Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Ahmetović: Grmoja manipulira slučajem iz 2013., a Hekma je pedofil i idiot

07.07.2021.
u 11:15

SDP-ova zastupnica osudila je napada koji su se dogodili na Zagreb Prideu, ali i prijetnje koje je dobio Nikola Grmoja i njegova obitelj

SDP-ova zastupnica Mirela Ahmetović u studiju Večernjeg TV govorila je o prijedlogu antipedofilskog zakona koji je Mostov Nikola Grmoja najavio uputiti u saborsku proceduru. Razgovor je vodila Večernjakova novinarka Iva Boban Valečić.

Kako komentirate Grmojino obrazloženje zbog čega je otkazao sudjelovanje?

Želim iskoristiti priliku te još jednom jasno i nedvosmisleno osuditi napade koji su se dogodili na Zagreb Prideu, ali i prijetnje koje dobiva moj kolega Nikola Grmoja i njegova obitelj. Iznenadilo me da je kolega odlučio ipak se ne odazvati ovoj debati. Htjela sam s njim otvoreno razgovarati o svemu što je izjavio i upitati ga stoji li još uvijek pri tome. Ovo mu je bila prilika da se ispriča za nesuvisle izjave koje su pokrenule toliko negativnosti i huškačke atmosfere, a reflektira se i na njega osobno.

Mislite li da su njegove izjave razlog da se upute prijetnje smrću njemu i njegovoj obitelji?

Ne. Prije svega bila sam iznenađena i šokirana kada sam čula što je izjavio jer kolegu Grmoju poznajem iz antikorupcijskog vijeća i cijenim njegov rad u tom segmentu. Nisam stekla dojam da bi on izjavio ono što je izjavio. Na prvi pogled mi se učinilo kao da je to učinio omaškom, međutim, kada je tu izjavu osnažio objavom na Facebooku te u istom kontekstu spomenuo pedofiliju i homoseksualnost, tada sam se uistinu iznenadila. Nisam to očekivala ni od koga, a kamoli od saborskog zastupnika.

Organizatori Zagreb Pridea detektirali su da bi dio uzroka napada na sudionike Pridea mogle biti izjave Nikole Grmoje i Bože Petrova. Mislite li da su doista njihovi istupi doveli do pojačanog nasilja?

Ne postoji dokaz, to se ne može dokazati. Međutim, činjenica je da se desetak godina ovakvog napada nije moglo vidjeti na paradi ponosa. Nesporno je da jedini alat koji imamo mi, političari, jest izgovorena riječ i tu moramo biti odgovorni, što je pokazao i ovaj slučaj. 

Nakon tih napada gotovo kompletna politička scena osudila je napade na sudionike povorke. Najtiši je ostao HDZ. Kako to komentirate?

Ja sam primijetila da se gospodin Grmoja nije ispričao ni u jednom trenutku za izjavu koja se shvatila tako kako se shvatila. Mislim da je premalo o ovom događaju došlo od vladajućih. Čini mi se da je jedan saborski zastupnik, koalicijski partner, istupio braneći svoj liberalizam. Čini mi se da je i taj istup ponukan time da se promovira u liberalnom političkom tijelu. Zabrinjavajuće je da vladajuća stranka u potpunosti šuti.

Danas se moglo čuti da je na koalicijskom sastanku Plenković rekao da će koalicija snažno osuditi napade nakon povorke ponosa. Tamo je i pohvalio potpredsjednika Vlade Miloševića za sudjelovanje u povorci. Očekujete li tu zaokret?

Bila bih uvjerenija u dobre namjere Plenkovića i HDZ-a u to što govore kada bi oni to zaista osudili. Koliko se još napada i prijetnji treba dogoditi da bi to snažno osudili? Licemjerno hvale odlazak pripadnika srpske manjine na paradu ponosa, a nijedan pripadnik HDZ-a nije bio na toj paradi. 

Dakle, ne očekujete Plenkovića na sljedećoj povorci?

Apsolutno ne. Da je htio, mogao je biti i na ovoj.

Mislite li da Hrvatskoj trebaju pojačane kazne za pedofiliju?

On će u antipedofilskom paketu zakona staviti i odredbu gdje će se zabraniti LGBT propaganda. Nema dvojbe da je kolega Grmoja LGBT zajednicu podvukao pod pedofiliju. Moje pitanje je li misli li bilo tko da je homoseksualac normalna osoba potpuno ravnopravna bilo kome drugome u Hrvatskoj? Tu dolazimo do odgovora na pitanja o namjeri i cilju ove izjave. Ako mislimo da je homoseksualac normalna i jednakopravna osoba, nemamo razloga izmišljati nekakvu LGBT propagandu i podvlačiti je pod antipedofilski paket zakona. Ne postoji kazna koja bi mene zadovoljila ako govorimo o zločinu nad djetetom. Ni jedna ne može biti zadovoljavajuća. Naravno, tu postoje i pravni okviri i struka koja će odrediti koja je to kazna. 

Tu se spominju i drugi problemi kod zaštite djece od te vrste kaznenih djela. Među ostalim, spominje se i potreba za otvaranjem registra, barem u dijelu gdje poslodavac ima pravo zatražiti provjeru ako namjerava nekog zaposliti na poslovima u kojima će osoba imati doticaj s maloljetnicima.

Imamo socijalne slučajeve gdje se osobe nazivaju imenom i prezimenom, a s druge strane zločinci, kriminalci, lopovi oslovljavaju se samo inicijalima ili čak ni to. GDPR ne bi smio biti ispred općeg, javnog interesa. Apsolutno poslodavci moraju imati saznanja o osobama koje zapošljavaju za rad s djecom. Složila bih se čak i s objavom podataka o samim pedofilima.

Nakon isteka roka rehabilitacije podaci se brišu iz kaznenih evidencija. Treba li ovdje drukčije postupati?

Imate slučajeve koji ne zastarijevaju. Ne bih radila razliku ni u ovim slučajevima. Čini se suludo da osoba koja može počiniti zločin, koja je dok izdržava zatvorsku kaznu uklonjena s radnog mjesta, nakon što odsluži kaznu ta ista osoba najnormalnije može konkurirati za to radno mjesto. To dovodi u opasnost istu tu skupinu. Ja bih to zabranila.

Grmoja se prisjetio gostovanja jednog od ideologa LGBT-a koji zapravo promovira pedofiliju kao nešto što je poželjno i predlaže da se kao seksualni odgoj u škole uvode učenje djece seksu. Mislite li da je u redu da se takvo promoviranje kaznenog djela dopušta u javnom prostoru?

Apsolutno ne, ali vratimo se na početak. Grmoja je nakon skandalozne izjave morao naći način da opravda svoju izjavu pa se prisjetio slučaja iz 2013. godine. i vrlo manipulativno iznio na svom profilu članak Večernjeg lista u kojemu se kaže da je Gert Hekma gostovao u Zagrebu i rekao da je dobna granica stupanja u seksualni odnos od 10 godina sasvim u redu. On je za mene sve – i pedofil i idiot. Problematično je što Grmoja propušta objaviti dio vašeg teksta u kojem su se svi, pa i Queer Zagreb ogradili od njega. Nedopustivo je govoriti o građanskom odgoju u kontekstu u kojem su nas plašili i prije donošenja Istanbulske konvencije. Građanski odgoj u svom konceptu ima i seksualni odgoj koji pomaže u brojnim školama da djeca sve one oko sebe koji su različiti gledaju kao jednakopravne sebi. Ako je Grmoja protiv toga, ne znam što radi u Hrvatskoj u 21. stoljeću. 

Istina je da su se ogradili od stavova profesora, ali malo je nevjerojatno da nisu znali za njegove stavove prije nego što su ga pozvali kao predavača.

Ni ja nisam znala da Nikola Grmoja može izjaviti to što je izjavio, a kamoli da Božo Petrov može izjaviti da je on većina koja tolerira manjinu, kao da je superiorno biće s ekskluzivnim pravima. Gospodin Grmoja referirao se na Hekmu vrlo manipulativno, namjerno ispuštajući da se Queer Zagreb ogradio od tih stavova.

Doista vjerujete da Queer Zagreb nije znao što će Hekma reći?

Da. Vjerujem da nisu pozvali Hekmu da promovira pedofiliju niti spuštanje dobne granice. Oni su to jasno rekli. 

 

 

Komentara 59

JO
jorgen
11:24 07.07.2021.

Znači na početku razgovora te "čudi" zašto se povlači paralela između pedofilije i LGBT skupina, a na kraju razgovora i sama izjavljuješ da se djeci u škole integrira sadržaj o seksualnim manjinama. Ne vidiš logiku još uvijek?

Avatar Mars
Mars
11:47 07.07.2021.

Koliko ja vidim onaj akronim LGBT..... je svake godine sve duži. Pitanje je samo kada će i slovo P biti njegov dio.

MI
Milas
12:00 07.07.2021.

Tocno, djeca bi u skoli trebala uciti o toleranciji i razlicitosti ali ne na nacin da im se govori i da ih se uci kako je bas divno biti lezba, peder, mijenjati spol sad si musko, sad si zensko, mijenjatijati partnere, spavati i s oba spola itd itd. U toj populaciji velik je promiskuitet, bolesti, Aids - jel to sve treba promovirati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije