Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPOKON DOMA

Azra Imamović o zambijskom pritvoru: Po tebi hodaju žohari i pauci, nema vode, a plakanje je zabranjeno

Foto: Nedjeljom u 2
1/2
18.06.2023.
u 16:40

Za jelo su dobivali samo vodu i kruh, no najgore joj je bilo što nije znala gdje su njen muž i njihova kćer

Na početku današnje emisije HRT-a Nedjeljom u 2 puštena je kratka video izjava Azre Imamović Subošić, supruge gitarista Hladnog piva Zorana Subošića koji je gostovao kod Aleksandra Stankovića. Oboje su govorili o svom iskustvu posvajanja djeteta iz Konga te boravku u zambijskom zatvoru.

Azra je ispričala kako su ona i suprug godinama pokušavali začeti dijete, posjetili su državne i privatne bolnice, a ona je prošla kroz nekoliko operacija. "Postalo je iscrpljujuće i za mene i za Zokija koji je imao nekakvu krivnju što ja prolazim kroz to, a on ne može pomoći" priznala je.

Ideja o posvajanju došla je od njenog supruga jednog dana dok su sjedili pored mora, otkrila je, a potom i objasnila kako je posvajanje unutar Hrvatske iznimno teško jer se roditeljima ne oduzimaju prava "iako nisu apsolutno zainteresirani za tu djecu". Rekla je kako je znatno više parova sa željom da posvoje nego djece koja su za to spremna, stoga su se odlučili za drugu opciju.

VIDEO Hrvati u Zambiji oslobođeni svih optužbi

U procesu za posvajanje Marielle, kaže da su pet dana boravili u smještaju koji je opisala kao divan. "Ona je mene već drugi dan počela zvati mama jer nju su pripremali da ćemo mi biti njeni roditelji, ja sam joj poslala fotografiju, ona je mene i Zokija nosila u torbici" prisjetila se. Sve je teklo idilično dok na aerodromu nisu zaustavljeni, premješteni u autobus i odvezeni na ispitivanje.

"To je bilo najgore mjesto koje sam ja ikada vidjela u životu. Bilo je strašno. Zmazano, bez prozora, ogromni žohari i paukovi hodaju po tebi. Nema vode, nema svjetla. Tamo su bile tri žene, pokrile su me maramama da me komarci ne pikaju zbog malarije, bile su divne prema meni" prisjetila se iskustva u pritvoru. 

Za jelo su dobivali samo vodu i kruh, no najgore joj je bilo što nije znala gdje su njen muž i njihova kćer. S drugim je ženama sklopila dogovor da o njima ipak neće pričati, jer kada bi ih spomenule, odmah bi počele plakati, a plakanje je bilo zabranjeno, osim navečer i u jednoj posebnoj sobici pored zahoda. S muževima su se dopisivale pismima koje bi gurale ispod vrata te cigaretama podmićivale čuvare da ih odnesu na muški odjel.

POVEZANI ČLANCI:

"Trenutak kada sam bila sigurna da će sve biti u redu bio je kada su doveli djecu u sudnicu. Rasplakale smo se, i muževi su se rasplakali, i sutkinja je vidjela reakciju djece" ispričala je, dodajući kako je sutkinja rekla da su djeca očito prepoznala svoje roditelje, te da je tada znala da stvari idu u dobrom smjeru.

Sada im je, kaže, predivno. Nalaze se s obitelji i prijateljima, a njihove čežnje su postale stvarnost.

Komentara 29

DU
Deleted user
17:37 18.06.2023.

Sve mi suze idu niz leđa.

Avatar Miloradova pudlica
Miloradova pudlica
17:19 18.06.2023.

Da, tako je to kad se u normalnim zemljama krše zakoni, završiš u zatvoru gdje ti je i mjesto.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
18:21 18.06.2023.

Ne vidi se baš da su živjeli na kruhu i vodi 6 mjeseci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije