Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

U Osijeku obavljeno testiranje 5G mreže

Testiranje buduće 5G mreže provedeno je u srijedu u Osijeku, u suradnji s teleoperaterom "A1 Hrvatska" i kineskom telekomunikacijskom kompanijom "Xiaomi", koja je tom prigodom predstavila 5G pametne telefone.
19. veljače 2020. u 16:22 1 komentara 481 prikaza
U Osijeku obavljeno testiranje 5G mreže
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/22

Uoči testiranja kinesku veleposlanicu Erwen Xu, predstavnike tvrtke "Xiaomi" i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića primio je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić koji je zahvalio Vladi RH što je odabrala Osijek kao prvi grad u kojemu će biti uvedena 5G mreža.

sony playstation 4,sony ps4 (1) Glavobolja za Sony Mobiteli 5G znatno poskupili Playstation

Grad Osijek će iskoristiti tu priliku te u eksperimentalnom razdoblju provjeravati svaki potez i raditi mjerenja, kako bi se provjerilo je li doista u pitanju sumnjiva tehnologija ili ne. To radimo jer želimo ubrzati tehnologiju i biti zanimljiviji na tržištu, kako bi u doveli nove ulagače u grad, u kojemu je u zadnje dvije godine zaposleno više od dvije tisuće ljudi, poručio je Vrkić.

Veleposlanica Erwen Xu kazala je kako se u idućem razdoblju očekuje veća suradnja između kineskih i hrvatskih tvrtki, telekom operatera i distributera, posebice u razvoju novih generacija 5G komunikacija, ali i na drugim područjima.

Regionalni dani EU fondova u Osijeku PROMO Regionalni dani EU fondova u Osijeku

Ističe kako je Osijek iznimno važan grad u Hrvatskoj, ali važan i za odnose Hrvatske i Kine, budući da je osječka tvrtka "Bijelić Co" ovlašteni zastupnik proizvoda tvrtke "Xiaomi" za Hrvatsku i nekoliko okolnih zemalja.

Kineska veleposlanica smatra kako Osijek ima potencijala za privlačenje stranih ulagača, da u budućnosti može postati ICT središtem ovog dijela Europe te da nakon današnjeg posjeta može u Kinu prenijeti dobre vijesti.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš rekla je da Grad na ovome projektu surađuje s osječkim Sveučilištem, udrugom "Osijek Software City" i lokalnim poduzetnicima, kako bi uvođenjme 5G mreže otvorile mogućnosti za nove poslovne prilike.

Odjeci - Davos 2020: Kako potaknuti inovacije u digitalnoj ekonomiji na temelju 5G tehnologije

Ističe kako u testnoj fazi 5G infrastruktura samo privremeno postavljena, o budućim lokacijama 5G točaka se razgovara s teleoperaterima i gospodarstvenicima i u prvom trenutku neće biti postavljene na području cijeloga grada.

Napominje kako Gradska uprava inzistira da se, uz testiranja koja, po službenoj dužnosti provodi HAKOM, provede još jedno neovisno testiranje elektromagentskog zračenja na području Osijeka.

Druženje europarlamentarca Ivana Vilibora Sinčića sa građanima Osijeka zbog zračenja Sinčić: Stavite moritorij na uvođenje 5G tehnologije

Kinesko izaslanstvo posjetilo je i tvrtku "Bijelić Co", a predsjednik Uprave Viktor Bijelić rekao je da će se 5G uređaji tvrtke "Xiaomi" uskoro moći nabaviti po znatno prihvatljivijim cijenama, jer osnivač kompanije želi da ta tehnologija bude dostupna svima.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je viši savjetnik Instituta za istraživanje suvremenog svijeta NR Kine ocijenio je da je Kina danas najveći proizvođač na svijetu i kako je dobro da ta osječka tvrtka surađuje s Kinom.

GALERIJA U Osijeku obavljeno testiranje 5G mreže

U Osijeku obavljeno testiranje 5G mreže
1 / 22
U Osijeku obavljeno testiranje 5G mreže
STRUČNA MIŠLJENJA
Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • znam:

    Svicarska agencija za zastitu okolisa (BAFU) objavila je nacionalni moratorij na 5G, iako je instalirano preko 2,000 5G antena. Razlog: zdrastveni rizici. Slicno je napravila i Slovenija.