Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO

Ahmetović: 'O presudi HDZ-u i uhićenju Žalac nitko ni A'; Obuljen Koržinek: 'Nemojte se uzrujavati'

Foto: HRT
1/3
28.12.2021.
u 23:55

Toliko je ministara otišlo, vode se istrage protiv puno ministara. Imamo uhićenja gradonačelnika, ističe Mostovac.

Brojni događaji su obilježiti 2021. godinu, a što će točno pamtiti otkrili su u HRT-ovoj emisiji Otvoreno predstavnici pet parlamentarnih stranaka. U emisiji su gostovali Ivan Penava iz Domovinskog pokreta, Nina Obuljen Koržinek iz HDZ-a, Mirela Ahmetović iz SDP-a, Mostov Nikola Grmoja te Stjepan Čuraj iz HNS-a.

- Ovu ćemo godinu pamtiti kao o godini u kojoj se nastavila pandemija, što je najveća kriza od Drugog svjetskog rata. Pamtit ćemo ovu godinu i po posljedicama potresa u Petrinji, ali i ranijeg zagrebačkog potresa, ali i po godini u kojoj smo pokazali kako smo se hrabro i odlučno nosili s te dvije krize, ističe Nina Obuljen Koržinek iz HDZ-a.

SDP-ova Mirela Ahmetović iz SDP-a kritizirala je uvodni prilog u emisiji "Otvoreno".

- Ova je godina obilježena presedanom u povijesti RH, pravomoćnom presudom protiv čitave stranke za koruptivne radnje, odnosno izvlačenje javnog novca za svoj interes. Nitko o tome niti A u uvodnom prilogu, ističe. 

Napomenula je i to da se nije raskolila stranka, već Klub SDP-a te je istaknula da joj je drago da je imala mogućnost "ukazati na dosljednost HRT-a i na tretman kakav imaju druge stranke". 

- Osim toga se dogodio "spektakularni događaj da je uhićena aktualna članica predsjedništva HDZ-a, Gabrijela Žalac, zbog priskrbljivanja materijalne koristi iz javnih sredstava. Uhićena je zahvaljujući europskim pravosudnim tijelima, dok su istodobno hrvatska pravosudna tijela zataškala taj slučaj. Nitko o tome ni A na javnoj televiziji - kazala je Ahmetović kojoj je voditelj Mislav Togonal rekao je da je radio emisiju o tome. 

Foto: HRT

- Imali ste uvodni prilog gdje je bilo važno reći da se raskolio SDP, a ovo je nevažno za javnost, nastavlja Ahmetović dodajući da je ovu godinu obilježilo i katastrofalno vođenje pandemijske krize, ističe Ahmetović. 

- Izuzetno smo loši u procijepljenosti, to nam je možda gurnulo u referendum i raskoljavanje društva te sve ostalo što je uzrokovalo to katastrofalno vođenje. Ne postoji niti obnova nakon katastrofalnih potresa. Ljudi danas sjede u kontejnerima, smrzavaju se, tamo i umiru. Jedino čega se sjećamo jest dobacivanje lopticama između gospodina Damira Vanđelića, dakle bivšeg ravnatelja Fonda i ministra Darka Horvata koji u svakom svojem nastupu govori ljudima "obnova tek što nije počela". To je realnost, a ne rast BDP-a, koji pozdravljam  - kazala je i dodala: - Ali to nije zasluga Vlade već turističkih djelatnika koji su dali sve od sebe da barem ta turistička sezona uspije i da doprinesu svojoj državi, društvu jer su shvatili da nitko drugi neće priskrbiti njihovoj djeci i njihovoj egzistenciji. 

Nina Obuljen Koržinek iz HDZ-a joj je odgovorila. 

- Ne znam kako reagirati. Turističke sezone ne bi bilo da nije bilo brze intervencije Vlade i spašavanja 700 tisuća radnih mjesta, to je i vama jasno, s tim se bavite. Govoriti ovako o obnovi - vi ste iz Omišlja, vjerojatno vam je to dalje, ja se time bavim svaki dan i to već jako dugo. Ne može se obnoviti niti Zagreb niti Petrinja, odnosno Sisačko-moslavačka i susjedne županije u mjesec ili dva, kako vi pokazujete. Naravno da neke stvari mogu ići brže, međutim, sutra ćemo na obljetnicu potresa prezentirati sve ono što je napravljeno i za hitno zbrinjavanje, za sanaciju infrastrukture, i pomoć građanima, ističe. 

Ustvrdila je kako se rušine uklanjanje i da problem su predstavljala i imovinsko-pravna pitanja. 

- Sve dok se i zadnja osoba ne vrati u svoju izgrađenu kuću, to je teret koji će nositi i ova Vlada, ali i sve sljedeće, jer nažalost ovo je proces koji će trajati godinama, taj se proces ne može događati brže - kazala je Obuljen Koržinek. 

Potom je zamolila da se na ovakav način ne etiketira niti novinare niti HRT.

- Mislim da to nije primjereno, za tim nema potrebe. Vaš se Klub raskolio, nemojte se uzrujavati, možda da se HDZ-ov klub raskolio isto bi se to možda objavilo u prilogu. To se zove novinarska sloboda, mislim da nije primjereno da se na ovakav način to radi, govorim kao ministrica koja je zadužena za to, ističe Obuljen Koržinek.

- Nevjerojatno mi je kako se ministrica s pozicije ministrice usuđuje docirati, na lakonski način govoriti o tome da se neprimjereno obraćam novinarima. Ja sam iznijela notornu istinu. Ona je čista pogreška novinarke koja je rekla da se raskolila stranka. Ovdje se govori o raskolu SDP-a, a prešućuje se upravo ono što je itekako obilježilo godinu. To su dva skandalozna događaja za HDZ, kaže Ahmetović. 

Nikola Grmoja rekao je da borba protiv korupcije u Hrvatskoj ne postoji.

- Više se premijer Plenković ne može vaditi na to "da je to neki drugi Sanaderov HDZ". Pokazuje da je taj HDZ isti kao i Sanaderov. Toliko je ministara otišlo, vode se istrage protiv puno ministara. Imamo uhićenja gradonačelnika, ističe. 

VIDEO: Godinu dana nakon potresa stanovnici Majskih Poljana još čekaju obnovu: "Muž i ja smo ostali zatrpani unutra. Traume su ostale svima koji su to proživjeli"

Komentara 14

Avatar The new statesman
The new statesman
02:52 29.12.2021.

500 milijun kn ne bi nikad zaradio na plaći EU zastupnika . Toliko je Borg ispumpao iz Agrokora

KA
kažemja
06:08 29.12.2021.

Ako je bivša ministrica Žalac najbolja ikad ,kao što je rekao Plenki ,kakvi su onda tek ostali?

TO
ToVuS
06:49 29.12.2021.

Bravo za Grmoju i Penavu..ministarka se na kraju izdala da je ona sukreirala uvodni prilog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije