Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biljana Borzan: Do ljeta ćemo na tržištu EU biti svi jednaki

Nakon što je Borzan prošle godine u svome istraživanju s Hrvatskom agencijom za hranu dokazala da je čak trećina ispitanih proizvoda u Hrvatskoj bila lošije kvalitete, a gotovo svi skuplji na našem tržištu nego na njemačkom, ovaj tjedan se izglasala i prva službena pozicija Europskog parlamenta o ovom pitanju.
14. rujna 2018. u 11:53 6 komentara 592 prikaza
Biljana Borzan
Foto: Biljana Borzan/privatni album

Danas je u Kući Europe u Zagrebu hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila najnovija postignuća u borbi za izjednačavanje kvalitete proizvoda u cijeloj EU.

Biljana Borzan USPJEH BILJANE BORZAN Stop robi slabije kvalitete za Istok EU: Osjećali smo se kao građani drugog reda

Nakon što je Borzan prošle godine u svome istraživanju s Hrvatskom agencijom za hranu dokazala da je čak trećina ispitanih proizvoda u Hrvatskoj bila lošije kvalitete, a gotovo svi skuplji na našem tržištu nego na njemačkom, ovaj tjedan se izglasala i prva službena pozicija Europskog parlamenta o ovom pitanju.

"Izvješće je prošlo kroz tri parlamentarna odbora, ali svejedno je na konačnom izglasavanju na plenarnoj sjednici prijetila opasnost da se razvodni. Moje kolege koje su najviše radili na izvješću i ja maksimalno smo se angažirali, sastančili i objašnjavali što smo napravili, što to znači za tržište i naše građane i na kraju je najvažniji dio izvješća prošao tankom većinom, za 26 glasova", kazala je Borzan.

Priznala je da je bila jako nervozna jer je znala da će biti tijesno i jer je druga strana bila također maksimalno angažirana. Izvješće poziva na promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi koja je u zadnjoj fazi pregovora. Usvojeno je, prema mišljenju Borzan, najambicioznije rješenje.

Biljana Borzan Tjedan odluke u SDP-u Bauk: Stranku neka vodi pobjednik euroizbora

"Nakon pet godina nisam željela kozmetičko rješenje. I predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker je rekao da prije novih izbora moramo pokazati jedinstvo EU. Usvojili smo izmjenu Aneksa direktive koja će uistinu na terenu značiti jednaku kvalitetu za sve građane EU!", kaže Borzan.

Također je usvojeno i da industrija mora biti transparentnija, jasno oglašavati promjene recepture pri reklamiranju i na pakiranju. Potrošačkim organizacijama treba pomoći u radu na terenu, a najoštrije se odbija argument kako potrošači iz istočne EU kupuju proizvode po nižoj cijeni pa su stoga niže kvalitete.

Ruža Tomašić strukturne reforme Prihvaćeno izvješće Ruže Tomašić, Hrvatskoj novih 158 milijuna eura

"Paralelno s ovim procesom, jučer je održan i sastanak u Europskoj komisiji o europskom istraživanju kvalitete proizvoda. Proces ide sporo jer je metodologija koju su napravili dosta loša. Trebali su koristiti metodologiju koju je razvila Hrvatska agencija za hranu i koja nikad nije bila opovrgnuta, ali kao što znate, naša ministarstva se nisu prijavila za sudjelovanje. Prema mojim informacijama, u kolovozu se i Hrvatska uključila bar u testiranju, nadam se da će biti maksimalno angažirani", rekla je Borzan.

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • Deleted user:

  Do slijedećeg ljeta ćemo saznati beskrajnu glupost tih eurozatupnica i eurozatupnika (nisam pogriješio) mislim na tupsone u Europi koji osim čohanja neke stvari i pripovijedaju bajke. Nikad nas neće ta neprirodna tvorevina smatrati jednakima, mi smo protektorat, kolonija i jednostavno ... prikaži još! građani drugog ili trećeg reda.

 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  biljana je novi briselski mesija, evo sad nakon novih izbora mogu koalirati sdp i hdz postat ćemo junkerove i soroševe ku...ice kao sam plenki...

 • Avatar bujko_veliki
  bujko_veliki:

  To znači da će se moja prijateljica uskoro moći sladiti najfinijim jogurtima proizvedenim od najfinijeg mlijeka - u prahu! Eh još da izmisle i losos u tom obliku.