Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni stečajni postupci

DORH detaljno opisao za što se sve terete sutkinja, stečajni upravitelj, Lučić i ostali

Foto: DORH
1/4
15.11.2017.
u 20:55

Na opisani su način oštetili društva u stečaju za iznos od najmanje 45.700.000,00 kuna, te ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 27.500.000,00 kuna.

U jučerašnjoj akciji Uskoka i policije uz sutkinju Vesnu Malenicu i stečajnog upravitelja Peru Hrkača uhićeni su Miroslav Mitak, Josip Debić i Hrkačeva tajnica Tatjana Kušec, dok se Milan Lučić osumnjičen za pomaganje u zlouporabama, po riječima njegova branitelja, nalazi u Austriji.

Pred suca istrage trebali biti dovedeni do četvrtka u 15 sati kada istječu policijski rokovi za zadržavanje.

USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida te kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave i PN USKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (1957., 1962., 1961., 1973., 1965. i 1952.) i jedne pravne osobe, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita, sve u sastavu zločinačkog udruženja, priopćili su iz DORH-a.

DORH navodi da postoji osnovana sumnja da je I. okr. u razdoblju od 2008. do studenog 2017. godine, povezao u zajedničko djelovanje II. okr., sutkinju Trgovačkog suda u Zagrebu, III. okr., svoju tajnicu i dugogodišnju suradnicu, te IV. okr., stvarnog voditelja poslovanja VII. okr. trgovačkog društva i još jednog trgovačkog društva i V. okr., direktora dva trgovačka društva, te stvarnog voditelja poslovanja tri trgovačka društva, sa ciljem pribavljanja značajne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, korištenjem društva u stečaju za financiranje osobnih potreba I. okr., II. okr. i III. okr. i s njima povezanih fizičkih osoba, kao i za financiranje poslovanja društava povezanih sa IV. okr. i V. okr., kao i drugih fizičkih i pravnih osoba s kojima su interesno povezani.

1/8

- U cilju realizacije opisanog plana, I. okr. je, kao stečajni upravitelj, protivno odredbama Stečajnog zakona i Zakona o trgovačkim društvima, bez znanja i odobrenja vjerovnika stečajnih dužnika vršio isplate iz društava u stečaju u konačnu korist društava koja su izvodila radove na privatnim nekretninama I. okr. i II. okr., kao i na nekretninama u vlasništvu društava kojima upravlja IV.okr., provodio postupak prodaje imovine stečajnih dužnika u prethodnom dogovoru i u interesu V. okr. i društava kojima on stvarno upravlja, te bez stvarnog opravdanja u potrebama stečajnih dužnika u istima zapošljavao osobe blisko povezane sa I. okr., II. okr. i III. okr., kao i usmjeravao sredstva stečajnih dužnika prema društvu u kojem je osnivač i odgovorna osoba III. okr. i VII. okr. trgovačkom društvu u kojem je stvarni voditelj poslovanja IV. okr., i to na ime neistinitih troškova zakupa, te poduzimao i druge radnje na teret društava u stečaju radi pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge, navodi DORH.

- II. okr. je, kao sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu zadužena za stečajne predmete, u stečajnim postupcima koji su joj povjereni u rad, kao stečajnog upravitelja imenovala I. okr., svjesna da isti ovlasti stečajnog upravitelja koje mu pripadaju temeljem rješenja o imenovanju i zakona, neće izvršavati isključivo radi ostvarenja cilja stečajnog postupka i skupnog namirenja stečajnih vjerovnika, već radi realizacije opisanog plana. Pri tome je II. okr., kao stečajna sutkinja, prihvaćanjem njegovih izvješća o stanju stečajne mase i troškovima stečajnog postupka i upravljanjem skupštinama i odborima vjerovnika na način da spriječi bilo kakvo preispitivanje tih izvješća od strane vjerovnika, osiguravala neometano upravljanje imovinom stečajnih dužnika u opisane svrhe.
III. okr. je, po uputama i zajedno sa I. okr. izrađivala izvješća stečajnog upravitelja, neistinito u istima prikazujući troškove stečajnog postupka radi prikrivanja nezakonitih odlijeva iz društava u stečaju, prešućujući pri tome da društva u stečaju zakupninu plaćaju društvu u njezinom vlasništvu, te sačinjavala drugu potrebnu dokumentaciju vezanu uz nezakonita umanjenja stečajnih masa i operativno provodila te transakcije po računima stečajnih dužnika.

IV. okr. i V. okr. su, nakon što su u korist društava u kojima su oni stvarni voditelji poslovanja, na opisani način, izvršene isplate i prijenosi imovine na teret društava u stečaju u kojima je I. okr. stečajni upravitelj, istima raspolagali u korist svojih društava, kao i u korist I. okr. i II. okr. U tome im je kao odgovorna osoba VII. okr. trgovačkog društva, pomogao VI. okr.

1/55

Na opisani su način oštetili društva u stečaju za iznos od najmanje 45.700.000,00 kuna, te ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 27.500.000,00 kuna, stoji u priopćenju DORH-a.

Pogledajte uhićenja u aferi Agrokor:

Komentara 11

PU
Pukovnik
21:40 15.11.2017.

Moramo krenuti iz početka. Za pravosuđe i državnu upravu najbolje studente sa fakulteta i pri tome paziti da im roditelji ne rade u sličnim “granama”. Za državne firme zaposliti isključivo strance sa varijabilnom plaćom, tj. plaću po učinku. Dok oni saniraju firmu poslati talentirane studente van na fakultete i praksu pa ih kasnije vratiti da nastave. Za političare lustraciju koja i vrijedi za djecu bivši komunista i zabrana za djecu osuđeni političara. Bez straha, mladi i djeca ne mogu ništa upropastiti samo može biti bolje!

DU
Deleted user
21:15 15.11.2017.

hrvatska treba ..nova demokratska adolfa.. i da ocisti hrvatsku od ovakvih igrokaza..nepismeni komunistickih zlotvora..hrvatska je korumpirana..bespravna i nesocijalna drzava..a to tim zlotvorima odgovara.

DU
Deleted user
07:01 16.11.2017.

Jesenti milu bigulicu, tko bi to bio poduzetnik MIlan Lućič?! Ah da, to je onaj "glumac za odrasle" koji je 2004.na jahti s poznatom "glumicom za odrasle" pod umjetničkim imenom Seve smimao "film za odrasle" dok mu je zakonita žena bila trudna. Tja, kaj se more, onda je j...ao sve u šesnaest, a sad bi mogao naj...ati kao sivonja. Aferim. Kakav lik, kakvo djelo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije