Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKI KOLAPS

Amerika pred bankrotom koji vuče cijeli svijet

barack obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
15.10.2013.
u 07:35

Republikanci su spremni ugroziti državu kako bi naškodili Obami. Odgovornost američkih političara prelazi nacionalne granice

Ono što je počelo kao pokušaj Republikanske stranke da zaustavi primjenu Obamina zakona o zdravstvenoj reformi pretvorilo se u blokadu rada vlade, slabljenje američke ekonomije i opasnost da se zbog nemogućnosti dogovora u Kongresu do četvrtka, o povisivanju granice zaduživanja, SAD pretvori u “zemlju slučaj” i uzdrma gospodarski oporavak diljem svijeta, koji je i dalje spor zbog krize koja je buknula 2008.godine na Wall Streetu.

Dvije suprotstavljene strane, demokrati i republikanci, i dalje su čvrsto na svojim pozicijama nepopuštanja i međusobnog prozivanja za nastalu situaciju, a sudeći prema reakcijama, na njih nije djelovao ni alarmantni poziv šefice MMF-a Christine Lagarde.

MMF upozorio SAD

Ona je u Washingtonu tijekom jesenskog zasjedanja institucije koju predvodi upozorila američke zakonodavce da će “prouzročiti velik zastoj na svjetskim tržištima i gurnuti svijet u novu recesiju nastavi li se politika miješati u pokušaje povisivanja granice zaduživanja Vlade i ostanu li državne institucije u blokadi”. I američko Ministarstvo financija također je upozorilo da će mogući bankrot SAD-a, do kojeg bi došlo ako granica dopuštenog duga ne bude podignuta, izazvati novu financijsku krizu, možda i goru od one prije pet godina. I dok mnogi analitičari tvrde da će Kongres do sutra navečer pronaći neko kompromisno rješenje i prije četvrtka izglasati zakon o barem privremenom financiranju vlade i novih zaduživanja, na Capitol Hillu republikanci i dalje podižu tenzije i ne žele dogovor bez Obaminih ustupaka u vezi sa smanjenjem proračunskih rashoda i odgađanja njegova zdravstvenog zakona.

Kazna na izborima

John Boehner, predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, suočava se s jakim pritiskom konzervativnog krila svoje Republikanske stranke, koja je spremna i državu dovesti u nepovoljan položaj isključivo iz političkih razloga, odnosno da bi se naškodilo Bijeloj kući. Svjesni su da takvi postupci umanjuju njihovu popularnost u narodu, u kojem je sve veća percepcija da su republikanci najveći krivci za nastalo stanje te da će za takvo ponašanje biti kažnjeni na izborima, ali ni to ih ne zaustavlja jer procjenjuju da su njihovi zahtjevi korisniji za naciju od blokade savezne vlade.

Američke dionice porasle su snažno uoči vikenda zbog nade da će biti sporazuma u Kongresu, ali situacija je sve ozbiljnija i pitanje je hoće li najveće svjetsko gospodarstvo biti u mogućnosti platiti svoje račune i pristigle kreditne obveze u idućim tjednima ne podignu li granicu zaduživanja iznad 16,7 bilijuna dolara.

Amerika će, ne bude li dogovora, upozorila je Lagarde, biti prisiljena krenuti putem uobičajenim za slabije svjetske ekonomije, a to znači da će morati smanjiti svoju potrošnju i odgoditi otplaćivanje dugova, što će uzdrmati gospodarstva i diljem svijeta.
Odgovornost američkih političara u ovom trenutku prelazi nacionalne granice jer cijeli poslovni svijet strepi zbog nedostatka sigurnosti i povjerenja u SAD kojem, želi li biti svjetskom silom koja se snažno reflektira na druge, jednostavno nije dopušten ovoliki stupanj poremećaja koji se brzinom munje prenosi na sva globalna tržišta.

“Ne možete sebi ovakvo što dopustiti jer bi bankrot Amerike bio šok za cijeli svijet i imao bi posljedice na sva financijska tržišta“, poručili su ministri financija iz cijelog svijeta okupljeni prošlog vikenda u Washingtonu na zasjedanju MMF-a i Svjetske banke.

>> Kina upozorava SAD: Izbjegnite dužničku krizu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije