Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštetili proračun

Afera Zlato - utajili su 209 milijuna kuna poreza

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/4
12.12.2017.
u 08:45

USKOK je optužio 15 ljudi, među njima oca i sina Galo. Prema optužnici na crno se kupovalo zlato koje se zatim preprodavalo u Italiji. Talijani su uplatili najmanje 640 milijuna kuna

USKOK je jučer podigao optužnicu protiv 15 ljudi koje tereti u aferi Zlato, a među ostalim optuženi su za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su državni proračun oštetili za oko 209 milijuna kuna.

Optuženi su otac i sin Luka i Ante Galo, Pejo Ivić, Dragan Bošnjak, Pavle Pavlović, Damir Premužić, Josip Jelavić, Tomislav Šikić, Toni Sliško, Zoran Stojić, Aleksandra Štibrić, Ciprian Petru Lugojan, Antonio Ivić, Goran Tukša i Vinko Štula. Cijela ta priča razotkrila se nakon provale u središte zagrebačke policije u travnju 2016. kada su iz sefa u uredu Željka Dolačkog ukradeni novac i zlato. Dio tog novca i zlata ranije je oduzet Ivićima, a u međuvremenu je i Dolački optužen da je inscenirao provalu u ured kako bi prikrio nestanak dragocjenosti i novca iz sefa.

USKOK tereti Luku i Antu Galu da su od 2. svibnja 2014. do 7. travnja 2017. organizirali ostale optuženike te da su na području Hrvatske i Italije na crno kupovali predmete od zlata i drugih plemenitih kovina neutvrđenog porijekla. Kupljene predmete prodavali su zatim trgovačkim društvima u Italiji, a kupce su nalazili otac i sin Galo. Da bi se prodaja odvijala nesmetano, u Hrvatskoj su osnovali tri trgovačka društva kojima su rukovodili drugi optuženici, a spomenuta trgovačka društva izdavala su društvima u Italiji račune za isporučeno zlato.

Talijani su platili račune u ukupnoj vrijednosti od 650 milijuna kuna. No da bi se izbjeglo plaćanje poreza, tvrdi USKOK, optuženici su potom 650 milijuna kuna trošili kako bi fizičkim i pravnim osobama plaćali za robu i usluge koje nisu isporučeni. Dio je nevjerodostojnih računa i knjižen, dok se za dio računa uopće nisu vodile nikakve evidencije. Nakon što bi fiktivni računi bili plaćeni, optuženici su podizali novac te su ga u bankama i mjenjačnicama konvertirali u eure ili neke druge valute, nakon čega su sve to predavali ocu i sinu Gali.

USKOK smatra da je iz Italije uplaćeno najmanje 640 milijuna kuna te da je utajeno oko 209 milijuna kuna poreza. Novac koji je podizan s računa optuženici su podijelili. U istrazi je sudjelovao i porezni USKOK, koji je razotkrio i da obitelj Galo u Hrvatskoj ima više nekretnina vrijednih najmanje 10 milijuna kuna, a otkriveno je i da su direktori poduzeća preko čijih su računa prošle stotine milijuna kuna prijavljeni za primanje socijalne pomoći. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije