Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Biskup Uzinić: Nijedan pozdrav nije vrijedan podjela

Naslovnica 4. 9. 2017.
04.09.2017.
u 00:00

Ono što na našoj političkoj sceni razlikuje političke strane na lijeve i desne isključivo je odnos prema ideološkim temama

S biskupom dubrovačkim mons. Matom Uzinićem razgovarali smo o najnovijim podjelama u hrvatskom društvu.

Kako promatrate sve što se zbiva sa spomen-pločom braniteljima HOS-a s natpisom “Za dom spremni”?

Teško je o nečemu govoriti izvan konteksta, a upravo to događa se s pozdravom „za dom spremni“. Pod tim pozdravom u jednom povijesnom kontekstu prepoznajemo mučno razdoblje hrvatske povijesti, obilježeno rasnim zakonima i teškim zločinima, dok s druge strane u sasvim drukčijem povijesnom kontekstu prepoznajemo brojne mladiće i branitelje, na poseban način članove HOS-a koji su pod tim znakom ginuli i borili se za slobodu naše domovine. Spomenik s tim natpisom nije podignut onim prvima. On je podignut ovim drugima, braniteljima koji su svoje živote ugradili u našu slobodu. Nažalost, u vremenu postavljanja toga spomenika u medijima se pozdrav „za dom spremni“ vezuje isključivo za onaj prvi povijesni kontekst, a potpuno zanemaruje koje je značenje taj pozdrav dobio u drugom, nama puno bližem kontekstu Domovinskog rata. Mislim da se time vrijeđa i baca ljaga na sve one koji su iskreno stali u obranu domovine, osobito kroz postrojbe HOS-a. Ipak, imajući u vidu povijesnu opterećenost tog pozdrava, pitam se je li danas ijedan pozdrav vrijedan podjela u hrvatskom društvu i štete koja zbog toga nastaje.

>> Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista

Od ostalih tema izdvajamo:

>> U klupama 2139 prvašića manje nego lani

>> Skandalozno: Zbog stečaja TLM-a 35 obitelji pred deložacijom

>> Zsolt Hernadi, čelnik MOL-a, traži zaštitu od Europskog suda

>> Nagradna igra: Večernji list daruje 50.000 kuna

Komentara 24

Avatar majmunranko
majmunranko
21:14 03.09.2017.

Da nije bilo HOS-ovaca i Za dom spremni u Dubrovniku 1991., Uzinić bi danas bio monah u SPC. Ako ga kojim slučajem "osloboditelji" ne bi bacili u neku jamu.

Avatar alien79
alien79
21:09 03.09.2017.

Čekamo prskanje biskupa Košića, svi drugi su irelevantni

DU
Deleted user
23:06 03.09.2017.

Pa kako bi opstali naši političari,zavadi pa vladaj. Dok se narod svađa tko je bio crveni-crni-plavi,di je tko bio 41-91 ,dotle naši političari i lijevi i desni imaju mir i sebi pune džepove i rade šta hoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije