Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČOVJEK MOŽE BITI PRIJENOSNIK

Afrička kuga se širi, usmrćeno 2500 svinja. Zabranjeno je zakapanje uginulih svinja bez nadzora

Posavski Podgajci: U selima uz Savu prvi puta u Hrvatskoj pojavila se afrička svinjska kuga
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
19.07.2023.
u 22:06

Bolest je zabilježena na 112 gospodarstava, najkritičnije je na području Drenovaca, u kojima je 81 slučaj, kazala je ministrica Vučković

Prema posljednjim službenim podacima, afrička svinjska kuga (ASK) zabilježena je već na 112 gospodarstava, eutanazirano je gotovo 2500 svinja, a najkritičnije je na području Drenovaca, u kojima je zabilježen 81 slučaj, kazala je za Večernji list ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je i danas apelirala na sve posjednike da se pridržavaju propisanih mjera.

– Bolest ne predstavlja nikakvu opasnost za ljudsko zdravlje ni za druge životinje. No važno je pridržavati se svih propisanih mjera s obzirom na to da čovjek može biti prijenosnik, što dodatno može ubrzati širenje ove izrazito smrtonosne bolesti za svinje – ističe Vučković. 

Ministrica dodaje kako je, nakon otkrivanja ASK 26. lipnja, odmah oformljen i Nacionalni krizni stožer koji, ovisno o epidemiološkom stanju na terenu, poduzima mjere i aktivnosti vezane za borbu protiv daljnjeg širenja bolesti. Najnovijom naredbom, među ostalim, dozvoljeno je držanje svinja u zoni zaštite i nadziranja isključivo na objektima više biosigurnosne kategorije 3 i 4, pri čemu će se objektima koji udovoljavaju uvjetima za kategoriju 3 te svim dodatnim uvjetima biosigurnosti propisanima naredbom omogućiti rekategorizacija.

U zoni ograničenja danas je cijela Vukovarsko-srijemska županija. Novim rješenjem općine Cerna, Štitar proglašavaju se zonom zaštite kao i općina Slavonski Šamac u Brodsko-posavskoj županiji. Kao zaraženo područje zbog izbijanja afričke svinjske kuge u divljih svinja i dalje su određeni dijelovi Karlovačke, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije.

VEZANI ČLANCI:

Dodatne mjere propisuju se radi sprečavanja širenja i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge, tvrdi ministrica, a Vlada RH osigurala je i 7,5 milijuna eura pomoći svinjogojcima zbog eutanazija svinja te posebne naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja ASK kod divljih svinja.

Ministarstvo je, tvrdi Vučković, godinama poduzimalo brojne mjere prevencije afričke svinjske kuge, edukacije, financiranje dvostrukih ograda... – Bez ikakve namjere da se upire prstom, epidemiološko istraživanje pokazalo je da je u Hrvatskoj riječ o ljudskoj pogrešci. To znači da bolest nisu unijele divlje svinje – istaknula je ministrica Vučković.

Iz Hrvatske veterinarske komore (HVK) pozivaju vlasnike da svaku promjenu zdravstvenog stanja i/ili uginuće svinja žurno i bez odgađanja prijave veterinaru. Najstrože je zabranjeno zakapanje uginulih svinja bez stručnog postupanja i utvrđivanja uzroka uginuća, poručuju iz HVK te dodaju da se sprečavanje pojave i daljnjeg širenja ASK među domaćim svinjama postavlja kao imperativ koji će osigurati opstanak svinjogojske proizvodnje i spriječiti nastanak iznimno velike gospodarske štete. 

VIDEO Strašne posljedice nevremena u naselje Dobrovac kod Lipika

Komentara 1

BR
Brankko
02:20 20.07.2023.

Bez veze s temom -- malo pismenosti: umjesto "Afrička kuga se širi" mnogo bi finiji bio poredak "Afrička se kuga širi".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije