Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA PARTIJANJA

Austrija u strahu od trećeg vala: Kasno navečer objavili koje mjere uvode

Austria's Chancellor Kurz is on his way to visit President Alexander Van der Bellen, in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.12.2020.
u 00:08

Na Badnjak i Božić, 24. i 25. prosinca  na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba, iz više kućanstava.

Austrijska vlada na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom je u dogovoru s čelnicima devet austrijskih saveznih pokrajina donijela u petak kasno navečer Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja za Božić i Novu godinu i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti Covid-19 putem okupljanja.

Na neuobičajeno kasno navečer sazvanoj konferenciji za novinare, nakon povratka Kurza sa summita u Bruxellesu, koja je s zakašnjenjem od sat vremena počela iza 22 sata, kancelar Kurz i njegov zamjenik, potkancelar Werner Kogler predstavili su popis novih mjera za predstojeće blagdane.

Na Badnjak i Božić, 24. i 25. prosinca  na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba, iz više kućanstava.

Na Štefanje, 26. prosinca nema nikakvih iznimaka i vrijede od ranije na snazi brojne druge mjere, počevši od policijskog sata od 20 sati navečer do 6 sati ujutro, te okupljanje najviše šest odraslih osoba i šestero djece iz najviše dva različita kućanstva.

Za zadnji dan ove godine 31. prosinca vlada je povukla „kočnicu“ za partijanja i ograničila okupljanja ljudi na dočeku Nove godine na najviše šest osoba i šestero djece iz najviše dva različita kućanstva. Tijekom noći sa Stare na Novu godinu odnosno s 31. prosinaca na 1. siječanj neće vrijediti uobičajeni policijski sat i zabrana izlaska na ulice od 20 sati navečer do 6 sati ujutro, kako bi se svi slavljenici mogli vratiti svojim kućama.

>> VIDEO Ovo su nove mjere za trgovačke centre i trgovine u Hrvatskoj, vrijede do 10. siječnja!

Nove znatno strože Vladine mjere uključuju i obvezno nošenje maski i na otvorenom prostoru, posebice u jako frekventnim ulicama i zonama s mnoštvom ljudi. Pokrajine imaju pravo same odlučiti o toj mjeri.

Obveza nošenja zaštitne maske proširena je i na radna mjesta, i to svugdje gdje god nije moguće držati propisani fizički razmak od najmanje metra.

Vlada je također najavila drugi krug masovnog testiranja stanovništva brzim antigen testovima od 8. do 10. siječnja, a iznimka je Beč, u kojem će se zbog velikog broja stanovnika testiranje održati od 8. do 17. siječnja 2021.

Također je odlučeno da se nakon završetka masovnog testiranja u siječnju, uvede obvezno testiranje visoko zaraženih područja s iznadprosječnom sedmodnevnom incidencijom (broj zaraženih na 100.000 stanovnika).

Vlada također uvodi obvezno testiranje svakih dva tjedna za ciljane skupine zaposlenika iz struka koje su u uskom kontaktu s ljudima, kao što su bolnice, starački domovi, trgovine te uslužna djelatnost, primjerice frizeri, maseri, pedikeri i sl., kao i učitelji i ostalo odgojiteljsko osoblje, koje radi s djecom.

„Biti će više skupina i one će biti precizno definirane od socijalnih partnera“, istakao je Kurz, obrazloživši potom zašto je vlada ograničila kontakte za doček Nove godine.

„Partijanje za Silvestar bila bi katastrofa za siječanj“, rekao je kancelar dodavši kako su u mnogim europskim zemljama zabrane za Božić i Novu godinu „još strože nego u Austriji“. 

„Austrija se mora jako potruditi da nas početkom Nove godine ne pogodi treći val. A to da ponovno ne dođe do eksponencijalnog rasta možemo uspjeti spriječiti testiranjem“, napomenuo je Kurz pozvavši austrijske građane da se odazovu na testiranje, koje je besplatno.

„Jedina šansa da sada spriječimo, usporimo ili unatrag potisnemo širenje zaraze koronavirusom je testirati, testirati i testirati“,  poručio je Kurz.

>> VIDEO Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji poklon za rođendan!"

Potkancelar Kogler je rekao kako austrijska savezna vlada i pokrajine žele strategiju testiranja „i dalje produbiti“, jer do početka cijepljenja, kako je istakao, „testovi će nas i dalje pratiti“.

„Do Sveta tri Kralja 6. siječnja biti će odlučujuće kako ćemo startati u Novu godinu“, poručio je Kogler.

Obojica su konstatirali kako su brojke zaraze kao i sedmodnevna incidencija koja trenutačno u Austriji iznosi 213 zaraženih na 100.000 stanovnika u padu i niže nego u austrijskom susjedstvu.

Komentara 42

SJ
Sve je uzalud
03:44 12.12.2020.

ovo još puše maestral....čekajte fortunale odavde do vjećnosti...ali vam nisu rekli...novo normalno....

DU
Duslikr
08:49 12.12.2020.

Šta je mlohav taj Kurtz. Gura a vidi da ne ide. Uvode se "mjere" koje ne djeluju očito.

TA
Tajg
08:03 12.12.2020.

Ja se samo pitam, koliko još gospodrastvo može disati. Priključeno je na raspiratore , znači štampaju evre godinama bez pause i pokrića. Terapija je neodgovarajuća jer se vidi gdje ide taj štampani novac i to samo od 2009 godine u financiski sektor banaka,kojima nema više spasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije