Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRISTOVO ROĐENJE Poruka političarima: Ne borite se za svoje interese

Badnja noć prošla mirno i dostojanstveno diljem Slavonije i Baranje

26.12.2008.
u 17:01

Božić je u Slavoniji i Baranji protekao mirno i dostojanstveno, bez zaglušujuće buke petardi. u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježeno je šest slučajeva narušavanja javnoga reda i mira te devet prometnih nesreća, od toga u dvije s lakše ozlijeđenima. Badnja noć u Đakovu, pak, bila je kobna za 25-godišnjeg mladića I. Š. , koji je neslužbeno doznajemo, preminuo od predoziranja.

Solidarno u krizi
U badnjoj noći crkve su bile pune vjernika koji su pohodili polnoćke dočekujući Kristovo rođenje. Svečano je bilo u đakovačkoj i požeškoj katedrali, osječkoj konkatedrali, vinkovačkim crkvama sv. Euzebija i Poliona te sv. Vinka Pallottija, i u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

– Čovjek je htio stati ispred Boga, ali je otkrio da je gol. Tada je Bog postao čovjekom, da ga zaodjene svojom dragovoljnom ljubavlju. Da ponizi ohole, a ne preplaši strašljive, omekša tvrda srca i privuče krotke, Bog se predaje u blagosti i siromaštvu jednog djeteta. Zato je ova noć, za nas, noć velike radosti i velike ljubavi – poručio je nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić. Njegov pomoćni biskup Đuro Hranić u osječkoj je katedrali pred mnoštvom vjernika poručio kako u Isusovu rođenju treba pronaći novi početak i dostojanstvo.

– Slijedi godina gospodarske krize i borbe za vlast u jedinicama lokalne samouprave, borbe za vlastitu moć, ostvarenje interesa i bogatstvo. Ne popustimo sebičnim pobudama i donosimo hrabre, herojske odluke. Doživljavajmo krizu zajedno i solidarno – rekao je u propovijedi biskup Hranić te pozvao vjernike na zajedništvo i zamolio da se odreknu želje za moći i posjedovanjem; podsjetio ih je na Domovinski rat čije smo poteškoće prebrodili zahvaljujući jedinstvenosti. I požeški biskup Antun Škvorčević u prepunoj je požeškoj katedrali za polnoćku propovijedao o ponašanju čovjeka u krizi.

Tradicionalni darovi
– Božić je domišljat zahvat Božje ljubavi u to ljudsko stanje. Bog je rođenjem svoga sina u ljudskom tijelu i žrtvom na križu izveo njegovo ozdravljenje. Anđeoski poziv pastirima “Ne bijte se!” svojevrsno je Božje jamstvo čovjeku da ljudska egzistencija nije prepuštena silama zla ili slijepoj igri slučaja nego je zahvaćena iznutra snagom njegove ljubavi – poručio je biskup.

Vinkovčani su u crkvi sv. V. Pallotija na dar uoči polnoćke dobili koncert, a Osječani su nakon večernje božićne svete mise uživali u izvedbama HPD-a Lipa u crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Tvrđi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije