Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promocija

Bajs i Bulić mimo natječaja razmjestili direktore po svijetu

niko bulić
Patrik Macek/Pixsell
06.06.2010.
u 20:00

Još se pokušavam pribrati. Nude nam posao koji nismo tražili, u zemljama koje ne poznajemo i čiji jezik ne znamo, kaže jedan od zarotiranih direktora.

Trojica od dvanaestorice novo-starih direktora inozemnih ureda Hrvatske turističke zajednice, koji će na dužnost stupiti početkom listopada, u nove su zemlje raspoređeni preko noći, mimo natječaja i njihove želje, pa čak i bez njihova znanja. Štoviše, da mijenjaju radno mjesto u Milanu, Stocholmu i Frankfurtu za Prag, Milano i Zürich doznali su dan nakon hrvatske javnosti, koja je izviještena na sjednici Turističkog vijeća prošloga utorka.

- Ključni ljudi na ključnim tržištima dekretom su maknuti! I to sada kada Hrvatska više nego ikad ovisi o turizmu, a naš turizam o stručnjacima koji su prepoznati i poznati u emitivnim zemljama - prvi su komentari turističkih radnika.

Sami direktori HTZ-ovih ureda u inozemstvu, koji su se na natječaju kandidirali za mjesta na kojima su dotad radili, suočeni s ponudom uzmi ili ostavi prilično su zatečeni.
- Još se pokušavam pribrati. Nude nam radna mjesta koja nismo tražili, u zemljama koje ne poznajemo i čiji jezik ne znamo - jedan progovara.

Turistički dvojac, ministar Damir Bajs i šef HTZ-a Niko Bulić, ni javnosti nisu ponudili objašnjenje iznenađujućeg raspleta gotovo godinu dana starog natječaja. A štošta bi trebali razjasniti. Neslužbeno se može doznati da se turistički čelnici samo nisu htjeli odreći provjerenih profesionalaca u mreži HTZ-ovih inozemnih predstavništava. Ali, ocijenili su, rotacija će donijeti nužno osvježenje u pristupu. Neki direktori, naime, rade gotovo cijelo desetljeće u istoj zemlji.

Nema, međutim, odgovora na pitanje kako je moguće da zanemare natječaj koji su sami raspisali? Odakle crpe ovlasti za gotovo vojničke prekomande? Zašto misle da (turističkoj) javnosti ne duguju objašnjenje svakog poteza koji utječe na to kako se hrvatski turizam prikazuje u inozemstvu? Da su štošta propustili, zaklonjeni iza zaduženih povjerenstava, vidjelo se i na samoj sjednici Turističkog vijeća, koje je odobrilo direktorske smjene i imenovanja. Prijedlog je članovima Vijeća stigao na stol tek na sjednici, glasovali su pripremljeni koliko su u tim okolnostima mogli biti, pa je i jedan od članova Vijeća, Veljko Ostojić, zatražio da materijale ubuduće ipak dobivaju ranije. A zbog šutnje mjerodavnih ostaje nejasno i vrijedi li rotacija, koja "donosi svježinu u pristupu poslu", samo za direktore nižih razina ili je učinkovita i za direktore koji su na funkciji i duže od desetljeća, poput šefa HTZ-a Nike Bulića...­

- Očigledno je da procedura nije poštivana, a jesu li prekršeni propisi, analizirat će naši pravnici - komentira neočekivanu rotaciju direktora HTZ-ovih ureda čelnik Sindikata turizma Eduard Andrić. - Način mi se u svakom slučaju ne čini u redu, a osim toga takve se odluke ne donose na pragu turističke sezone.

Komentara 17

DU
Deleted user
01:47 07.06.2010.

evo, taj bulić se smješka kao da je izmislio turizam u hrvatskoj, a čujem da mu je jedina stručna referenca prije ulaska u partiju bila radno mjesto voditelja smjene na recepciji hotela (valjda je vodio sam sebe plus jednog liftboja).

NE
neni
22:12 06.06.2010.

U ministarstvu i općenito u toj djelatnosti na vrhu pa i na \"niže\" imamo najgoru ekipu ljudi. Toliko bezveznih likova na čelu sa Bajsom to je fakat koma. Turizam bi trebala za nas biti jedan od najprofitabilnijih djelatnosti a kakoko može s takvima? Jedanput sam bila u Turističkoj zajednici ZGB dakle...koji su to tamo činovnici, uhljebili se , čekaju kraj radnog vremena a šefica im na sluzžbenom putu..hahah a oni nemreju ništa odlućivati bez nje ..pa onda ,doviđenja vele ,javiti ćemo se ..Naravno da se nisu javili. A kad ministar Bajs se pojavi na TV ..to se moram odmah zagasiti ..nije za slušati njegovo fufljanje

LA
Lana
00:10 07.06.2010.

Ako su vec rotirali predstavnike iz Europe, mogli su malo i po Americi napraviti rosadu. Tamo se ona stara kokos ugnjezdila vec skoro 10 godina i misli da je Bog i batina, para i hara po Americi kao da jee HR njezino vlasnistvo. Netko bi trebao malo zavirit u poslovanje tog ureda. Katastrofa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije