Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biljana Borzan:

'Zbog nesposobnosti ministarstva crveno svjetlo ugradnji dizala iz EU fondova'

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
29.03.2018.
u 13:56

Ukratko, Europska komisija nije odobrila pokretanje novih projekata jer je iskorištenost trenutno dostupnih sredstava očajna. Kao što smo se i pribojavali, puklo je na najslabijoj karici, ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova. Očito je da nisu dorasli svom osnovnom zadatku, a to je da građani Hrvatske imaju izravne koristi od europskog novca, priopćila je Borzan

Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova nije od Europske komisije uspjelo ishoditi izmjene i dopune Operativnog plana kohezija i konkurentnost 2014. - 2020. Komisija je izmjene i nove projekte odbila s obrazloženjem da Hrvatska nije ni trenutno dostupna sredstva iskoristila u prihvatljivoj mjeri.

Budući da je jedan od novih projekata trebao biti i „Dostupnost do stana“, izgleda da u dogledno vrijeme neće biti ništa od subvencioniranja ugradnje dizala iz EU fondova. Priopćila je to hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan. - Ukratko, Europska komisija nije odobrila pokretanje novih projekata jer je iskorištenost trenutno dostupnih sredstava očajna. Kao što smo se i pribojavali, puklo je na najslabijoj karici, ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova. Očito je da nisu dorasli svom osnovnom zadatku, a to je da građani Hrvatske imaju izravne koristi od europskog novca - kazala je Biljana Borzan koja, zajedno s udrugom umirovljenika HP i HT, radi na projektu dizala od 2016.

Procjenjuje se kako 700.000 hrvatskih građana živi u objektima tzv. kolektivnog stanovanja, a među njima je najviše umirovljenika, invalida i obitelji s malom djecom. Ukupno 16.804 zgrade u Hrvatskoj u skupini su iznad četiri etaže kojima nije ugrađeno dizalo. Prosječna cijena ugradnje jednog dizala iznosi oko 350.000 kuna, no takve projekte može sufinancirati EU. Organizatori projekta izradili su, stoga, prijedlog izmjena i dopuna operativnog plana s procjenama troškova te popisali koliko višekatnih zgrada u Hrvatskoj trenutno nema dizala. Interes je, kaže B. Borzan, bio velik.

- Umirovljenici, invalidi, obitelji s malom djecom koji žive u 16.000 zgrada bez dizala su, nažalost, taoci nesposobnosti ministara i njihovih suradnika. Nećemo odustati, ali je, nažalost, jasno da u sljedećih par godina ništa od planiranog sufinanciranja ugradnje dizala iz EU fondova. Neću stati dok se prvo dizalo ne pusti u promet – poručila je SDP-ova europarlamentarka.
Na objašnjenje ministrice Gabrijele Žalac kako je problem to što su za vrijeme SDP-ove vlade postavljeni nerealno visoki ciljevi iskorištenosti sredstava, Biljana Borzan kazala je kako "može shvatiti da je ono što je SDP zamislio preambiciozno za HDZ-ove ministre". - Naslušali smo se kako su postignuti spektakularni rezultati u povlačenju fondova i stvorio se dojam da rijeke novca teku iz Bruxellesa prema Hrvatskoj. Da je to tako, sada bi ugovarali i prva dizala. Nesposobnost povlačenja sredstava ima za posljedicu ne samo da će nam propasti milijarde eura već i to da ovakvi projekti, koji bi tisućama ljudi olakšali život, ne mogu dobiti zeleno svjetlo – zaključila je Borzan.

Komentara 7

NO
nogogaz
12:59 29.03.2018.

Eeee da su imali novce za staro zeljezo....sve bi mi potrosili!! A kome triba dizalo!? Letjelice, brodići, tenkovi...to nama triba, da se igramo indijance!

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
17:58 29.03.2018.

uf kako bi joj lego u guz.u

DU
Deleted user
12:43 29.03.2018.

gdjo borzan bitne su hrvatske uplate u eu proracun... vise smo uplatili pisudjenih sredstava u eu proracun... nego smo dobili....mi smo gubitnici ...a ti mozes pricati price u lazi su kratke noge... duge noge u planu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije