Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EMISIJA OTVORENO

'Rusija je vojno, organizacijski, doktrinarno i kadrovski potpuno precijenjena sila'

HRT
26.10.2022.
u 00:02

Gordan Akrap sa Sveučilišta Sjever smatra je da je Krim praktički simbol ruske okupacije Ukrajine, ali i ključni dio oko kojega će se lomiti koplja

Tema večerašnje HRT-ove emisije Otvoreno bio je prvi parlamentarni summit Krimske platforme koji se danas održao u Hrvatskoj te na kojem je bila i predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi.Tijekom održavanja summita, Pelosi je poručila kako je platforma osnovana kako bi se završila ruska okupacija Krima te uspostavila ponovna kontrola nad okupiranim područjima Ukrajine.

Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je da je dobro da se summit dogodio, ali da se dogodio jako prekasno, te da je na neki način "farizejština" da se platforma zove Krimska, a ne Ukrajinska.

- Što su radili osam godina od okupacije Krima? U međuvremenu su radili plinovode s Rusijom, naša predsjednica ljubila se s Putinom na Svjetskom prvenstvu, rekao je Puhovski.

Gordan Akrap sa Sveučilišta Sjever smatra je da je Krim praktički simbol ruske okupacije Ukrajine, ali i ključni dio oko kojega će se lomiti koplja, za razliku od nekih drugih dijelova zemlje oko kojih ''nema sumnje da će ostati u ustavno-pravnom poretku Ukrajine''.

Kazao je i kako se pokazalo da je Rusija vojno, organizacijski, doktrinarno, intelektualno i kadrovski potpuno precijenjena sila, nedorasla u sukobu sa zapadnom tehnologijom i načinom razmišljanja i upravljanja više kriza istovremeno.

Goran Bandov sa Sveučilišta Zagreb rekao je da se trebalo reagirati i prije 2014. godine i aneksije Krima - i to 2008. godine, kada je napadnuta Gruzija. I on je rekao da je pitanje Krima ključno, smatrajući da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ništa drugo nije toliko presudno..

- Daleko smo od pregovora, a nažalost i od mira - kazao je.

Govoreći o porukama sa summita, poput izjave Nancy Pelosi o Hrvatskoj kao predvodniku demokracije, Puhovski je među ostalim rekao da se "lupalo s demokracijom na sve strane".

- Mi nismo na strani Ukrajine zbog demokracije. Demokracija u Ukrajini bila je jadna, dvije klase ispod hrvatske razine, a hrvatska nije baš najviša razina. Mi smo na strani Ukrajine zato što je napadnuta, poručio je.

Akrap je pak rekao da izjave Pelosi i predsjednika ukrajinskog parlamenta ipak nešto znače u međunarodnoj zajednici jer nisu morale biti izrečene, ali su rečene u takvom kontekstu da ih je čulo toliko država koje onda shvaćaju koja je važnost Hrvatske.

Za Zorana Milanovića je Puhovski kazao kako je opet napravio nešto što često radi, a to je da govori stvari koje su vrlo vjerojatno istinite, ali koje predsjednik države ne treba govoriti.

- On je to po mojemu uvjerenju rekao iz čiste uvrijeđenosti jer nije bio pozvan, rekao je Puhovski, ali i napomenuo da Milanović očito nije bio obaviješten o nekim stvarima koje su MVEP i MORH radili, što ga je dodatno frustriralo - te da je u toj točki Milanović u pravu.

Puhovski je također rekao kako je uvjeren da ne bi bilo rata u Ukrajini da je Donald Trump danas predsjednik SAD-a, iako je napomenuo da mu nije simpatičan. Međutim, dodao je da bi, da je Trump ostao predsjednik i da nije bilo rata, to značilo dodatno nadvijanje ruskog predsjednika Vladimira Putina nad čitavu Europu, ako ne i svijet.

>> VIDEO Nancy Pelosi stigla u Zagreb, susrela se s Gordanom Jandrokovićem

Komentara 26

MT
mačak tom
00:22 26.10.2022.

Bolje da niste napisali da dolazi sa Sveučilišta Sjever. Napravili bi mu uslugu.

DU
Deleted user
23:34 25.10.2022.

Ova dva Gorana su u potpunosti prisvojili hrvatske medije, izgleda da osim njih nitko drugi nema što za reći ili oni govore ono što se od njjih želi čuti. Internet je čudo, malo prguglajte pa viditi što su ti "stručnjaci" predviđali npr. u ožujku, pa će vam biti jasno o kakvim se stručnjacima radi.

DU
Deleted user
23:42 25.10.2022.

Stručnjak sa sveučilišta "Sjever" 🤮

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije