Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG SVE VIŠE NOVOZARAŽENIH

Beč pooštrio korone mjere u zdravstvenim ustanovama

AUT, Bundesregierung, Pressekonferenz Corona-Massnahmen
Foto: EXPA/ Florian Schroetter
1/3
07.07.2022.
u 18:30

Gradonačelnik Michael Ludwig je rekao kako je najvažnije rasteretiti zdravstveni sektor koji je pod najvećim pritiskom, jer je evidentan rast ne samo broja novozaraženih građana nego i djelatnika u bečkim zdravstvenim ustanovama.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig danas je nakon savjetovanja sa stručnjacima Kriznog stožera za sprečavanje širenja koronavirusa u austrijskom glavnom gradu, sazvao konferenciju za medije na kojoj je predstavio nove, strože korona mjere.

Ludwig je rekao kako je najvažnije rasteretiti zdravstveni sektor koji je pod najvećim pritiskom, jer je evidentan rast ne samo broja novozaraženih građana nego i djelatnika u bečkim zdravstvenim ustanovama. Stoga je odlučeno da se u bolnicama i staračkim domovima obvezno moraju stalno nositi FFP2 zaštitne maske. Osim toga broj posjetitelja u bolnicama smanjen je na tri dnevno po pacijentu.

“Imamo novu situaciju. Ovo je prvi put da već u srpnju moramo se baviti valom zaraze”, istakao je Ludwig. Napomenuo je kako su ljudi u zdravstvu posebno pogođeni: “Na jednoj strani više pacijenata, a na drugoj sve više zaraženih djelatnika i još je k tome počelo vrijeme godišnjih odmora”.

Ono što posebno zabrinjava bečkog gradonačelnika koji je, kako je rekao, odgovoran za zdravlje oko dva milijuna stanovnika Beča, kao i njegov stručan tim, je da se ne dogodi da “djelatnici na području njege i zdravstva ne dođu na granice opterećenja”.

Ludwig je također rekao kako je nužno ponovno pojačati sustav testiranja na Covid-19, te animirati Bečane da odu na cijepljenje. Na upit zašto nisu ponovno vraćene FFP2 maske i u prehrambene trgovine i supermarkete bečki je gradonačelnik odgovorio kako je već u bližoj budućnosti moguć povratak “već uvježbanim mjerama”, koje su brzo provedive. “Mišljenja sam da i na saveznoj razini također treba raditi na novim uvjetima”, Ludwigova je poruka odaslana u smjeru savezne vlade i nadležnog ministra zdravstva Johannesa Raucha.

U Beču je u proteklih 24 sata zabilježeno još 3.352 novozaražene osobe. Najviše njih već dominirajućom BA.5 podvarijantom koronavirusa, koja se razantno širi. Ministarstvo zdravstva objavilo je da je od jučer na danas, dakle u jednom danu, u Austriji registriran 11.971 novi slučaj korona zaraze, a još devet osoba je umrlo. Mediji izvještavaju, pozivajući se na izjave austrijskih stručnjaka, da je stanje “stabilno visoko”. Naime broj novozaraženih na području cijele Austrije je u porastu, a najviši rizik od zaraze, tvrde stručnjaci, je na istočnom dijelu zemlje. Dakle u pokrajinama Beč, Donja Austrija, Gornja Austrija, te u Štajerskoj. Na začelju liste od devet austrijskih saveznih pokrajina nalazi se najmanja pokrajina Gradišće s danas 464 novozaraženih u jednome danu.

Komentara 1

XA
xaron
20:34 07.07.2022.

Ovo je več treča godina da traje epidemija. Varijante virusa dolaze i prolaze same po sebi . Otprilike kao prije 1000 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije