Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčka - novi bankrot

Tsipras u zamci: ne može rezati, ali ni platiti ratu od 3,25 milijardi

Merkel i Tsipras
Foto: DPA/PIXSELL
28.04.2016.
u 22:50

Vjerovnici traže novo rezanje mirovina, veći PDV, kresanje poljoprivrednih subvencija i izbacivanje dužnika iz stanova

Grčka je ponovo na rubu sloma, a premijer Alexis Tsipras u panici traži sastanak na vrhu lidera eurozone. Naime, grčki vjerovnici traže provođenje reformi, Tsipras nema potrebnu podršku u parlamentu, pa dolazi u pitanje plaćanje rate duga u lipnju i srpnju od 3,25 milijardi eura.

Manje mirovine, veći PDV

Što traže kreditori? Novo smanjenje mirovina i ostalih socijalnih davanja, dopuštenje bankama izbacivanje dužnika iz stanova, smanjenje poljoprivrednih subvencija i hitno povećanje PDV-a s 23 na 24 posto. Tsipras ima tanku većinu od 153 od ukupno 300 mjesta u parlamentu, no protiv tih reformi 14 je zastupnika Syrize, a Tsipras ne može računati na podršku oporbe. Šef frakcije Syrize Kostas Zachariadis kaže kako reforme nisu u skladu s ustavom niti pravnim sustavom Grčke i kako takve reforme neće podržati.

Njemački Bild piše kako je Tsipras već prošli tjedan u telefonskom razgovoru molio kancelarku Angelu Merkel da utječe kako bi popustio pritisak vjerovnika na grčku vladu zbog reformi. Grčko je gospodarstvo ponovno u padu nakon što je zabilježen nevelik oporavak od samo 0,8 posto u 2014. Slab rast održao se do sredine prošle godine, no tad je bruto-društveni proizvod ponovo počeo padati. U odnosu na godinu početka krize, 2008., javna potrošnja srezana je 28 posto, potrošnja 23 posto, zaposlenost je manja 20 posto, izvoz je pao 35 posto. Lani je Tsipras prvo raspisao referendum na kome su se Grci opredijelili protiv mjera štednje, a onda i nove izbore da bi na kraju pristao na zahtjeve vjerovnika, MMF-a i EU, u zamjenu za novi program spasonosnih kredita. Sad ankete pokazuju da se opet oporavila Nova demokracija, pa Tsipras ne može opet pribjeći izborima. U četvrtak se trebala sastati Eurogrupa, ministri financija zemalja eurozone, ali nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem, predsjednik Eurogrupe, otkazao je sastanak koji je trebao donijeti olakšanje za Grčku uoči pravoslavnog Uskrsa koji pada 1. svibnja.

Pozivi u pomoć

Zato je Tsipras zvao predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska kako bi sazvao summit europskih lidera tražeći da se poštuju već postignuti uvjeti bailouta, spasa Grčke. Grčka vlada tvrdi, naime, da u dogovoru koji je lani potpisan nije bilo mjera koje im se sad nameću. Iz Grčke stižu vapaji, tvrdi se da dug i uvjeti pod kojima se sad otplaćuje, guši gospodarstvo. Grčki ministar financija Eucklid Tsakalotos već je najavio kako će Grčka bez svježeg novca iz trećeg programa pomoći već početkom svibnja ostati švorc i iz protesta zbog politike štednje već je Tsiprasu najavio ostavku. A premijer je ovih dana zatražio od bolnica, socijalnog osiguranja, vodoopskrbe pa čak i od parlamenta da svoje pričuve dostave u državni proračun. Parlament tako treba isporučiti 67 milijuna eura. Očekivalo se da će do danas biti postignut sporazum između grčke vlade i vjerovnika, Europske središnje banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Europske komisije i Europskog fonda spasa, no čini se po svemu da od takvog dogovora neće biti ništa. Atenska burza pala je jučer 4,5 posto. Iako Grčka već godinama otplaćuje dug, dug u odnosu na BDP ostaje praktično isti još od 2013., na razini od oko 180 posto BDP-a, u apsolutnom iznosu dug je sad 321 milijardu eura. 

>> Atena i Lisabon potpisali izjavu protiv mjera štednje i o migracijskoj krizi 

>> Grci, imate tri mjeseca ili slijedi suspenzija Schengena bez granica

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar superhik74
superhik74
16:33 29.04.2016.

Ha, ha, ha...Bankari su "pomogli" prezaduzenoj Grckoj koja nije mogla vracati prethodni manji dug, tako da su im povecali dug, pa im je sada rata vece od one koju prije nisu mogli vratiti. Logika Wall Street bankara. Normalno oni su jako dobro znali da netko tko nije mogao vratiti manje, nema teorije da vrati vise, ali cilj je bio opljackati svu realnu imovinu Grcke drzave i gradjana a ne naplatiti dug u bezvrijednim papirima, koji ce ovi ionako nadoknaditi tiskanjem nove kolicine papira u par sati kojom brzinom rade bankarske tiskare na bankrotiranom zapadu.

Avatar superhik74
superhik74
14:24 29.04.2016.

"Danke Deutschland" to je sve sto moze reci Tsipras, odnosno "Danke Merkel", ha, ha, ha...kako su ponovno popusili bankarsku zamku vjecitog duznickog ropstva.

DU
Deleted user
04:31 29.04.2016.

Novi bankrot? Kada je bio stari?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije