Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrijski kancelar: 'Ovako više ne može! Nužan je novi sustav azila u EU'

Kako tvrde analitičari, navodno je čak oko 80 posto osoba koje su zatražile azil, prokrijumčareno u Europu
11. srpnja 2022. u 14:41 3 komentara 1175 prikaza
Foto: Snježana Herek

Austrijski kancelar Karl Nehammer je danas, uoči svojih službenih posjeta Izraelu, Cipru i Libanonu uputio oštru kritiku u smjeru Bruxellesa i EU-ovog sustava azila, koji kako je rekao “ne funkcionira”.

“Austrija je konfrontirana sa stalnim rastom migracijskog pritiska”, istakao je Nehammer. Napomenuo je kako je do kraja lipnja ove godine u Austriji azil zatražilo oko 31.000 osoba, što je čak 185 posto više nego prošle godine u isto vrijeme.
Austrija je inače, u usporedbi s drugim zemljama članicama Europske unije odmah iza Cipra, a ispred Malte , Grčke i Njemačke, po broju podnesenih zahtjeva za azilom. 

Kako tvrde analitičari, navodno je čak oko 80 posto osoba koje su zatražile azil, prokrijumčareno u Europu. Dakle, krijumčari ljudi, zadovoljno trljaju ruke i koriste i rat u Ukrajini za svoj “prljavi posao”, pišu austrijski mediji.

Što se tiče izbjeglica iz Ukrajine, Austrija je dosad zbrinula njih oko 80.000.

“Ali to više ne može kao do sada”, poručio je Nehammer uoči svog puta, gdje će na Cipru, ali i u Libanonu glavna tema biti zbrinjavanje migranata i azilanata, koji već jesu ili namjeravaju krenuti pred vrata Europe.

Ono što austrijski kancelar traži je da Europska unija učinkovitije zaštiti svoje vanjske granice. A za to je potrebna reforma zajedničkog europskog sustava azila. I to hitno, s obzirom na situaciju u svijetu. Posebice vezano uz rat u Ukrajini.

Nehammer traži za Frontex, Agenciju za europsku graničnu i obalnu stražu EU-a, učinkovitiji i sveobuhvatniji mandat, jer prema njegovim riječima “povećanje broja osoblja nije rješenje”.

“Jedino pravo rješenje je ono na europskoj razini”, istakao je Nehammer dodavši:

“Ono što je nužno je novi sustav azila za cijelu Europu. Ovako kao što je dosad išlo, više ni može niti smije dalje ići. Ne može biti da se miješa gospodarska migracija s bijegom (opp. raseljenih osoba koji bježe od rata ili progona) “.

Ono što mediji također ističu je da bi novi okidač stranaca pred vratima Europe mogla biti prijeteća glad u Africi.  Ali i kriminalci koji nevolje ljudi koriste za svoj “unosan posao”. 

Austrijski mediji, najavljujući današnji  Nehammerov odlazak u Izrael, Cipar i Libanon, koji je dosad na svjetskoj razini zbrinuo najviše izbjeglica, pišu kako će zasigurno središnja tema razgovora austrijskog kancelara s njegovim kolegama biti migracije i azil kao zajednički izazov i bolja zaštita granica radi sprječavanja nedozvoljenog ulaska izbjeglica u zemlje EU-a, pa tako i Austriju.

>> VIDEO Capak: 'Nove varijante toliko su zarazne da protiv širenja ni maske ne bi mnogo pomogle'

Odjel Opće bolnice Sisak na kojem se liječe oboljeli od COVID-19 od kojih je deset osoba na respiratoru ZABRINJAVAJUĆE Austrija: U samo jednom danu čak 37 preminulih i oko 10.000 novozaraženih Zagreb: Zabavno popodne u parku Zrinjevac NAKON ODLUKE EUROPSKOG SUDA Odlična vijest za strane radnike u Austriji: Ukinuta indeksacija doplatka, obeštetiti će i 'zakinutu' hrvatsku djecu AUT, Bundesregierung, Pressekonferenz Corona-Massnahmen ZBOG SVE VIŠE NOVOZARAŽENIH Beč pooštrio korone mjere u zdravstvenim ustanovama
Advent u Zagrebu
DOŽIVITE BAJKU
Znate li zašto je zagrebački Advent toliko važan za hrvatski turizam? Pročitajte ove podatke
Shake the Fake
BEZ FILTERA
Druga strana blagdana: Muke po Božiću