Naslovnica Vijesti Hrvatska

Globalnom zdravlju prijeti i zarazna bolest X

Osim što mogu izazvati masovne zaraze, za navedene bolesti ne postoje dovoljno učinkovite mjere zaštite, lijekovi ili cjepiva
16. ožujka 2018. u 20:34 9 komentara 1863 prikaza
komarac
Foto: Robert Anić/Pixsell

Utvrđeno je i popisano deset bolesti koje stručnjaci danas smatraju najvećom prijetnjom za globalno zdravlje i ozbiljnom međunarodnom epidemiološkom prijetnjom, a prvi je put na tu listu stavljena i – bolest X.

Okrugli stol 'Cijepljenjem protiv pneumokoka' Liječnici poručili: Cijepljenje dojenčadi protiv pneumokoka od iduće godine

Nepoznata bolest, objašnjava Svjetska zdravstvena organizacija, na ovom popisu predstavlja spoznaja da bi ozbiljnu međunarodnu epidemiju mogao uzrokovati neki patogen za koji trenutačno ne znamo da uzrokuje bolest u ljudi.

Prenose komarci, krpelji... Ovakva lista prvi je put dogovorena i sastavljena 2015. godine, prošle godine napravljena je njezina prva revizija, a na posljednjoj listi najveća je promjena dodavanje upravo “bolesti X”. Svim navedenim bolestima kao globalnim prijetnjama zajedničko je da upravo one trebaju biti prioritet u planu Svjetske zdravstvene organizacije jer, osim što imaju potencijal masovnih zaraza, za njih ne postoje dovoljno učinkovite mjere zaštite, lijekovi ili cjepiva. Zaključak je to mikrobiologa, epidemiologa, veterinara, ali i stručnjaka iz područja sigurnosti i biološkog oružja iz niza zemalja koji su listu sastavili prema propisanim pravilima naglašavajući da redoslijed bolesti ne znači njihovu snagu ili veću vjerojatnost epidemije. Tako je na popisu ebola, virus koji je izazvao smrtonosnu epidemiju u afričkim državama i koji je tada prenesen i u Europu. Oboljeli su transportirani, podsjetimo, u madridsku bolnicu gdje se potom zarazila medicinska sestra. Smrtnost od tog virusa iznimno je visoka, a stručnjaci koje je okupio SZO uz ebolu su stavili i marburšku groznicu koja je jedan od tipova ove zaraze. Zaražene životinje prenose i vrućicu Lassa, također karakterističnu za afričke zemlje koju prenose štakori, ali koja se također prenosi i s čovjeka na čovjeka preko sline, krvi... Potom su navedeni virusi koji uzrokuju teške respiratorne bolesti kao što su MERS i SARS te bolesti koje uzrokuju odnosno prenose zaraženi komarci (Zika, groznica doline Rift), dok su kod krimsko-kongoanske vrućice to krpelji. U izvještaju je također istaknuto i da izostanak pojedinih zaraznih bolesti s ovog popisa ne znači da one nisu prijetnja, ali je stručna procjena da se istraživanje i razvoj lijekova, cjepiva i zaštitnih mjera u ovom trenutku treba usmjeriti na nabrojene zaraze. Bolest X izazvala je najviše napisa u svjetskim medijima, a mnogi podsjećaju na epidemiju virusa Zika koja se raširila u mnogim zemljama svijeta te, među ostalim, uzrokovala malformacije u nerođene djece, a dotad je smatrana relativno nepoznatom.

Zika i u Hrvatskoj

Virus koji prenose zaraženi komarci pojavio se tada i kod nas pa je prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo registrirana jedna osoba zaražena virusom Zika. Iz HZJZ-a napominju da je opis vrlo sličan popisima iz ranijih procjena te vrste. – Za popis su odabrali prioritetne zarazne bolesti za istraživanje koje potencijalno mogu izazvati značajan pobol, a o kojima nema dovoljno znanja ili mjera za suzbijanje – ističe dr. Bernard Kaić.

Pogledajte i 5 znakova da ste alergični na gluten:

komarac
1 / 6
Mnogi i ne znaju da su alergični na gluten, ali postoje znakovi koji će uputiti upravo na to. Ako se prepoznajete u njima, javite se svom liječniku i napravite potrebne pretrage kako biste dobili točnu dijagnozu. Osjećate umor, glavobolju, ali imate i osip, perut, osjećate se depresivno i neorganizirano, dosta toga vam je u magli, a vi ne znate zašto? Postoji nekoliko vrsta alergija, a svaka ima svoje simptome. Ipak, neki se prožimaju u svim vrstama alergija na gluten.
simptomi oboljenja Bolne i obilne menstruacije mogu biti znak da nešto nije u redu s vašim tijelom ljubimci i higijena I kućni ljubimci mogu biti izvor bolesti Trudnica Uskoro ćete roditi? Svjetska zdravstvena organizacija objavila nove preporuke za rodilje, saznajte koje

Epidemiološke prijetnje

• Krimsko-kongoanska hemoragijska vrućica

• Ebola

• Marburška vrućica

• Lassa

• MERS

• SARS

• Nipah

• Vrućica doline Rift

• Zika

• Bolest X

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • Aedes2017:

    Štakori,krpeiji i komarci se samo prilagođuju svim oblicima okoliša. Čovjek sebi prilagođuje okoliš ne mareći na posljedice.

  • ispeci.pa.reci:

    imamo mi svoje bolesti hdz,sdp,hns.....

  • Deleted user:

    Globalnom zdravlju prijete farmaceutske industrije koje razvijaju sve više novih virusa i lijekova za njih i šire ih svijetom kako bi temeljem toga ostvarili ekstra profite.