Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT MEDIJIMA

Nove napetosti između velesila: Kina uvela sankcije za četiri američka medija

Koronvirus u Pekingu
Foto: Reuters/PIXSELL
01.07.2020.
u 12:39

Američka vlada je 22. lipnja izmijenila status četiri kineska državna medija, proglasivši ih „organima propagande“ Pekinga, a njihovi uredi na američkom teritoriju sad se smatraju „inozemnim diplomatskim misijama“.

Kina je u srijedu uvela sankcije četirima američkim medijima prisutnima u toj azijskoj zemlji, nakon što su Sjedinjene Države uvele slične mjere protiv kineskih medija. 

Agencije Associated Press (AP) i United Press International (UPI), televizijska kuća CBS i radio NPR moraju u sedam dana predati listu svojih zaposlenika i nekretnina, te izvješća o financijskim operacijama u Kini, objavio je na konferenciji za medije Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. 

Rekao je da je to nužan odgovor na "nerazumnu represiju američke vlade nad kineskim medijima u Sjedinjenim Državama“.

Američka vlada je 22. lipnja izmijenila status četiri kineska državna medija, proglasivši ih „organima propagande“ Pekinga, a njihovi uredi na američkom teritoriju sad se smatraju „inozemnim diplomatskim misijama“. 

Kineski mediji, među njima državna televizija CCTV i novine Global Times, trebaju izvijestiti američke vlasti o svojim zaposlenicima i nekretninama. 

Ta američka mjera se nastavlja na onu koja je već donesena u veljači za pet drugih kineskih medija. 

Tada je započela eskalacija medijskog rata između dviju najvećih svjetskih sila čiji je odnos već bio na niskim razinama zbog trgovinskog rata i a nastavio se američkim optužbama da je Kina loše upravljala krizom koronavirusa. 

Krajem veljače su iz Kine protjerana tri novinara Wall Street Journala zbog kolumne koju su kineske vlasti smatrale rasističkom.

Američke vlasti potom su značajno smanjile broj dozvola za rad kineskim novinarima na svom teritoriju, a kineske vlasti odgovorile su protjerivanjem još američkih novinara, zaposlenika Wall Street Journala, New York Timesa i Washington Posta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije