Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRALIJA

5 osoba optužbeno za planiranje napada, među njima i 15-godišnjak

australska policija
Foto: Reuters/PIXSELL
10.12.2015.
u 09:10

Uhićenja su povezana s informacijama prikupljenim u akciji u prosincu 2014.

Pet osoba, među kojima petnaestogodišnjak, optuženo je danas u Sydneyju za "udruživanje radi organiziranja terorističkog napada" na vladinu zgradu.

Petnaest osoba je uhićeno u prosincu 2014. u Australiji u okviru protuterorističke istrage o planiranju napada. Dvadesetogodišnjak i tinejdžer jutros su uhićeni u svom domu i optuženi, priopćila je policija. Slične optužnice podignute su i protiv još troje pritvorenih osumnjičenika u dobi od 21 i 22 godine.

Uhićenja koja su se dogodila danas povezana su s informacijama prikupljenim u akciji u prosincu 2014.

– Iz dokumenata zaplijenjenih u prosincu 2014. u Sydneyju jasno se vidi da je trebala biti napadnuta vladina zgrada – rekao je visoki dužnosnik savezne policije Michael Phelan.

Ova uhićenja dio su operacije Appleby, opširne istrage o osobama za koje se sumnja da su umiješane u planiranje i izvođenje terorističkih napada u Australiji, u putovanje u Siriju i u Irak te u financiranje terorističkih organizacija.

Canberra je zabrinuta zbog mogućnosti napada pojedinaca koji djeluju pod utjecajem organizacija kao što je skupina Islamska država koja je zauzela velik dio Sirije i Iraka.

Phelan je rekao kako ne može potvrditi da je pet osoba danas optuženih djelovalo po nalogu ISIL-a, premda su bili pod utjecajem džihadista iz inozemstva.

Australija je prije više od godinu dana pojačala stupanj antiterorističke pripravnosti, donijela novi zakon na polju sigurnosti i izvela niz protuterorističkih akcija.

>> Otac novootkrivenog napadača: Ubio bih ga da sam znao da se vratio iz Sirije

>> Muškarac mačetom u Londonu ozlijedio troje ljudi i galamio: Ovo je za Siriju!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije