Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći kreditor

Kina upozorava SAD: Izbjegnite dužničku krizu!

Zhu Yuanhao
Reuters/PIXSELL
07.10.2013.
u 14:13

Pomoćnik kineskog ministra financija Zhu Guangyao kazao je da je "prirodno" što je ta država zabrinuta za razvoj događaja oko "fiskalne litice" u SAD-u. Kina je najveći američki kreditor.

Kina je pozvala Washington da poduzme odlučne poteze kako bi izbjegli dužničku krizu i osigurali sigurnost kineskih investicija, dok se približava rok američkom Kongresu da poveća limit za zaduženje ili će se država suočiti sa situacijom da ne može otplaćivati dugove, piše VOA.

Pomoćnik kineskog ministra financija Zhu Guangyao je kazao da je "prirodno" što je ta država zabrinuta za razvoj događaja oko "fiskalne litice" u SAD-u. Kina je najveći američki kreditor, a 17. listopada je rok za SAD da podigne razinu najvećeg mogućeg zaduženja.

"Nadamo se da je SAD naučio lekciju iz prošlosti"

– SAD jasno razumije strahovanje Kine u vezi fiskalne litice – kazao je Zhu u Pekingu te dodao kako Peking i Washington razgovaraju o ovoj temi.

– Tražimo da SAD ozbiljno poduzme korake kako bi pravodobno, odnosno do 17. listopada, riješili političke probleme oko podizanja limita zaduživanja i spriječili situaciju da SAD ne može uredno vraćati dugove, kako bi se zajamčila sigurnost kineskih ulaganja u SAD-u i globalni gospodarski oporavak – rekao je zamjenik ministra financija te dodao kako je to odgovornost SAD-a.

– Nadamo se da je SAD naučio lekciju iz prošlosti – rekao je Zhu misleći na snižavanje savršenog kreditnog rejtinga zbog slične situacije 2011. godine.

>>Deset neobičnih posljedica obustave rada američke vlade

>>SAD odgodio pregovore o slobodnoj trgovini s EU

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije