Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Cijepljenje dojenčadi protiv pneumokoka od iduće godine

Bakterija je otporna na antibiotike, a izaziva meningitis i sepsu.
09. veljače 2018. u 19:13 6 komentara 1919 prikaza
Okrugli stol 'Cijepljenjem protiv pneumokoka'
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Uvođenje cijepljenja dojenčadi protiv pneumokoka u nacionalni program cijepljenja očekuje se od 2019. godine. Hrvatski zavod za javno zdravstvo predložio je Ministarstvu zdravstva da to bude već od ove godine, no kako se ugovaraju trogodišnje isporuke cjepiva, to će biti moguće tek kada s krajem 2018. istekne tekuće razdoblje ugovora, iznio je prim. dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a na okruglom stolu “Cijepljenjem protiv pneumokoka – prevencijom do zdravijeg djetinjstva”.

Okrugli stol "Cijepljenjem protiv pneumokoka, prevencijom do zdravijeg djetinjstva" Uzročnik mnogih bolesti Hrvatska i Estonija jedine u EU nemaju cijepljenje protiv pneumokoka u nacionalnom kalendaru

Kaić je objasnio da Hrvatska dosta konzervativno uvodi cjepiva, ali da možemo vidjeti iskustva drugih zemalja. Zadnje smo cjepivo uveli 1999., odonda su se razvila i cjepiva protiv kozica, rotavirusa i meningokokna cjepiva, a stručna je procjena da najveći javnozdravstveni značaj ima pneumokokno cjepivo.

Besplatno za bolesne

Tzv. program 2 već predviđa besplatno cijepljenje protiv pneumokoka za kronično bolesnu i imunokompromitiranu djecu. Roditelji male djece o imunizaciji se mogu informirati kod pedijatra, imunologa i epidemiologa u zavodima za javno zdravstvo.

– Prvih mjeseci života dijete nije često bolesno, no ako ima starijeg brata ili sestru u vrtiću, gdje je bakterija vrlo rasprostranjena, u dvostruko je većem riziku – kazao je pedijatar prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević.

Okrugli stol 'Cijepljenjem protiv pneumokoka'
1 / 11
Okrugli stol 'Cijepljenjem protiv pneumokoka'

Djeca do tri godine i stariji od 65 u većem su riziku, napominje infektolog prof. dr. Goran Tešović iz Zarazne, a cjepivo štiti i onog tko nije cijepljen, a živi u neposrednoj blizini cijepljene osobe.

Bakterija pneumokoka uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća, uha, a može uzrokovati i upalu moždanih ovojnica, tj. meningitis ili otrovanje krvi. Posebno je opasna činjenica da su bakterije pneumokoka prilično otporne na antibiotike, ističe prof. Jovančević, što u slučaju blaže infekcije nije problem, ali kod teške upale pluća, uha ili meningitisa itekako jest.

cijepljenje Zarazne bolesti siju smrt Roditelji autistične djece: Cjepivo nije uzrok autizma!

S druge strane, više vrsta cjepiva protiv pneumokoka koja se koriste u cijelom svijetu vrlo je učinkovito i neškodljivo, ističe prof. Tešović.

Sumnje dr. Lidije Gajski

HZJZ na 10 tisuća cijepljene djece bilježi 9 slučajeva nuspojava: lokalno crvenilo, povišenu temperaturu i bolove u mišićima te urtikariju i osip. Među pitanjima roditelja tražilo se od doktora jamstvo da nuspojava neće biti, no kazali su da takvo jamstvo nitko ne može dati “ni ako se popije čaša vode” .

Cijepljenje novorođenčeta pojava epidemije Broj beba cijepljenih protiv ospica u šest godina smanjio se za šest posto

Iz publike je istupila internistica iz DZ Centar dr. Lidija Gajski i ustvrdila da nema tzv. postmarketinških istraživanja tih cjepiva, da ona sadrže dokazani neurotoksin aluminij te da se smanjivanjem učestalosti uzročnika koje cjepivo pokriva javljaju novi, otporni na antibiotike, a tako samo mijenjamo prirodu pneumokoknih bolesti. Odgovorio joj je Tešović navodeći kako se cijepi protiv 13 serotipa, a ima ih 90, no među onima koji nisu u cjepivu malo koji imaju osobine invazivnih serotipova te da valja iznositi kompletnu sliku, a ne manipulirati dijelovima. Jovančević poručuje: na sve kritike institucije se trebaju očitovati.

Kolinda Grabar-Kitarović predsjednica poručila 'Svoje sam dijete cijepila protiv HPV-a, a pozivam i ostale roditelje da to učine' dr. Vladimir Draženović Cjepivo može spasiti 80 posto ljudi koji bi umrli od gripe ZARAZA BOLESNA Ospice nakon Srbije, BiH i Slovenije prijete i Hrvatskoj. Poruka liječnika: Cijepite djecu

 

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • pavel1001:

    naravno,uvoznim cjepivom jer je imunološki zavod sređen 👍

  • covjekbezimena1:

    Kako vam je netko od farmaceuta masno platio.... Sumnjam ja da je vama toliko stalo do djece..

  • Tupko:

    Ja sam se cijepio protiv pneumokoka, kao odrastao prije nekoliko godina. Sebe radi. Kako vidite, živ sam i zdrav.