Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planovi Europske komisije

Što će nam omogućiti digitalni europski ID novčanik

Pilot project "Digital Check in" in hotels
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
1/2
09.06.2021.
u 14:14

S pomoću novčanika građani će moći dokazati svoj identitet, dijeliti dokumenate ili jednostavno dokazati određeno osobno svojstvo, poput dobi, bez otkrivanja svog identiteta ili drugih osobnih podataka

Europska komisija objavila je planove za tzv. europski novčanik digitalnog identiteta koji će Europljanima omogućiti pristup javnim i privatnim uslugama. Potaknuti su bili time što je u pandemiji koronavirusa zabilježen porast e-usluga, a ovim novim prijedlogom EK želi objediniti e-dokumente i identifikaciju te ih učiniti valjanim u svim zemljama članicama. Taj se potez također može promatrati i kao odgovor na dominaciju divova poput Applea i Googlea koji novčanike već imaju u ponudi, s tim da EU planira njime i štiti podatke svojih građana.

Mnogi građani, naime, već koriste digitalne novčanike na svojim pametnim telefonima za pohranu, primjerice, propusnica za ukrcaj (boardingpass) kada putuju ili za čuvanje virtualnih bankovnih kartica. No Europska komisija sada predlaže da svi građani u EU imaju jedinstvene digitalne EU novčanike koji će sadržavati dokaz o njihovu identitetu i sve ostale dokumente kojima se služe u digitalnom obliku, a uz nova pravila trebalo bi se olakšati njihovo upravljanje i korištenje, koje bi usto trebalo biti sigurnije. Prema novim pravilima, europski novčanici za digitalni identitet bit će dostupni svima, s tim da građani sami mogu odlučiti žele li ih koristiti ili ne.

Digitalni EU novčanici, dakle, omogućit će digitalnu identifikaciju, pohranu i upravljanje podacima o identitetu i službenim dokumentima u elektroničkom formatu. To može uključivati vozačku dozvolu, liječničke recepte ili obrazovne kvalifikacije. S pomoću novčanika građani će moći dokazati svoj identitet tamo gdje je to potrebno za pristup online uslugama, dijeljenje digitalnih dokumenata ili jednostavno dokazivanje određenog osobnog svojstva, poput dobi, bez otkrivanja svog identiteta ili drugih osobnih podataka. Građani bi u svakom trenutku trebali imati potpunu kontrolu nad podacima koje razmjenjuju, i to samo klikom na gumb u pametnom telefonu. Moći će tako pristupiti internetskim uslugama s nacionalnom digitalnom identifikacijom koja će biti prepoznata u cijeloj Europi.

EU to step up digital push with digital identity wallet European Commissioner in Charge of Internal Market Thierry Breton gives a press conference on establishing a European Digital Identity Framework at the European Commission in Brussels, Belgium June 3, 2021. Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS POOL
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

– Europski digitalni identitet omogućit će nam da radimo u bilo kojoj državi članici kao kod kuće bez dodatnih troškova i s manje prepreka. Primjerice, kad je riječ o iznajmljivanju stana ili otvaranju bankovnog računa izvan vlastite zemlje. I to na siguran i transparentan način. Ovo je jedinstvena prilika da svima pružimo iskustvo što znači živjeti u Europi i biti Europljanin.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: – Građani EU ne očekuju samo visoku razinu sigurnosti, već i pogodnost imaju li posla s nacionalnim upravama kao što je podnošenje porezne prijave ili upis na europsko sveučilište gdje im je potrebna službena identifikacija. Novčanici European Digital Identity nude im novu mogućnost pohrane i korištenja podataka za sve vrste usluga, od prijave u zračnoj luci do najma automobila. Riječ je o davanju izbora potrošačima, europskom izboru. Naše europske tvrtke, velike i male, također će imati koristi od ovog digitalnog identiteta, moći će ponuditi širok raspon novih usluga budući da prijedlog nudi rješenje za sigurne i pouzdane identifikacijske usluge. 

Prema novoj Uredbi, države članice ponudit će građanima i tvrtkama digitalne novčanike koji će moći povezati svoje nacionalne digitalne identitete s dokazima o drugim osobnim svojstvima (npr. vozačka dozvola, diplome, bankovni račun). Te novčanike mogu osigurati javna tijela ili privatni subjekti, pod uvjetom da ih prizna država članica. Novi europski novčanici omogućit će svim Europljanima pristup mrežnim uslugama bez upotrebe fizičkih metoda identifikacije ili nepotrebnog dijeljenja osobnih podataka. Usvajanje digitalnog novčanika moglo bi donijeti čak 9,6 milijardi eura koristi za EU i stvoriti čak 27.000 radnih mjesta tijekom petogodišnjeg razdoblja, navodi se u prijedlogu.

Smanjivanjem emisija povezanih s javnim uslugama, e-novčanik također može imati pozitivan utjecaj na okoliš. Neke zemlje EU već imaju vlastite nacionalne sustave digitalnih ID-a, a komisija planira razgovarati o ID novčaniku sa zemljama članicama EU i postići dogovor o tehničkim detaljima do jeseni kako bi pilot-projekti mogli započeti. No prije nego što postane zakon, prijedlog bi trebali odobriti zakonodavci u Europskom parlamentu i svih 27 vlada EU-a.

Komentara 1

DU
Deleted user
20:27 12.06.2021.

Korak po korak do svjetske vlade naj više smeta demokracija ali pod izgovorom pandemije sve će bit ozakonito

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije