Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biskup Uzinić: Crkva ne može biti autor ili suautor zakona o pobačaju

Uzinić je mišljenja da se o svemu treba raspravljati pa tako i o Zakonu o pobačaju, međutim ističe kako Crkva ne može biti autor ili suautor bilo kakvog zakona koji se tiče abortusa.
17. lipnja 2018. u 14:25 30 komentara 843 prikaza
Mate Uzinić
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Dubrovački biskup Mate Uzinić istaknuo je da Crkva ne može biti suautor niti jednog zakona pa tako ni zakona o pobačaju, prenosi N1. Jedna od uvijek prisutnih tema u hrvatskoj javnosti jest ona vjeronauka u škola.

Sveti sakrament Prije krizme ispit iz vjeronauka za koji ocjena ulazi u dnevnik

- Svako malo se pojavljuju ti glasovi protiv vjeronauka u školi koji ne dolaze s pozicija ovoga što ste govorili nego s nekih drugih pozicija pokušaja da se Crkvu i njezinu poruku, na neki način, stavi sa strane, marginalizira, da joj se ne da prisutnost u javnosti. Postoje i iz same Crkve glasovi koji su više u ovom duhu u kojem ste spomenuli. U duhu samokritike i pitanja je li to doista ono što je Crkvi potrebno i što joj pomaže da može prenijeti svoju poruku, kaže Uzinić.

Iako vjeronauk u školama Crkvi može u nekim ekremnim slučajevima predstavljati problem, Uzinić sga ne vidi takvim jer smatra da je je situacija kod izbora vjeronauka sličnoj onoj kakva je bila prije. Napominje kako se Crkva danas usredotočuje na rad s odraslim kršćanima i obiteljima.

Mate Uzinić RAZLIČITA TUMAČENJA Biskup Uzinić detaljno razjasnio treba li pričestiti zagovornike Istanbulske konvencije

- Mislim da je to budućnost kateheze i odgoja u vjeri, ali i prenošenja određenih znanja koja nisu ista onima koja se mogu primiti u prvom, drugom ili trećem razredu škole i koja se može i treba primiti kada je čovjek već zrela osoba, ističe Uzinić. 

Uzinić je mišljenja da se o svemu treba raspravljati pa tako i o zakonu o pobačaju, međutim ističe kako Crkva ne može biti autor ili suautor bilo kakvog zakona koji se tiče abortusa.

- Vjerojatno će se kroz to trebati tražiti zakon koji je najmanje loš. Ali Crkva ne može sudjelovati ni u kakvom zakonu o abortusu i katolički političari bi trebali o tome voditi računa. Ranije sam iznio načelo da ne smijemo činiti drugima ono što ne bi željeli da se nama čini, a to se može primijeniti i na pitanje abortusa. Život počinje začećem i treba završiti prirodnom smrću.

Marko Vučetić Marko Vučetić: 'Mali smo narod u nestanku, a umislili smo si kozmički boj, ako mi ne spasimo svijet, tko će?'

Kaže da je veće pitanje za Crkvu od toga kakav će biti Zakon o pobačaju ono vezano uz pripadnike kršćanske zajednice, odnosno je li riječ isključivo o onima koji govore da su kršćani nego ili onima koji uistinu žive kao kršćani.

- Zakon može biti bilo kakav, ali ako mi imamo izgrađene kršćane koji znaju da život počinje začećem i završava prirodnom smrću i koji žive u skladu s tim, onda i najlošiji zakon može imati mali utjecaj na nas i društvo koje se deklarira kao 80 i nešto posto katoličko i 90 i nešto posto kršćansko. Članovi društva su se tako deklarirali, zaključio je Uzinić.

vjeronauk MARINKO JURASIĆ Gdje je mjesto vjere u “sekularnoj” državi? prim. dr. sc. vesna stepanić Zakon o pobačaju iz 1978. vrlo je liberalan

 

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • chanchir:

    Ah ti Vatikanci ,bas su perverzni

  • westsouth:

    Bravo Mate

  • pax5:

    Zakon za krscanina upisan je sa njegovim krstenjem a to je : Ne ubij! A sve drugo je dodvoravanje elitama(farizejima).Pa cak je ateistima itekako jasan prirodni zakon : Ne ubij!