Bit će kulena, šunke, čvaraka i ostalih suhomesnatih delicija, samo je pitanje koliko i po kojoj cijeni, što u ovome trenutku nitko ne može reći, identičan je odgovor, bilo da ovih dana na istoku Hrvatske pitate svinjogojca ili pak nekog od prerađivača svinjetine. Nema, naime, dvorišta u Slavoniji i Baranji u kojemu su te životinje (još) na životu, a da nema panike i histerije što ako se afrička svinjska kuga (ASK) za koji dan i u njemu zatekne.
– Mi smo u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije i kod nas bolesti još nema. Reklo bi se da svoje svinje još uvijek možemo nesmetano prodavati, a u prilog nam idu i vlastita mini klaonica i rasjekaona. No još nisu vremenski uvjeti za preradu mesa, pretoplo je, iako se neki prerađivači boje da kasnije neće ni moći do sirovine, a i tovljači bi već zaklali svoje svinje. Na mesu za preradu, koje nije zaraženo ASK-om, dobit će puno više nego što bi dobili da ih, ne daj bože, zbog bolesti eutanaziraju. Ako se brzo "riješe" svinja, nema se tko ni zaraziti u objektu pa će farme brzo ponovno moći napuniti, no pogodi li ih bolest – mora proći najmanje godina dana – kaže nam Dino Gelemanović iz Davora.
Bit će kulena, šunke, pršuta i drugih delicija, samo je pitanje po kojoj cijeni
U dvorištima u Slavoniji i Baranji i dalje vlada zabrintost zbog afričke svinjske kuge, te zbog prisilnog klanja još 50 tisuća svinja
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.