Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Srednjoj Bosni

Mimo protokola predsjednica se poklonila žrtvama u Ahmićima i Križančevu Selu

Predsjednica odala počast žrtvama u Ahmićima i Križančevu selu
18.01.2018.
u 17:34

Kolinda Grabar-Kitarović nije došla u dogovoreno vrijeme, skratila je posjet i nenajavljeno obišla mjesta stradanja i Bošnjaka i Hrvata

S krajnjom neizvjesnošću očekivao se rezultat posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u prilično “minskim poljem” zaraženo ozračje u BiH nakon njezina odlaska u Tursku i inzistiranja na izmjenama izbornog zakona koji bi omogućio tamošnjim Hrvatima jednakopravnost, presude Haaškog tribunala, problema Pelješkog mosta...

Da se nikad ne ponovi...

Hrvatska predsjednica svojim je odlaskom u Ahmiće, simbol stradanja Bošnjaka u posljednjem ratu, ali i samo nekoliko kilometara dalje u Križančevo Selo gdje je pobijeno više desetaka Hrvata, učinila prvi korak važan za relaksiranje odnosa dvaju naroda koji podsjeća na potez njemačkog kancelara Willyja Brandta pred žrtvama holokausta. “U Ahmićima i Križančevu Selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija“, poručila je hrvatska predsjednica nakon posjeta. Imam u Ahmićima Mahir Husić pozdravio je njezin dolazak tvrdeći da je to najbolji put koji vodi suživotu. – Ovo je put koji vodi k suživotu, međususjedskim i susjedskim odnosima na ovim prostorima, ali isto tako i međudržavnim odnosima – rekao je Hasić.

“Uz vas smo”

U Ahmiće, gdje je u akciji HVO-a 1993. godine ubijeno 116 Bošnjaka, za što je osuđen cjelokupan hrvatski politički i vojni vrh iz Srednje Bosne pred Haaškim tribunalom, i Križančevo Selo, u kojemu je Armija BiH pobila 64 Hrvata, a za što nitko nije procesuiran ni u Haagu ni pred domaćim pravosuđem, Grabar Kitarović otišla je mimo protokola. Prije toga šef diplomacije Igor Crnadak uzalud ju je čekao u zračnoj luci u Sarajevu večer ranije, a i svoj posjet skratila je za cijeli jedan dan, no ipak je posjetila i Derventu koja je danas bila u planu. Njezin protokol izmjenu plana opravdao je “vremenskim neprilikama”. Hrvatska predsjednica u Vitezu se susrela s hrvatskim predstavnicima u vlasti u Srednjoj Bosni i tamošnjim načelnicima te obišla bolnicu u Novoj Biloj čiju je gradnju podržao i prvi predsjednik Franjo Tuđman. “Hrvatska je uz vas”, poručila je hrvatska predsjednica tamošnjim Hrvatima izražavajući nadu da će uskoro zajedno biti u članstvu EU.

Predsjednica odala počast žrtvama u Ahmićima i Križančevu selu
1/4

Komentara 108

MO
mobitel20
12:53 18.01.2018.

Velikobisnjacki mediji i oni jugonacionalisticki (N1) prenose samo Ahmice. To je nastavak negiranja hrvatskih zrtava i nastavak pokusaja da zavladaju cijelom BiH. Nece moci ! Za Ahmice je kaznjena "cijela satnija" Hrvata, a za Trusinu koja se dogodila ISTI DANN i u kojoj su mudzahedini i tzv. ABiH pobila hrvatske civile i zarobljenike kaznili su samo jednu zenu kao da je ona sama pala s Marsa! Njihovi mediji presucuju i to, kao i Krizancevo Selo, Grabovicu , Uzdol i druge grozomorne velikobosnjacke zlocine! Ne postoji za njih ni izvrsna a kamoli zapovjedna ili politicka odgovornost ! Besramnici ! Nasi mediji nemaju pojma o tome, oni prenose spinove "bosanskih kolega", a time staju uz bok ovadasnjim imbexima i slicnima. Usput, ispada da su u tim Ahmicima svi bili obicne kukakvice jer po velikomuslimanskim tumacenjima, NITKO nije poginuo u borbi, a kada ih se stisne da moraju progovoriti o bosnjqckim masakrima uvijek se oprqvdavaju da je "tamo bilo i HVOa" !? Pa zar ovdje nije bilo ABiH !? Naravno da je svugdje bilo mjesano civilno stanovnistvo pomjesano sa svojom mobiliziranom rodbinom koji su postali "vojnici". To je opce pravilo i ne vrijedi samo za Hrvate ! Mi nikqda nismo negirali bespotrebne zlocine za razliku od velikobosnjaka ! Ne samo u politici nego i u cijelom drustvu a posebno u medijima!

Avatar nisam_robot
nisam_robot
13:08 18.01.2018.

Bezobrazno je spomenuti Ahmice i usput zaboraviti Krizancevo Selo i mnogo drugih poklja koje su pocinili Muslimani. U stvari zasto su Muslimani uopce napadali Hrvate u centralnoj Bosni, dok su Hrvatske postrojbe bili na frontu prema Srbima, odnosno cuvali 70% prve linije?

DU
Deleted user
13:27 18.01.2018.

Zašto nije pisjetila Trusinu gdje ja napravljen zločin nad Hrvatima isti dan kad je napravljen zličin u Ahmićima.Samo je razlika da u Trusini niti jedna kuća nije obnovljena a sve su srušene i zapaljenjene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije