Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kanonizacija

Još nema odluke hoće li bl. Stepinac postati svetac

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
22.04.2014.
u 16:01

Papa još nije potpisao ni dekret o kanonizaciji blaženog Stepinca, a još se ni ne zna datum svečane mise kanonizacije

Papa još nije potpisao ni dekret o kanonizaciji blaženog Stepinca, a kamoli da bi se znao datum svečane mise kanonizacije. Kad papa Franjo potpiše dekret o kanonizaciji Stepinca, onda će o tome biti objavljeno priopćenje Ureda za tisak Svete Stolice, kako se to uvijek čini, a tek poslije toga donosit će se odluka o datumu kanonizacije.

“Za oko godinu dana blaženi bi kardinal Alojzije Stepinac mogao biti proglašen svetim”, rekao nam je u veljači pročelnik Kongregacije za kauze svetaca kardinal Angelo Amato. Toliko će vremena biti potrebno do zaključenja procedure otkad je liječnička komisija prihvatila navodnu nadnaravnost u izlječenju osobe koja je zagovarala blaženog Stepinca za ozdravljenje.

Sada kauza za kanonizaciju Stepinca ide u ruke ostalih komisija, pa onda Kongregaciji za pitanje svetaca, koja svoj zaključak predaje papi na usvajanje. No, najvažnija je odluka liječničke komisije jer ako nema tzv. čuda u ozdravljenju kauza se ne može nastaviti.

“Dana 7. veljače 2014. obavijestio sam Svetog Oca da su liječnici ocijenili kao znanstveno neobjašnjivo navodno čudo koje je predstavio postulator kanonizacije blaženog mučenika Alojzija Stepinca, kardinala zagrebačkog nadbiskupa”, kazao je kardinal Amato u svojoj homiliji euharistijske svečanosti na Stepinčevo u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu.

Papa Franjo jako se obradovao zbog tog važnog čina u procesu kanonizacije. Kazao mi je da je kao mladić u Argentini s velikim zanimanjem pratio događanja vezana uz tog hrvatskog mučenika”, kazao je Amato. Nakon što papa Franjo potpiše dekret o kanonizaciji, odlučivat će se o datumu, a možda i mjestu održavanja mise na kojoj će Stepinac biti uzdignut na oltar svetaca. Naime, Benedikt XVI. odredio je da se svečanosti beatifikacije održavaju u državama blaženika, a kanonizacije u Vatikanu. No, papa može odlučiti i da se kanonizacija Stepinca održi u Hrvatskoj, ako to zatraže vjernici i biskupi. No, to ne znači da će i papa Franjo doći na taj događaj.

Komentara 14

PI
pinkec
16:58 22.04.2014.

Još nema odluke hoće li bl. Stepinac postati svetac! Ovaj nasov je na prvoj stranici Večernjaka, a kad papa Franjo potpiše dekret o kanonizaciji bl. Stepinca, onda će o tome biti objavljeno priopćenje Ureda za tisak Svete Stolice, koje ćee biti na 18 stranici, pri dnu u dva redka, ako ga uopće i spomenu! Uzalud vam posao "svirači"!

MO
morituriite
16:17 22.04.2014.

Bila bi neka vrst poetske pravde da papa dođe u RH, u Zagreb i kardinala Stepinca proglasi svetim našoj partiji i jugićima pred nosom.

PR
pricalica
16:28 22.04.2014.

Treba pitati Goldsteinove, Pusićeve, Fumićeve, Puhovske i ostalu klatež.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije