Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petrinja

BIH protiv odlagališa na Trgovskoj gori - traže uključenje u javnu raspravu

petrinja
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
18.02.2016.
u 15:41

Bosanskohercegovački dužnosnici nezadovoljni su što nisu uključeni o javnu raspravu koja je u tijeku, te smatraju da je time prekšen niz europskih i međunarodnih konvencija

Centar Novog Grada je na samo dva kilometra udaljenosti od planirane loakcije odlagališta nuklearnog otpada u Čerkezovcu. Tu živi 12.000 ljudi. Naša strategija je razvoj poljoprivrede i turizma, a uz nuklearni otpad to gubimo i bili bi praktički mrtva općina – rekao je u Petrinji Zoran Starčević, zamjenik načelnice bosanskohercegovačke općine Novi Grad na sastanku o planiranom odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Bosanskohercegovački dužnosnici nezadovoljni su što nisu uključeni o javnu raspravu koja je u tijeku, te smatraju da je time prekšen niz europskih i međunarodnih konvencija.

„Stav Bosne i Hercegovine je da ta lokacija nije prihvatljiva i tražimo da se, sukladno međunarodnim konvencijama, BiH uključi u raspravu. Trebaju se značajnije obraditi prekogranični negativni utjecaji, a nadamo se da će se naše primjedbe usvojiti te ćemo tako izbjeći moguće međunarodne sporove“ – rekao je Jasmin Emrić, zastupnik predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. On je, kao načelnik Bužima, i prije 15 godina aktivno sudjelovao u tadašnjoj akciji protiv odlagališta na Trgovskoj gori. Tada je prikupljeno više od 16.000 potpisa stanovnika Pounja i Banovine koji su se izjasnili protiv namjere da se na njihovom području odlaže nuklearni otpad.

Bosanskohercegovačke dužnosnike i predstavnike tamošnjih nevladinih udruga na sastanak je pozvao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji se protivi da u blizini Petrinje bude odlagalište.

„Trgovska gora u početku nije ni planirana kao lokacija. Bile su se spominjale neke druge lokacije, poput Papuka i Moslavačke gore, no to je politika odbacila, a ne struka. Ista ta politika, a ne struka, se onda okrenula Trgovsoj gori gdje očito misle da nema ljudi i perspektive. Neka onda Sabor donese deklaraciju i proglasi ovo područje neperspektivnim, neka nas i službeno proglase vukodolinom pa da znamo na čemu smo. Na ovom području uz nuklearni otpad nema budućnosti“ – rekao je Darinko Dumbović.

Lokalna vlast i udruge, uz pomoć stručnjaka iz Hrvatske i BiH,  zajedno su pripremili brojne primjedbe na predloženu Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada koja predviđa njegovo odlaganje u vojarni Čerkeozovac na Trgovskoj gori. 

„Petnaest godina se vodi javna rasprava i cijelo to vrijeme jasno su, u nekoliko navrata, građani rekli NE odlagalištu. Sada se opet ignorira volja stanovnika i želi nametnuti nešto što uništava bilo kakvu perspektivu ovog kraja“ – kazuje Daniel Pavlić, predsjednik udruge EKS – Ekološko kulturne scene Hrvatska Kostajnica.

Komentara 5

MU
Mukowsky
16:08 18.02.2016.

Možemo i javnu raspravu o rafineriji B.Brod!

DU
Deleted user
16:37 18.02.2016.

Ja sam mislio da ste došli sa prijedlogom rješenja bacanja vrećica vašeg smeća u rijeku Unu???

DU
Deleted user
16:36 18.02.2016.

Ja sam pomisli da su došli tražiti suradnju oko zatvaranja zbog trovanja Posavlja od strane rafinerije u Brodu????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije