Naslovnica Vijesti Svijet

'Bih li se poklonio hrvatskim žrtvama u Križančevu Selu? Apsolutno'

Nemamo mi ništa protiv gradnje Pelješkog mosta. Dapače. Jer smanjit će se i promet kroz Neum, rekao je Bakir Izetbegović
18. siječnja 2018. u 21:46 77 komentara 12956 prikaza
Bakir Izetbegović
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pohvalio je danas posjet predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Ahmićima, gdje se poklonila bošnjačkim žrtvama stradalima od HVO-a u ratu.

Predsjednica odala počast žrtvama u Ahmićima i Križančevu selu Posjet Srednjoj Bosni Mimo protokola predsjednica se poklonila žrtvama u Ahmićima i Križančevu Selu

– To je jedna lijepa gesta od koje trebaju svi učiti. To je taj put. Mi smo s Hrvatskom imali različitih iskustava. Neka nisu dobra, neka su jako dobra. I na liniji dobrih iskustava treba graditi daljnje odnose – rekao je Izetbegović za Novu TV.

Na pitanje bi li on otišao u Križančevo Selo pokloniti se žrtvama 64 Hrvata koje je pobila Armija BiH, odgovorio je potvrdno.

– Svakako. Apsolutno, naravno. I predložio sam takvu stvar Predsjedništvu, dvojici drugih članova na početku mandata. Da napravimo tu stvar, da se poklonimo žrtvama svih strana. Nažalost, ideja nije prošla, ali evo, nikad nije kasno – rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović
1 / 8
Predsjednica odala počast žrtvama u Ahmićima i Križančevu selu

Osvrnuo se i na tvrdnju novinarke da se stekao dojam uoči predsjedničina posjeta da nije dobrodošla.

– Pa bilo je reakcija na njezin odlazak u Tursku. Ali po reakciji na ulici, ne bi se moglo reći da nije bila dobrodošla. Vidjeli ste susret s majkama Srebrenice. Mi smo imali ovdje dobre, kvalitetne, iskrene razgovore, onako kako to treba biti između Hrvatske i BiH. Inzistirao sam na otvorenim pitanjima. Predugo ponavljamo već 22 godine da bi ih trebalo riješiti – rekao je Izetbegović.

Odbacio je i tvrdnju da su reakcije na posjet predsjednice Turskoj bile izrazito negativne.

– Reakcije političara nisu bile osobito negativne. Ja sam prvi rekao da ne mogu komentirati nešto na temelju špekulacija da je ona otišla da se dogovara oko našeg izbornog zakona. Percepcija u javnosti je bila takva jer Bosanci ne vole kada se o njihovoj sudbini dogovara izvan BiH – rekao je Izetbegović.

Predsjednica odala počast žrtvama u Ahmićima i Križančevu selu posjet BiH Grabar-Kitarović komentirala svoj nenajavljeni posjet Ahmićima i Križančevu selu

– Moja reakcija nije bila loša. Ali, 10 godina moćne zemlje koje su kreirale Daytonski mirovni sporazum zajedno s nama pokušavaju riješiti ovu stvar. Ja ne vjerujem da je u stanju, evo, prijateljska zemlja Hrvatska i Turska, onako olako ući u taj problem i riješiti ga. To zaista nije lako riješiti – dodao je.

Komentirao je i gradnju Pelješkog mosta.

Nemamo mi ništa protiv gradnje Pelješkog mosta. Dapače. Jer smanjit će se i promet kroz Neum. Tu postoje pogrešne teze da namjeravamo u Neumu graditi neku luku pa se straši narod u Neumu. Neum treba zaštititi, možda od ulaska svih velikih brodova. Mi samo želimo da se BiH ne uzme pravo. Ovako kako smo mi za pravo Hrvatske da spoji svoj teritorij, da se BiH garantira od strane Hrvatske ono što garantira Konvencija UN-a o pravu pristupa moru. Ništa više od toga – rekao je Izetbegović.

Osvrnuvši se na odlazak građana BiH u ratovanje na Bliski istok, rekao je da je "islamistički ekstremizam prenapuhan" jer godinu i pol nisu imali nikakvog problema po toj liniji.

– Mi smo se tome suprotstavili na svaki način, prije svega ideološki. I to nisu ljudi koji su ratovali u BiH. To su neki mladi momci koji su se rodili u vrijeme kad se ratovalo u BiH, koji su radikalizirani zbog onoga što vide na televiziji, što se događa s muslimanima diljem svijeta. To im ne daje pravo, naravno, da rade probleme u BiH i bilo gdje drugdje i većina njih je završila u zatvoru – rekao je Izetbegović. 

Kolinda Grabar-Kitarović DERVENTA Predsjednica obećala potporu Hrvatima koji žive na teritoriju RS Juratović u Banja Luci Položaj Hrvata u Republici Srpskoj je ispod svake demokratske razine Kolinda Grabar Kitarović i Denis Zvizdić SLUŽBENI POSJET BIH Grabar-Kitarović s Inzkom i Zvizdićem razgovarala o izbornom zakonu, skraćuje posjet BiH
Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar moderatorVLjednoumnakomunjara
  moderatorVLjednoumnakomunjara:

  Kakve veze ima što ćeš se pokloniti mrtvima Hrvatima, kad znamo da prema živima Hrvatima vodiš dvoličnu politiku. Zapovjedi MUP- u istragu o tim zločinima, je možeš misliti....kakav otac takav sin....pun mi je kufer toga lažnog odavanja pijeteta i ispričavanja ... prikaži još! jedni drugima. Licemjer žešći.

 • Avatar Vukomerec
  Vukomerec:

  Bakir je islamist koji se nije poklonio hrvatskim žrtvama, već štiti zločince koji su ubijali Hrvate.

 • akronim:

  Gledao sam prilog na RTL_u Bakira Izetbegovića u izjavi povodom posjete predsjednice Ahmićima i boravku u BiH. Dugo nisam vidio toliko mržnje prema Hrvatskoj kao što je imao u toj izjavi Bakir Izetbegović. Nije mogao govoriti, gušio se od mržnje.