Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.05.2020. u 23:15

Trošak obnove Zagreba i karantene veći je od očekivane pomoći, no Hrvatskoj je ona bitna kao znak da nije sama

Njemačko-francuski plan obnove Europe težak 750 milijardi eura donijet će Hrvatskoj znatno veću financijsku pomoć nego što se očekivalo. U ukupnom kolaču Hrvatskoj bi trebalo pripasti nešto više od deset milijardi eura, većim dijelom nepovratnih sredstava, a manjim povoljnih kredita koji će se usmjeriti u obnovu gospodarstva, pretpostavljamo i Zagreba, s posebnim naglaskom na “digitalnu i zelenu transformaciju”.

Hrvatska se u povijesnom dogovoru Njemačke i Francuske, koje će u građenje zajedničke države uložiti gotovo 200 milijardi eura, od toga sama Njemačka više od 130 milijardi, našla na strani dobitnika, na što je osim korone utjecao i potres čija će obnova, procjenjuje se, stajati 13 milijardi eura! Računamo li na to da će se samo za prva tri mjeseca karantene središnjem proračunu trebati oko 42 milijarde kuna, jasno je da je novac koji će stići iz EU znatno ispod stvarnih troškova pandemije i potresa. Kao posljednja država koja je pristupila Europskoj uniji Hrvatska je dosad malo profitirala od zajedničke države iako nam je rastao izvoz, snižena cijena zaduženja i dostupna znatna sredstva iz fondova.

Europski plan obnove ponajprije nosi snažnu političku težinu jer pokazuje da Europska unija može potisnuti osobne interese pojedinih članica u korist jačanja zajedničke države. Prema dogovoru, glavnina pomoći otići će u Španjolsku i Italiju, dvije zemlje najviše pogođene epidemijom i karantenama, zatim Grčku, koja je i bez virusa bila na koljenima, no kapital će se usmjeriti i prema Portugalu, Rumunjskoj, Bugarskoj dok se od razvijenih država, uključujući Francusku, koju je epidemija također snažno pogodila, očekuje da podmetnu leđa.

Cijena je to čuvanja zajedničkog tržišta i promijenjenih geostrateških okolnosti u kojima EU ima priliku jače se povezati i vratiti dio industrije iz Azije. Izgledno je da ćemo prvi put dobiti i paneuropske poreze koji će se direktno slijevati u zajednički proračun EU, poput poreza na plastiku, trgovanje emisijskim plinovima i slično, koje će plaćati i hrvatski porezni obveznici. Sad je na hrvatskim vlastima i poduzetnicima da pripreme dobre projekte jer se novac, bez obzira na kvote, neće dijeliti “po babi i stričevima”.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar comparator
comparator
09:30 29.05.2020.

Ma Zagreb je inventivan grad s svojim gradonačelnikom i ne treba mu nikakva pomoć . Sve će se to nadoknaditi Božićnim sajmom i sljemenskim skijanjem . Holding će možda naći unutrašnje rezerve i uz ekipu snova i pomoć iz Knežije ovaj grad pretvoriti u metropolu svjetskog glasa. Možda samo mora uvesti još kojeg rodjaka koji eventualno gubi svoj talent izvan granica lijepe naše pa će sve krenuti samo tak. "Treba delati"! Kaj ne !? Bute me odma zbrisali ili čekate potvrdu viših instanci ?

Avatar CarolKO96
CarolKO96
10:11 30.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

KI
Kimo
10:26 29.05.2020.

Uvijek je dobro da si sirotinja u bogati EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije