstvene krize, sastanak je održan online.  Ministri unutarnjih poslova razgovarali su o kibernetičkom kriminalitetu, terorizmu, širenju ekstremističke propagande, dezinformacija i ograničenjima putovanja i drugim sigurnosnim izazovima

European Commissioner for Budget and Administration Johannes Hahn holds a news conference in Brussels Ljubica Gatarić Zajednička obnova napokon je povijesna odluka iz EU

"Sigurnosni izazovi prekogranične naravi u aktualnim uvjetima, rekao bih, ne da se nisu smanjili, već su u pojedinim područjima izraženiji nego prije", istaknuo je Božinović. 

Dodao je da treba nastaviti dijalog s SAD-om i "dodatno jačati transatlantsko partnerstvo kojemu EU oduvijek daje visoku važnost".

Ministri pravosuđa razgovarali su o aplikacijama za praćenje kontakata te hitnim i izvanrednim mjerama za osiguranje funkcionalnosti pravosudnih sustava u uvjetima izvanrednog stanja, karantena i izolacija.

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • PrimoracRi:

    Deda Boža neč zgleda kao da je pobigal z lopate. Kalmat mu rabi.... alu vlast ne da spat.

  • bf22:

    Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar...gospodo draga,to što imamo vize sa SAD-om je rezultat korupcije državnih institiucija i ništa više. HR dokumenti su se kupovali kao na tržnici,i sada se čudite što su amerikanci oprezni?!