Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budimpešta

Barroso: Puna potpora članstvu Hrvatske u EU

'European Commission President Jose Manuel Barroso addresses the Danube Summit at the Parliament Palace in Bucharest November 8, 2010. Officials from Romania, Hungary, Bulgaria, Croatia, Moldova, Czec
'BOGDAN CRISTEL'
Autor
Stojan de Prato
07.01.2011.
u 17:09

Na mađarskom je predsjedništvu ogromna odgovornost za stvaranje postojanih uvjeta za gospodarski rast i nova radna mjesta u EU, naglasio je Barroso.

Oživljavanje optimizma za proširenje Europske unije drugi je glavni prioritet mađarskoga predsjedanja Unijom, odmah nakon izvlačenja EU iz gospodarske krize i oživljavanja konkurentnosti. Ustvrdio je to mađarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare u Budimpešti s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Duraom Barroso nakon sastanka mađarske vlade s EK-ovim povjereničkim kolegijom kojim je i stvarno započelo mađarsko polugodište za europskim kormilom.

– Proširenje ne znači samo prihvaćanje novih zemalja članica – sada je to Hrvatska – nego pokazuje kako EU vidi svoju budućnost: ima li samopouzdanja, srednjoročnu viziju i planove – rekao je Orban.

Dodao je da je “u interesu čitavog EU, a posebice središnje Europe, da se učvršćeni, postojani Balkan pridruži EU”.

– Stoga mađarsko predsjedništvo podupire članstvo Hrvatske, a podupire i pristup Bugarske i Rumunjske schengenskome ugovoru, pružajući u međuvremenu posve jasne europske perspektive Srbiji – napomenuo je Orban.

Barroso je “iznova potvrdio predanost Hrvatskoj i njezinim izgledima da postane članicom EU”.

– Pružit ćemo svaku moguću potporu kako bi se postigao cilj pristupa Hrvatske – naglasio je Barroso.

Na Mađarskoj je, dodao je, “ogromna odgovornost jer njezino predsjedanje dolazi u vrlo izuzetno vrijeme”, kada treba stvoriti “postojane uvjete za gospodarski rast i nova radna mjesta”.

– Trebamo sveobuhvatan odgovor na gospodarske teškoće; EU će biti snažan samo ako na to snažno i usklađeno odgovorimo – rekao je Barroso, napomenuvši da usklađivanjem proračuna država članica, koje će se u ovome polugodištu prvi put provesti, “EU ulazi u novu mijenu integracije, koju ne traže samo federalisti; jače i usklađenije gospodarsko upravljanje zahtijevaju i tržišta”.

– Fiskalna konsolidacija nije dovoljna; trebamo ustrojne preobrazbe i ulaganja u rast, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini – zaključio je Barroso.

Komentara 18

UK
Ugo Kajvez
20:02 07.01.2011.

youtube ........... . Nigel Farage: Euro Empire Collapsing, Bailout River Dry

ŠI
Šilo
17:37 07.01.2011.

Izgleda da bi bilo bolje da nas prestanu podpirati

UK
Ugo Kajvez
19:59 07.01.2011.

07.01.2011. u 19:35h Pippo9 . Wunderkind, ............ kako uspješ živjeti iz dana u dan bez mozga ........ ?? ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije