Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Američki senator šokirao svijet: 'Do oružanog sukoba s Kinom dijeli nas šest mjeseci'

Američki predsjednik Trump i kineski Xi Jinping dogovorili su “fazu jedan” trgovinskog sporazuma
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
1/3
24.07.2020.
u 09:59

SAD dramatično zaoštrava odnos s najmnogoljudnijom zemljom, upozorava svijet senator Ted Yoho, upućen u obavještajne podatke.

Sjedinjene Američke Države odlučile su dramatično zaoštriti sukob s Kinom naloživši Pekingu da u roku od 72 sata zatvori kineski konzulat u Houstonu. Peking je uzvratio da je riječ o potezu “bez presedana” i ozbiljnom kršenju međunarodnog prava, zaprijetivši odmazdom. Kinesko partijsko glasilo Global Times poručuje da je riječ o manifestaciji panike i dokazu da američka strana više ne zna što radi. Očekuje se da će Kina odgovoriti ukazom o zatvaranju jednog od pet američkih konzulata u Kini, najvjerojatnije onog u Wuhanu.

Protukineska fronta

State Department poručio je da je odluka o zatvaranju konzulata donesena s ciljem zaštite američkog intelektualnog vlasništva i privatnih podataka američkih državljana, jer SAD neće dopustiti “kršenje svoje suverenosti i zastrašivanje svojih ljudi, nepoštenu trgovačku praksu, krađu radnih mjesta i druga nedopustiva ponašanja Kine”. Time se aludiralo na optužbe protiv dvojice kineskih hakera, Lija Xiaoyua i Donga Jiazhija, koje je američko državno odvjetništvo optužilo za krađu podataka o kineskim aktivistima za ljudska prava i podataka američkih kompanija o cjepivu protiv koronavirusa.

Ovdje je riječ o ozbiljnoj eskalaciji napetosti između Washingtona i Pekinga, između kojih već bjesni trgovinski i diplomatski rat. Washington optužuje Kinu za pandemiju koronavirusa, dok američki državni tajnik Mike Pompeo putuje svijetom stvarajući protukinesku frontu. Ovih je dana najprije posjetio Veliku Britaniju, zatim Dansku, a potom je sudjelovao na virtualnom summitu Američko-indijskog poslovnog vijeća. Zajednički nazivnik svih njegovih diplomatskih razgovora je – Kina.

Pompeo je iz Londona pozvao svijet da se suprotstavi Kini, upozoravajući na prijetnju koju predstavlja Kineska komunistička partija. London je na zahtjev SAD-a pristao izbaciti kineski Huawei iz britanske 5G mreže, što je Pompeo pozdravio tvrdeći da će informacije koje budu prolazile mrežom kineskog podrijetla sigurno završiti u rukama kineske Komunističke partije. Danskoj je Pompeo ponudio savezništvo protiv ruskog i kineskog utjecaja na Arktiku, što su domaćini prihvatili brzo zaboravivši lanjsku skandaloznu ponudu američkog predsjednika Donalda Trumpa o kupovini Grenlanda, a Indiju, drugu najmnogoljudniju silu svijeta, Pompeo je pozvao da se usredotoči na vlastite opskrbne lance i smanji ovisnost o Kini kada je riječ o telekomunikacijama i medicinskim potrepštinama, upozorivši da se odnosi Washingtona i Pekinga drastično pogoršavaju.

Indija je glavni svjetski dobavljač generičkih lijekova, a 70 posto sirovina za proizvodnju dobavlja iz Kine. Ionako napeti, odnosi Indije i Kine dodatno su se pogoršali nakon nedavnog graničnog sukoba kineskih i indijskih graničara u kojem je ubijeno 20 indijskih vojnika. SAD je za incident okrivio kinesku stranu, a Pompeo je ohrabrio Indijce poručivši im da njegova zemlja više nego ikad podržava sigurnost Indije. Do eskalacije u američko-kineskim odnosima dolazi nakon nedavnog kineskog prihvaćanja zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, kao i zbog kineskih teritorijalnih zahtjeva u Južnom kineskom moru, koje je američka strana rezolutno odbacila, što predstavlja još jedan udarac kineskim aspiracijama.

Ovih su dana američke snage izvodile manevre u Južnom kineskom moru s dva nosača zrakoplova, dok su kineske snage na istom području testirale svoje protubrodske balističke rakete, zbog čega je jedan od utjecajnijih republikanskih senatora Ted Yoho ocijenio da bi do oružanog sukoba SAD-a i Kine moglo doći u roku od tri do šest mjeseci. Yoho je inače jedan od vodećih članova senatskog pododbora za Aziju, Pacifik i neproliferaciju te su mu na raspolaganju povjerljive analize i obavještajni podaci.

Pokojni Samuel Huntington, autor znamenitog “Sukoba civilizacija”, jednom je zgodom upravo incidente u tom dijelu Azije apostrofirao kao potencijalni povod sukoba velikih sila širih razmjera u budućnosti. Napetost se povećava i u vezi s Tajvanom, jer u kineskim manevrima i stalnom kršenju tajvanskog zračnog prostora prepoznaju najavu invazije tog otoka koji Kina smatra svojim teritorijem, a SAD mu svojim vojnim snagama i izdašnom vojnom pomoći osigurava stvarnu suverenost od kineskih pretenzija. Kineska vojska već je izvela nekoliko simulacija napada na Tajvan.

Sraz preselili i na Mars

Američko-kineski sraz preselio se i na Mars, nakon što je kineski rover jučer poletio sa Zemlje na “crveni planet” u sklopu prve takve misije u povijesti Kine. Dosad su samo Amerikanci uspjeli svoje vozilo spustiti na Mars i provesti dulje operacije na tom planetu, a za samo tjedan dana Amerikanci na Mars šalju svoj rover nove generacije.

Kina, nova svjetska velesila, traži prostor za sebe na globalnoj pozornici, što podrazumijeva novu globalnu preraspodjelu i preuređenje odnosa, na što SAD, još uvijek dominantna svjetska sila – kao što to potvrđuju svi njegovi potezi posljednjih dana – ne pristaje, ne želeći odustati od svoje globalne dominacije. Istodobno je, naravno, nerealno očekivati da će se kineski zmaj zbog toga povući i odustati od svojih interesa.

Zato u nadolazećem razdoblju, pogotovo uoči američkih predsjedničkih izbora početkom studenoga, valja očekivati novo zaoštravanje odnosa, nove napetosti, a vjerojatno i nove incidente između dviju velesila, pri čemu ni oni oružani, nažalost, nisu isključeni.

Ključne riječi

Komentara 98

Avatar Navajo
Navajo
10:08 24.07.2020.

Nazalost sve je moguce. Kina vec dugo ilegalno potkrada sofisticirane projekte iz bilo koje grane industrije, a najvise vojne i visokotehnoloske. A o ekonomiji i trgovini, bankarstvu itd... da ne govorim. Studenti koji su na studiju u SAD-u najveci suu potencijalni prenosioci toga, a to se i otkrilo u vise slucajeva koristeci univerzitete u tu svrhu.

GE
Gensoman1000
14:32 24.07.2020.

Kaj je vecernji list u vlasnistvu KKP? Zasto se brisu komentari koji govore istinu o genocidu KKP nad Tibecanima, Muslimanima, pripadnicima Falun Gonga, Tajvanu i Hong Kongu? Jel vi imate imalo srama?

DU
Deleted user
13:21 24.07.2020.

Postoji mogućnost da je Corona zapravo kinesko biološko oružje, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da su se brzo oporavili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije