Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija zbog karantene tjedno gubi 1,7 milijardi eura, 72 posto Austrijanaca za popuštanje mjera

Stanovništvo u manjim mjestima pokazalo je znatno veće zanimanje za okončanje lockdowna, nego ono u većim gradovima
28. siječnja 2021. u 18:22 1 komentara 1447 prikaza
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednik Austrijske gospodarske komore (ÖWK) Harald Mahrer izjavio je u srijedu da lockdown Austriju „svaki tjedan stoji 1,7 milijardi eura“, zatraživši od austrijske vlade popuštanje mjera, prije svega ponovno otvaranje trgovina i puštanja u pogon uslužnih djelatnosti uz posebne zaštitne mjere i koncepte.

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna POSLJEDICE PANDEMIJE Uzbuna u Beču: Na Dječjoj psihijatriji više nema mjesta, ministar osniva psiho-socijalni stožer

Za popuštanje mjera i postupno „otključavanje“ Austrije od 8. veljače, kada bi trebao završiti treći austrijski lockdown, započet 26. prosinca je i 72 posto Austrijanaca, pokazali su podaci domaćeg Instituta za ispitivanje javnog mnijenja „Market“ iz Linza. Samo 14 posto građana izjasnilo se je protiv okončanja lockdowna.

Najviše pristaša ponovnog „otključavanja“ Austrije bilo je u dobnoj skupini od 40 do 49 godina. Zanimljivo je da je stanovništvo u manjim mjestima pokazalo znatno veće zanimanje za okončanje lockdowna, nego ono u većim gradovima.

Rezultat Marketove ankete komentirao je i predsjednik ÖWK-a Mahrer poručivši austrijskom političkom vrhu da bi produživanje lockdowna nakon 7. veljače do ožujka ove godine „uništilo tržište rada“. Svoju tvrdnju potkrijepio je podacima austrijske Agencije za zdravlje i sigurnost hrane AGES koja je objavila podatke o izvorima i klasterima zaraze koronavirusom u Austriji, a koji su pokazali da se je čak 62 posto COVID-19 oboljelih zarazilo u „obiteljskom krugu“, a samo 1,6 posto na radnom mjestu i u tvornicama. Njih 19 posto zarazilo se je pri aktivnostima u slobodno vrijeme, a 17 posto u zdravstvenom sektoru, pokazali su podaci.

KOD SPOMENIKA NA ŽIDOVSKOM TRGU Veleposlanik Glunčić u Beču upalio svijeću austrijskim žrtvama Holokausta

Anketa platforme bečkog Sveučilišta „Austrian Corona Panel Projects“ provedena od 15. do 22 siječnja u kojoj je sudjelovalo 1.500 osoba pokazala je da je 36,1 posto ispitanika smatra da su mjere „prestroge“ odnosno „previše ekstremne“, a gotovo 40 posto njih tvrdi kako  mjere nisu „uopće učinkovite“. Podaci također pokazuju da je raspoloženje u narodu „alarmirajuće“, zbog sve manje spremnosti Austrijanaca za pridržavanje mjera protiv širenja koronavirusa, a kao razlog se navodi „umor i zasićenost“ stanovništva zabranama i ograničenjima.

Stoga istraživači bečkog Sveučilišta preporučaju vladi transparentnije komuniciranje s građanima „sitih“ koronakrize. Njihovom umoru, kako navode austrijski mediji doprinose i dalje rastuće brojke novozaraženih u zemlji.

ZBOG KORONAKRIZE Austrijski turizam na koljenima: pao na razinu 1970-ih godina

U četvrtak je u Austriji zabilježeno 1.449 novozaraženih u proteklih 24 sata, najviše u Beču (312) i  još 43 korona umrlih. Tako sada ova alpska zemlja broji od početka pandemije do danas ukupno 410.230 COVID-19 oboljelih, 387.787 ozdravljenih i 7.607 umrlih. Trenutačno je u bolnicama hospitalizirano 1.791 osoba, uključujući 298 u intenzivnoj njezi.      

oglasila se
Mikulić pokazala užasne poruke koje je dobila nakon objave o sinu: Nije li te sram, neka djeca stvarno su bolesna
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!