Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJEM GODINE

Australski premijer: Putin je prešao granicu. Prisustvovat će na samitu G20, a proziva ga se za ratne zločine

Australia's PM Morrison speaks to the media during a press conference at Kirribilli House in Sydney
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
24.03.2022.
u 10:19

Na pitanje koji je stav Australije, Morrison je kazao da se "Australija slaže oko procjene SAD-a, s obzirom na to što smo vidjeli"

Australski premijer Scott Morrison kazao je u četvrtak da je Putin "prešao granicu" jer namjerava prisustvovati samitu G20 Indoneziji krajem godine,  usprkos velikim napetostima u Ukrajini 

Ruski napad na Ukrajinu "nasilan je i agresivan čin koji krši međunarodnu vladavinu prava", kazao je Morrison novinarima u Melbourneu.

"Činjenicu da ću sjediti za stolom zajedno Putinom, kojega SAD već proziva za ratne zločine u Ukrajini, smatram prelaženjem granice", dodao je.

Washington je ocijenio da je Rusija u Ukrajini počinila ratne zločine, te da je Moskva gađala civile te se služila vojnim taktikama kakve postoje u Čečeniji i Siriji, rekao je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken.

Na pitanje koji je stav Australije, Morrison je kazao da se "Australija slaže oko procjene SAD-a, s obzirom na to što smo vidjeli".

"Znamo kakvo je Putinovo stajalište prema civilima", kazao je Morrison.

Ruska veleposlanica u Džakarti, Ljudmila Vorobjova, u srijedu je kazala da se Putin sprema sudjelovati na sastanku skupine G20 koji će se održati 30. i 31. listopada na indonezijskom otoku Baliju.

"Ovisi o situaciji. Putin planira doći na samit G20", kazala je Vorobjova novinarima, te dodala da samit nije prikladno mjesto za raspravu o ruskom napadu na Ukrajinu, koji je počeo prije mjesec dana.

Zapadne zemlje također razmišljaju o isključivanju Rusije iz G20.

Moskvi su već nametnule dosad neviđene sankcije zbog napada koji je uzrokovao humanitarnu krizu u Ukrajini te natjerao milijune ljudi da sigurnost traže u drugim državama Europe.

Situaciju iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

>> VIDEO Putin donio odluku: 'Isporuka našeg plina Europskoj uniji moći će se plaćati samo u rubljima'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije