Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'uživam u braku'

Bernardica Juretić Rožman: Nisam ni u jednoj stranci, ali idem na lokalne izbore

27.1.2017., Zagreb - Bernardica Juretic Rozman, bivsa ministrica socijalne politike i mladih.   Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
07.02.2017.
u 17:15

Bivša ministrica socijalne politike i mladih kaže da ima ponuda za posao, ali i za novi politički angažman, te da će odluku donijeti uskoro

Profesionalni političari nakon izbora često se iz ministarskog ureda presele u saborske klupe pa tako ostaju godinama pred očima javnosti. Međutim, oni koji nakon izbora na najviše političke funkcije dođu kao svojevrsno iznenađenje, nakon izbora nerijetko nestanu iz javnosti pa se katkad zapitamo – gdje je i što radi... Bernardica Juretić Rožman bila je ministrica socijalne politike i mladih u kratkom mandatu Vlade Tomislava Karamarka.

I danas sestra Bernardica

Pamtimo je ponajviše zahvaljujući njezinu nesvakidašnjem životnom putu od časne sestre do ministrice koja je mandat obilježila vlastitim vjenčanjem. Tri mjeseca nakon što je napustila ministarsku fotelju još odmara, barem od formalnog zaposlenja. Plaću ipak prima – šest mjeseci po odlasku s ministarske funkcije naknadu za punu, nešto više od 15 tisuća kuna, te drugih šest pola tog iznosa, kako to već dužnosnici imaju pravo, oduče li ga iskoristiti.

Poslovnih ponuda ima, ali ne otkriva o njima puno. O mogućem povratku u Vladin ured za droge, na čije čelo je došla 2003. u vrijeme Račanove Vlade, a otišla 2008., kaže:

– Tada sam podnijela ostavku jer smatrala sam da se Ured treba reorganizirati i postati središnji ured za ovisnosti koji bi pokrivao sva područja ovisnosti. Nažalost, nije bilo razumijevanja za tu ideju. Čak tri puta smo tada slagali prijedlog izmjene zakona i nove uredbe. Tadašnji premijer Sanader obećao mi je da će se to realizirati, no kad sam vidjela da od toga ipak neće biti ništa, otišla sam. I danas smatram da Vladin ured za droge treba postati središnji ured za ovisnosti s odjelima za alkoholizam, droge, nove ovisnosti, prevenciju. Ako bi postojala politička volja za to, vratila bih se, u protivnom se ne vidim u ovako u ovako ustrojenom uredu.

Ono pak što je izvjesno jest da će se sestra Bernardica, kako je mnogi i danas zovu, uključiti u utrku za nadolazeće lokalne izbore. U čijem taboru, zasad taji:

– Imam pozive s nekoliko strana da se angažiram na lokalnim izborima i mislim da ću vrlo skoro odlučiti se za jednu. Nisam ni u jednoj stranci, oduvijek sam imala otpor prema političkom angažmanu i radije sam se bavila strukom, kao kada mi je 2007. tadašnji premijer Sanader nudio mjesto na listi za Sabor. Zahvalila sam mu i rekla da se želim baviti strukom. Ipak, nisam od onih koji mogu pasivno promatrati što se zbiva i ne učiniti ništa – otkriva dok ispijamo kavu u središtu Zagreba. Pasivna doista nije. Temperamentna i vesela, ni kao redovnica nije pristajala na trajnu skrušenost. Jednom prilikom, početkom 90-ih, u pretincu svoje torbice pronašla je zaboravljene uzorke droge koje je onamo stavila kad ju je zamolio policajac dok su išli na jedno predavanje:

– Potpuno sam zaboravila na to i čak ih nosila sa sobom u Italiju! Kad sam se vratila u samostan u Split i otkrila ih, rekla sam časnama, onako iz zafrkancije: “Tko će probati drogu?” Zapalila sam marihuanu i hašiš, ali samo kako bismo osjetile miris. Zato ga znam prepoznati – priča.

Probala nije, tvrdi, navodeći za usporedbu kako ni svaki psihijatar ne mora ubiti ili silovati da bi razumio kako je to. I dok potrošnja nekih “starijih” droga, poput LSD-a ili heroina, danas stagnira, napominje, pošast predstavljaju novi, nepoznati kemijski spojevi koji se stalno mijenjaju, zbog čega njihovo djelovanje predstavlja nepoznanicu. I današnji teroristi su, prema mišljenju nekih stručnjaka, pri samoubilačkim akcijama pod utjecajem žestokih novih droga, primjećujemo.

– To su vjerski fanatici. Vjera je kao i droga, može vas ponijeti koliko pozitivno tako i negativno, jer ljudska je psiha najjači pokretač – uzvraća psihologinja. Prekida je zvuk mobitela, potvrđuje dogovor s prijateljicom u restoranu. Sa svojom se nasljednicom u Ministarstvu, Nadom Murganić, poznaje otprije. Ponudila joj je pomoć, ustreba li je, ali se ne namjerava nametati, kaže, pa neke velike komunikacije nema.

– Ono što mi se ne sviđa jest to da se stalo s donošenjem novog Obiteljskog zakona. Mislim da se s njim trebalo ići brže– kaže.

Dva dana prije našeg razgovora B. Juretić Rožman vratila se iz Španjolske gdje je kao potpredsjednica Euro TC-a (European Treatment Centres for Drug Addiction) angažirana u organiziranju međunarodne konferencije o ovisnostima koja će se u studenom ove godine održati u Toledu.

Riječ je o mreži organizacija koje se bave problemima ovisnosti iz 12 europskih zemalja. Humanitarna organizacija “Zajednica Susret“ članica je asocijacije Euro TC dugi niz godina, a u tijelima uprave je od 2014. godine.

Susret je moje dijete

I premda se u Susret, kaže, ne namjerava vratiti formalno, ostaje u savjetničkoj ulozi jer od tog se projekta, koji je utemeljila i godinama vodila, nikad ne može odvojiti.

– U Zajednici Susret aktivna sam volonterski i to će tako i ostati vjerojatno zauvijek. Susret jednostavno ne mogu do kraja napustiti jer sam ga ja i stvorila pa ga doživljavam kao svoje dijete. Međutim, ne želim više nikakvu izvršnu funkciju jer mislim da treba dati šansu novim ljudima s novim idejama, a ja ću im biti podrška u svakom smislu, uvijek su im na raspolaganju moje znanje i iskustvo – govori B. Juretić.

U braku s uspješnim poduzetnikom Vladom Rožmanom uživa, reklo bi se, punim plućima:

– Upoznali smo se u trenutku kada nijedno od nas nije išlo za tim da nađe partnera i s nekim se zbliži, u godinama kada čovjek navikne na svoj komfor i tempo, dakle bez ikakvih očekivanja za promjenom u privatnom životu. Vjerujem da je zato sve sjelo na svoje mjesto, drukčije ne bi ni išlo – zaključila je.

>> Bernardica Juretić na udaru kritika zbog fotke na jahti i komentara 'Bolje živim nego ministar'

Komentara 21

AP
apaurin
19:10 07.02.2017.

Ludi smo za tvojom "strucnoscu" i postenjem i jedva cekamo da se kandidiras u mp3.

OB
ObrenM
20:40 07.02.2017.

"Casna"Bernardica-uvrjeda za postene redovnice.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
18:13 07.02.2017.

Nije moje da sudim, no ili je neiskrena kao političarka ili kao časna. Ona sasvim sigurno zna, jer jedno s drugim ne ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije