Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATURE

Antarktik se hladi!

18.01.2002.
u 00:00

Općeprihvaćena je teorija da je naš planet u klimatskoj mijeni globalnoga zagrijavanja. Zbog "stakleničkih plinova", koje ljudi zagađivači ispuštaju, sunčeve se zrake ne odbijaju natrag u svemir nego pregrijavaju Zemljinu atmosferu. Stoga se led na Antarktiku otapa, a razina mora raste, pa će uskoro potopiti brojna obalna područja i gradove.

Sve to možete sada zaboraviti, kaže Peter Doran, znanstvenik iz istraživačke postaje u McMurdovoj suhoj dolini na istočnom dijelu Antarktika, koja je dio programa dugoročnoga ekološkoga istraživanja američke Nacionalne znanstvene zaklade. Ne samo da se ledeni kontinent n

e grije, temperatura na njemu stalno opada već više od dva desetljeća, još od 1978, nakon što je prethodno 12 godina rasla.

Činjenica je da je naš planet zaista sve topliji. No ako se razine mora i podignu, to će biti zbog toplinskoga širenja vode, a ne zbog otapanja antarktičkoga leda, kaže Doran. A vrlo je moguće da do toga uopće neće ni doći. Antarktik se naime sada hladi stopom 12 puta većom od one kojom se Zemlja u 20. stoljeću zagrijavala, pa bi, zaleđivanjem mora oko sebe, mogao poništiti učinak toplinskoga širenja oceana.

Antarktik je okružen hladnim morskim strujama koje ga izdvajaju u vlastiti ekološki sustav.

- Toplina Antarktika je rasla tako što su vjetrovi "nabijali" zrak u doline, pa se zrak grijao. Vjetrovi su također donosili oblake, koji pridonose zagrijavanju atmosfere. No vjetrovi su se iz svih smjerova u posljednjemu razdoblju smanjili, pa se Antarktik ponovno hladi. Nije nam, međutim, uopće jasno što je to što upravlja vjetrovima - napominje Doran. (SdP)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije