Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija zaprijetila:

Grci, imate tri mjeseca ili slijedi suspenzija Schengena bez granica

Greek Prime Minister Alexis Tsipras speaks during a joint statement with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in Jerusalem January 27, 2016.
Reuters/PIXSELL
29.01.2016.
u 07:00

Tsipras je obećao da će nova tri centra za registraciju profunkcionirati do kraja veljače na otocima Samos, Leros i Chios

Europska komisija zaprijetila je Grčkoj izbacivanjem iz schengenske zone ako u roku od tri mjeseca ne ukloni “ozbiljne nedostatke u kontroliranju vanjskih granica”. Najnovija schengenska evaluacija za Grčku, napisana na temelju nenajavljenih inspekcija stanja na terenu u studenom 2015. i usvojena prekjučer u Bruxellesu, pokazala je da Grčka “ozbiljno zanemaruje svoje obveze” koje ima kao članica schengenske zone. Ne popravi li se išta u sljedeća tri mjeseca, Komisija u sljedećem koraku može pokrenuti primjenu postupka iz članka 26. Zakonika o schengenskim granicama, koji dopušta uvođenje graničnih kontrola posvuda unutar schengenske zone, a te kontrole mogu trajati do dvije godine.

Mnogi analitičari vjeruju da je priljev migranata u EU postao toliko velik i neprestan da postoje samo dvije mogućnosti: ili kaotični raspad schengenske zone ili kontrolirana suspenzija. Suočena s takvim izborom, EU će ići prema kontroliranoj dvogodišnjoj suspenziji, koja je moguća prema članku 26. schengenskog zakonika.

Bruxelles očekuje od Atene da u iduća tri mjeseca, do svibnja, počne ispunjavati svoje obveze identifikacije i registracije nezakonitih migranata koji ulaze u Grčku iz Turske. Europski inspektori u tajnoj evaluaciji utvrdili su da se otisci prstiju migranata ne unose redovito u sustav, da se vjerodostojnost putnih isprava ne provjerava sustavno u bazama podataka...

Iako Europska komisija uvažava činjenicu da su grčke vlasti pod golemim pritiskom, ipak nalaže grčkim vlastima da riješe sve ozbiljne nedostatke.

– Bit ćemo apsolutno spremni sljedeći mjesec – rekao je grčki premijer Alexis Tsipras nakon objave vijesti iz Komisije. Obećao je da će nova tri centra za registraciju, tzv. hotspot centra, profunkcionirati do kraja veljače na otocima Samos, Leros i Chios. Prema medijskim izvješćima, samo jedan hotspot centar funkcionira na otoku Lesbos, a Grčka je već obećavala da će sva četiri centra proraditi do kraja 2015. godine, što se nije dogodilo.

Prema pisanju grčkog lista Karhimerini, na otocima u blizini granice s Turskom grčka policija upotrebljava 68 aparata za skeniranje otisaka prstiju i svi su povezani s europskom bazom podataka Eurodac. Riječ je o bazi podataka u koju su države članice EU dužne slati podatke o otiscima prstiju registriranih migranata, a u koju Hrvatska, prema priznanju bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, ne šalje podatke jer to ne radi ni Grčka.

>> Od grčkog revolucionara ostala samo blijeda sjena 

>> Grci krešu mirovine i dižu poreze

Komentara 6

HH
helgin@hogar
07:29 29.01.2016.

pa sta grcima znaci sengen, nista! okruzeni ne eu zemljama, i da nisu u sengenu isto bi im bilo!

Avatar lvan12
lvan12
07:16 29.01.2016.

Kakva tri mjeseca... tri dana najvise!

SS
sokac sa drave
15:45 29.01.2016.

Hoce hoce,sengen ce profunkcionirati onoga momenta kada se Grckoj oproste dugovi ikada se odobri kredit od stomilijardi uz kamatu od jedan posto.Mislim onako kako si kredite uzimaju njemacke banke od Europske centralne banke.Sve dok se to ne dogodi slijedi povecanje migranata ili islamizacije Europe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije