Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardinal Amato

'Blaženi Alojzije Stepinac bit će proglašen svetim do kraja 2015.'

Alojzije Stepinac
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/6
30.04.2014.
u 19:22

– U mlađim danima Sveti je Otac pratio jako teška i mučna ispitivanja, čak i okrutna, kojima je Stepinac bio podvrgnut tijekom zatočeništva u Krašiću. Oni su iz Argentine pratili ta ispitivanja, molili su se za njega i bili su zapanjeni njegovom snagom – objasnio je kardinal Angelo Amato

Blaženi Alojzije Stepinac najvjerojatnije će biti proglašen svetim do kraja sljedeće godine. Informaciju je Dnevniku Nove TV otkrio kardinal i pročelnik kongregacije za Kauze svetih Angelo Amato nakon što je liječnička komisija dala svoju potvrdu o čudesnom izlječenju.

– Liječnici moraju utvrditi može li ovaj čin biti znanstveno objašnjen i u kojoj mjeri, ali većina ih je rekla da se to još ne može znanstveno dokazati – rekao je Amato te dodao kako će 3. lipnja svoje mišljenje dati teolozi, potom kardinali, biskupi pa papa.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

– Nakon što Sveti Otac potpiše dekret, za kanonizaciju se okuplja konzistorij kardinala. Konzistoriju nazoče kardinali koji se u tom trenutku nalaze u Rimu i tada Papa objavljuje mogući datum. Budući da vi želite čuti konkretan datum, pretpostavljam da će se do kraja 2015. godine najvjerojatnije dogoditi Stepinčeva kanonizacija – otkrio je kardinal.

Kardinal je odao i da Papa Franjo vrlo dobro poznaje lik i djelo Alojzija Stepinca.

– U mlađim danima Sveti je Otac pratio jako teška i mučna ispitivanja, čak i okrutna, kojima je Stepinac bio podvrgnut tijekom zatočeništva u Krašiću. Oni su iz Argentine pratili ta ispitivanja, molili su se za njega i bili su zapanjeni njegovom snagom – objasnio je Amato te dodao: ''Sa Stepincem povezujemo dvije velike stvarnosti – jedna je golema ljubav prema njegovoj domovini Hrvatskoj; jako je volio svoju zemlju, htio je biti dosljedan Hrvat. A druga stvarnost, druga važna dimenzija njegova je snaga tijekom mučeništva''.

Papa Ivan Pavao Drugi često je naglašavao kako su kanonizacije i beatifikacije isključivo unutarnja pitanja katoličke Crkve, iako na te procese nerijetko pritiske pokušavaju izvršiti razni lobiji.

– Istina je da su beatifikacija i kanonizacija crkveni događaji. No također je istina da je Crkva prisutna u cijelom svijetu pa se ove proslave odražavaju i na društvo u cjelini. I naravno, u društvu uvijek postoje problemi, pozitivne i negativne strane, međutim, to ne utječe na proces – smatra Amato.

Komentara 30

BA
bandido
19:55 30.04.2014.

mislim da sveti otac papa nebi odobrio ovakvu teroristicku cenzuru I brisanje komentara citatelja koji su protivni, no?

Avatar EI Indio
EI Indio
20:07 30.04.2014.

U svojem pastirskom pismu s konca travnja 1941. Stepinac zahtjeva od vjernika poslušnost i potporu „novoj državi, jer ona zastupa svetu Crkvu“ te traži poslušnost fašistikčom poglavniku i masovnom ubojici Anti Paveliću kao i molitvu „za Pavelićevo veliko djelo, u kojem je prepoznatljiva božja ruka“. Ako sada Ratzinger, nastavlja Holzbauer, tvrdi da je Stepinac „branio i štitio Srbe, Židove, Sinte i Rome protiv režima“, onda on baca javnosti pijesak u oči i gradi jedan katolički povijesni – falsifikat.

Avatar kralj Tomislav II
kralj Tomislav II
21:24 30.04.2014.

Koga sam ja to uvredio kada sam rekao da je Vatikan proglasio zločince za svece zar nije Pije 5 bio zločinac . Zvali su ga veliki inkvizitor Poslao je trupe u Južnu Italiju sa zadatkom da poubija sve protestante. Kadae protestante. Kada je postao papa, uputio je trupe u Francusku da se sa oružjem u ruci obračunaju sa hugenotima i naredio komandantima da poubijaju sve zarobljenike. Vodio je rati i protiv islama, a masakri koji je izvršila njegova pomorska armada na obalama Grčke (Lepanto) 1571., zapamćen je u istoriji kao jedan od najstravičnijih događaja tog vremena. Posle smrti proglašen je za sveca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije