Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOLLYWOODSKI MASAKR (3)

Udario ga je u glavu i rekao: 'Ja sam sotona koji je došao odraditi sotonin posao'

Charles Manson
Foto: Barbara Munker/DPA/PIXSELL, Wikimedia Commons
1/13
21.08.2019.
u 17:54

Nakon što je u kina stigao Tarantinov film "Bilo jednom u Hollywoodu" koji se dotiče zločina kulta Charlesa Mansona, donosimo seriju priča o ubojstvima koji su potresli Hollywood prije 50 godina

Njezino bi ubojstvo punilo novinske stupce da zajedno s njom nije nastradala i Sharon Tate. Abigail Anne Folger žrtva je koja se uz glumičino ime tek uzgred spominje, no radi se o osobi koja je imala daleko veću društvenu težinu. Iako ju je u hollywoodske krugove uveo Wojciech Frykowski, frend Romana Polanskog, Abigail je već bila pripadnicom visokog društva. No, ljubovanje Frykowskim fatalno će je stajati.

Nakon što su upali na imanje u Cielo Driveu 10050, Tex Watson, Patricia Krenwinkel, Susan Atkins i Linda Kasabian nisu gubili previše vremena. Watson je ušao kroz prozor razrezavši prije toga zavjese, otvorio vrata i pustio Krenwinkelovu i Atkinsovu u kuću. Linda Kasabian dobila je zadatak da motri na glavni ulaz imanja. Frykowskog su pronašli kako drijema na kauču, Watson ga je udario nogom u glavu poručivši mu da je on 'sotona koji je došao odraditi sotonin posao' kao odgovor na pitanje tko je. Atkinsova je imala pronaći ostale u kući, te ih dovesti u dnevnu sobu. Abigail Folger morala je gledati kako Watson puca Jaya Sebringa nakon što je ovaj još jednom prigovorio zbog grubog postupanja prema trudnoj Sharon Tate. Nakon tog prvog ranjavanja Atkinsova je vraća u spavaću sobu kako bi joj Folgerova dala 70 dolara koliko je imala u novčaniku. Atkinsova tada pred Abigailinim očima dokrajčuje Sebringa s nekoliko uboda nožem.

Bijeg Frykowskoga ne uspijeva, zaustavljaju ga Atkinsova i Watson, to Abigail koristi pa bježi od Krenwinkelove prema bazenu u stražnjem dvorištu te dalje oko kuće prema prednjem travnjaku. No, Krenwinkelova ju hvata, ubada, obara na tlo. Prilazi Tex Watson i ubada je 28 puta pa Abigail ostaje beživotna na travnjaku.

Kofeinski magnat Peter Folger ostao je bez nasljednice. Abigail je, naime, jednog dana trebala naslijediti veliku američku tvrtku za preradu kave, Folger Coffee Company iz San Francisca. U trenutku kada je ubijena Folger je imala 26 godina manje dva dana. Njezina inače katolička obitelj bila je iznimno bogata pa je i odgojena u skladu s takvim statusom. Silno bogatstvo i pripadnost obitelji visokom društvu omogućilo joj je i studij na Harvardu gdje je diplomirala povijest umjetnosti. Nije se prepuštala garantiranim užicima koje je pružalo veliko materijalno bogatstvo njezine obitelji. Nakon studija radila je u Muzeju umjetnosti Sveučilištu California Berkeley, zatim je otišla u New York gdje je posao pronašla u knjižari da bi onda otišla za socijalnu radnicu u geta Velike Jabuke.

U New Yorku će i upoznati Wojciecha Frykowskog kojega su u Americi preimenovali u Voytek zbog lakšeg izgovora. Ameriku uopće nije poznavao, Abigail je prodao priču kako je pisac s ambicijom. Više su njih dvoje komunicirali na francuskom jer njemu engleski nije baš najbolje išao. Tog su kolovoza preselili u Los Angeles, dovezli su se unajmljenim automobilom preko cijele Amerike. Abigail se željela pridružiti novom dobrotvornom projektu, Wojciech se želio okušati kao scenarist. Iznajmili kuću u trendovskim Hollywood Hillsima, susjeda preko puta bila im je Cass Elliott iz Mams and the Papas, brzo su se sprijateljili. Preko Wojciecha Abigail se upoznaje s Romanom i Sharon, uskoro se upoznaju i s Jayem Sebringom.

Foto: Arena Hospitality Group

Brzo petorka ulazi u krug 'lijepih ljudi' Hollywooda. Zanimljivo, vrlo je moguće da se nasljednica Folgerova bogatstva i srela sa svojim ubojicama jer je njezina majka organizirala prikupljanje sredstava za javnu bolnicu Haight-Ashbury gdje su se članovi kulta često liječili. Svidjelo joj se biti u takvom društvu, čak je u Sebringovu kompaniju za proizvode za njegu kose uložila tri i pol tisuće dolara. Abigail se vratila svojem prijašnjem poslu, prijavila se za socijalnu radnicu u jednoj od najgorih losanegeleskih četvrti, Wattsu. Sudjelovala je čak i u onodobnoj kampanji Toma Bradleyja za prvog crnog gradonačelnika Los Angelesa. Bio je to jedan turbulentan odnos koji je eskalirao nakon što su se privremeno preselili u kuću Tateove i Polanskog kako bi pazili na trudnu glumicu. Praktično stalno su se svađali.

Kako navodi Vincent Bugliosi u svojoj knjizi Helter Skelter: The True Story of the Manson Murders, najvjerojatniji je razlog te svađe dekintiranost Frykowskoga. Raspačavao je Abigailin novac kako je stigao jer nije imao nikakvih prihoda. Nije isključeno da je u pitanju bila i droga, Frykowski se redovito 'šutao' kokainom, meskalinom, marihuanom i LSD-jem, navodno je i Abigail bila drogirana za posljednjeg telefonskog razgovora s majkom. Taj se zadnji razgovor dogodio u večeri ubojstva, oko 22 sata kada je obavijestila majku kako je kupila kartu za jutarnji let do San Francisca. Nakon toga obukla je spavaćicu i krenula čitati. A Frykowski je zaspao na kauču.

Njezin je psihijatar nakon ubojstava otkrio kako je ona bila vrlo blizu da napokon ostavi Poljaka ali naprosto nije došla u priliku da to i učini. Oštrica Mansonovih ubojica pretekla ju je. Policija ju je pronašla na travnjaku ispred kuće toliko oblivenu krvlju da nije bilo moguće prepoznati kako je spavaćica u kojoj je poginula zapravo bila bijela. Abigail je na kraju stigla u San Francisco, ali tek nakon smrti gdje je i pokopana 13. kolovoza 1969. Ceremonija je održana u crkvi koju su sagradili njezini djed i baka, nakon čega je pokopana u obiteljskom mauzoleju na groblju Svetog Križa u Colmi. Istražitelji su procijenili kako je u vrijeme ubojstva Abigail Folger imala imovine u vrijednosti od 530.000 dolara, prirodno, nije imala oporuke. Folgers Coffe postoji i danas a od 90-tih godina najveći je distributer mljevene kave na sjevernoameričkom kontinentu. Ništa čudno, jer kompanija Pioneer Steam Coffee and Spice Mills nastala je još 1850. godine, a 1872. uspijeva je preuzeti sposobni Abigailin djed James. Navodno je predak tom Jamesu bio Peter Folger, djed – Benjamina Franklina! U vrijeme dok ju je vodio Abigailin otac Peter postala je prvim američkim brendom za kavu, no on je, međutim, prodaje Procter & Gambleu 1963. godine.

Foto: Barbara Munker/DPA/PIXSELL

Kave Folgers prodaju se bolje od Starbucksa, u Americi taj je brend sinonim za kavu. Možete onda samo zamisliti koji bi novac naslijedila Abigail Folger da je ostala živom. Jer, njezin je otac prodao tvrtku P&G-ju za milijun i 650 tisuća njihovih dionica ali je obitelj ostala na upravljačkim položajima. I tako je Peter Folger uspio pod okriljem velike korporacije svoju tvrtku dovesti do kave broj jedan u Sjevernoj Americi. Upravo je on i navodnim razlogom zašto se o Abigail zna relativno malo. Peter se, naime, bio razveo od Abigailine majke Inez, inače iz El Salvadora, koja je kao razlog navodila njegovo nasilničko ponašanje. Djecu, bio je tu još i sin Peter Jr. nisu dovodili u pitanje. Ubojstvo kćeri Petera je toliko razgnjevilo da je sam platio i proveo istragu a cijeloga se života brinuo da nitko ne kopa po životu i smrti njegove kćeri prijeteći skupim tužbama svakome tko bi nešto pokušao. Što mu je očito i uspjelo.

Postoji u svemu i ta ne toliko publicirana priča kako je 15. ožujka prije na imanju u Cielo Drive 10050 bila zabava čiji su gosti bili Jane Fonda, Roger Vadim, Peter Fonda, Tony Curtis, Warren Beatty, pa i Cass Elliott koja je dovela i četiri svoja nepozvana prijatelja. Jedan je od njih stao na nogu agentu Polanskoga pa je izbila tuča. Redatelj je svu četvoricu izbacio van. Sljedećeg jutra otišao je za London na snimanje svojeg novog filma. Osam dana kasnije, u kući se sprema još jedna večera, Sharon Tate sljedećeg je dana odlazila u Rim. I Abigail i Wojciech i Jay Sebring su tamo, kao i glumičin prijatelj, iranski fotograf Shahrokh Hatami te vlasnik kuće Rudi Altobelli. On je za večerom ostao kratko jer je uskoro odlazio za Europu pa je otišao po neke svoje stvari u gostinjsku kuću. Međutim, uskoro opažaju neobičnog čovjeka kako luta travnjakom pa Hatami izlazi i pita ga može li mu pomoći. Stranac mu odgovara kako traži nekoga po imenu Terry Melcher kojega Hatami, međutim, ne prepoznaje pa uvjerava nezvanog gosta kako je ovo sada rezidencija Polanskih. Kasnije će se u istrazi otkriti kako se radilo o nikome drugome do nekome tko se zvao Charles Manson.

Ključne riječi

Komentara 3

JA
Javnodobro
00:38 22.08.2019.

Takvima je najbolja kazna da ih se zaboravi i nikad više piše o njima u novinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije