Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izručenje Čamdžića

Mossadov agent: Ubit će me ako dođem u Tunis

Alem Čamdžić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
Autori: Hina, Ivana Jakelić
08.05.2018.
u 18:51

Tunižani traže izručenje Čamdžića jer ga povezuju s ubojstvom Mohameda Zourija, koji je navodno bio povezan s Hamasom

Uz jake mjere osiguranja, praćen s više interventnih policajaca naoružanih dugim cijevima, Alen Čamdžić je doveden na Županijski sud u Velikoj Gorici.

Tamo je izvanraspravno vijeće tog suda trebalo odlučiti hoće li tog državljanina BiH izručiti Tunisu. Odluku su donijeli, a ona će biti objavljena sutra, nakon što sa suda bude otpremljena strankama.

Uhićen na aerodromu

Čamdžić je po Interpolovoj međunarodnoj tjeralici 13. ožujka uhićen u zagrebačkoj Zračnoj luci dr. Franjo Tuđman, nakon čega je prepraćen u Remetinec. Tunis traži njegovo izručenje jer ga se, prema pisanju medija, povezuje s ubojstvom Tunižanina Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanog s Hamasom. Da je uhićen u Hrvatskoj, doznalo se nakon što su hrvatski mediji prenijeli izjavu jednog tuniskog dužnosnika koji je kazao da je Tunis identificirao dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubojstvo.

Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u prosincu 2016. blizu svojeg doma u tuniskom gradu Sfaxu. Istražni organi u Tunisu smatraju da je iza tog ubojstva stajao izraelski Mossad pa su nakon Čamdžićeva uhićenja javno obznanili da je “jedan od optuženih izraelskih špijuna za ubojstvo Hamasova inženjera uhićen u Hrvatskoj”.

Sjednica na kojoj se odlučivalo o zahtjevu Tunisa za izručenje Čamdžića odvijala se iza zatvorenih vrata i potrajala je oko sat vremena. Čamdžića zastupa odvjetnik Krešimir Škarica, koji je nakon sjednice kazao da se njegov klijent protivi izručenju, a kazao je i da su dokazi u tom predmetu prilično manjkavi.

– Protivimo se izručenju, a jedan od argumenata nam je i što je Tunis 2015. ukinuo moratorij na smrtnu kaznu. Hrvatska kao članica EU ne izručuje uhićenike u zemlje u kojima postoji smrtna kazna, što je stav i Ministarstva pravosuđa. Uz to postoji opasnost i da bi moj klijent nakon izručenja Tunisu do presude mogao biti izvrgnut i mučenju. Sudu smo dostavili niz presuda Europskog suda za ljudska prava koje su spriječile izručenje čak i u lakše dokazivim stvarima – kazao je Škarica.

Može se žaliti

Škarica je dodao da ne želi prejudicirati odluku suda, no u slučaju da velikogorički sud odluči Čamdžića izručiti Tunisu, na tu odluku izručenik se može žaliti Vrhovnom sudu do čije se odluke odgađa njegovo eventualno izručenje.

Krešimir Škarica o detaljima slučaja nije htio previše govoriti. Tek je kazao da je dokumentacija u spisu manjkava te da nema osnovnih elemenata koji govore da postoji i osnovana sumnja da je Čamdžić počinio to za što ga Tunis sumnjiči. Rekao je i da je riječ o vrlo delikatnom međunarodnom predmetu u kojem postoji dosta suprotstavljenih interesa. – U spisu ne postoji ni tzv. diplomatska nota Tunisa, kojom bi Tunis garantirao da moj klijent nakon izručenja neće biti mučen – kazao je Škarica. Najavio je i da će u slučaju odluke koja bi bila nepovoljna za Čamdžića od Europskog suda za zaštitu ljudskih prava zatražiti privremenu mjeru zabrane izručenja.

Komentara 8

DU
Deleted user
19:29 08.05.2018.

Taj je profesionalni ubojica, a vjerojatno je ubijao i po Hrvatskoj. On ubija tamo gdje mu dobro plate. Zato, izrucenje Tunisu je jedino pravo rijesenje. Njihovo sudstvo ce za sigurno donijeti pravu i brzu odluku.

Avatar Marenggo
Marenggo
19:09 08.05.2018.

Izručiti ga pod hitno.....

PI
Penava ivan
16:39 08.05.2018.

Cuj EU..Salji ga odmah u Tunesie. .Ubijo tamo onda je spreman i ovdje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije