Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA STUDIJA

Skromna mahovina proizvela kisik i zaslužna za razvoj životinjskog svijeta

mahovina
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
16.08.2016.
u 14:15

Prije otprilike 470 milijuna godina, mahovina se počela širiti stvarajući na planeti prvi stabilan izvor kisika čime je omogućila razvoj inteligentnih oblika života, navodi studija

Sve je počelo s mahovinom koja je proizvela količine kisika i omogućila razvoj životinja i ljudi na Zemlji, navodi studija koju donosi PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States), glasilo Američke akademije znanosti.

Prije otprilike 470 milijuna godina, mahovina se počela širiti stvarajući na planeti prvi stabilan izvor kisika čime je omogućila razvoj inteligentnih oblika života, navodi studija. 

"Čudesno je saznanje da je za evoluciju zaslužna skromna mahovina i da bez nje nitko od nas ne bi danas bio ovdje", rekao je koautor studije Tim Lenton, profesor na sveučilištu iz grada Exetera.

"Naša studija sugerira da su prve biljke na Zemlji bila nevjerojatno produktivne te su izazvale veliki rast količine kisika u atmosferu" kaže Lenton.

Kisik se pojavio u Zemljinoj atmosferi prije 2,4 milijarde godina, tijekom procesa zvanog Velika oksidacija, no sadašnje razine dosegnuo je tek prije 400 milijuna godina.

Znanstvenici su postavili teoriju prema kojoj su šume proizvele rast razine kisika, ali se s njom ne slažu autori studije koju donosi PNAS.

Koristeći se računalnim simulacijama, znanstvenici su procijenili da su prije otprilike 445 milijuna godina, lišaj i mahovina proizvodili potencijalno nekih 30 posto kisika na Zemlji.

Taj porast razine kisika "omogućio je evoluciju velikog, mobilnog i inteligentno životinjskog svijeta, uključujući ljude", tvrdi studija.

>> U sljedećih ćemo 10 godina gotovo sigurno pronaći život izvan Zemlje

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Propaganda
Propaganda
16:46 17.08.2016.

to sam naučio u osnovnoj školi prije par desetljeća

Avatar samo Istina
samo Istina
15:18 16.08.2016.

Hrpa gluposti, kakva evolucija, kakva mahovina. ....da oni postavili teoriju.., a svako malo neka nova teorija i to je kao znanost. Sve će reći i izmisliti, al da je Bog stvorio svijet, to ne može, e pa može, može, jer što jest, jest i uvijek će biti, a što nije, nije i neće nikad biti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije